Maskne, τι είναι και πως να το αντιμετωπίσεις
28 Ιανουαρίου 2021
Πανδημία. Covid-19. Lockdown. Δεν χωράει αμφιβολία πως αυτές είναι οι λέξεις που έχεις διαβάσει, ακούσει και κουβεντιάσει τους τελευταίους μήνες περισσότερο από τις άλλες. Το μεγάλο σου «όπλο» απέναντι στον κορονοϊό, πέρα από το social distancing, δηλαδή την κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι η μάσκα. Όμως, η συνεχής χρήση της, εκτός του ότι σου σώζει τη ζωή, έχει και μια μικρή δυσάρεστη παρενέργεια. Έχεις ακουστά το Maskne; Είναι η σύνθετη λέξη (mask=μάσκα και acne=ακμή) που περιγράφει την επιβάρυνση που δέχεται η επιδερμίδα του προσώπου από τη χρήση της μάσκας στις εξόδους από το σπίτι.
Εκτός από τα σπυράκια, το Maskne μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες και ερεθισμούς αφού στην όποια λιπαρότητα, τα βακτήρια, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος προστίθεται και το έξτρα μπλοκάρισμα στους πόρους εξαιτίας της χρήσης μάσκας. Μην αγχώνεσαι, υπάρχουν λύσεις για όλα αυτά και τις έχουμε.
Αντιμετώπιση του Maskne
1) Πλύνε τακτικά το πρόσωπό σου: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέχισε να ακολουθείς την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σου. Πλύνε το με χλιαρό νερό τα πρωϊνά, πριν πας για ύπνο το βράδυ και εφόσον αισθανθείς ότι ιδρώνεις ή μετά τη χρήση μάσκας.
2) Χρησιμοποίησε απαλό καθαριστικό: Ένα απαλό καθαριστικό προσώπου βοηθάει στην απομάκρυνση της λιπαρότητας, του ιδρώτα και των βακτηρίων. Απόφυγε καθαριστικά με αλκοόλη ή άρωμα που ενδέχεται να προκαλέσουν έξτρα και πιο έντονους ερεθισμούς στην επιδερμίδα. Για πιο ευαίσθητες επιδερμίδες συμβουλέψου και τον δερματολόγο σου για το ιδανικό καθαριστικό.
3) Χρησιμοποίησε ενυδατική: Αφού πλύνεις το πρόσωπό σου, κάνε χρήση της ενυδατικής σου κρέμας προκειμένου να διατηρήσεις το δέρμα σου ενυδατωμένο. Κατά προτίμηση να επιλέξεις ενυδατική δίχως φαγεσωρογόνα που πιθανότατα δεν θα μπλοκάρουν τους πόρους σου και θα επιτρέψουν στην επιδερμίδα να... πάρει ανάσα!
4) Κάνε... lockdown στο μακιγιάζ: Το make up αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς σου αφού σε βοηθάει να παρουσιάζεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Όμως, σε μια περίοδο που σε ταλαιπωρεί το Maskne, κάνε ένα διάλειμμα από τη χρήση προϊόντων ομορφιάς. Foundation, concealer και ανάλογα προϊόντα στην παρούσα φάση δεν αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθειά σου.
Πρόληψη του Maskne
1) Πλύνε την υφασμάτινη μάσκα μετά από κάθε χρήση: Ποτέ μη χρησιμοποιείς τις πλενόμενες μάσκες πολλών χρήσεων χωρίς να τις πλύνεις. Επίλεξε υποαλλεργικό απορρυπαντικό και άφησέ την ύστερα να στεγνώσει εντελώς.
2) Χρησιμοποίησε τοπική αντιβιωτική κρέμα: Δεν είναι σπάνιο να αναπτυχθούν βακτήρια κάτω από μια μάσκα κι αυτό οδηγεί σε ακμή. Για να το αποτρέψεις αυτό οι δερματολόγοι συχνά συστήνουν μια τοπική αντιβιοτική κρέμα ή τζελ πριν από τη χρήση της μάσκας.
3) Πέτα τη μάσκα μιας χρήσης: Μπορεί να νομίζεις ότι δεν έχει λερωθεί αρκετά μετά από μια χρήση ωστόσο οι μάσκες μιας χρήσης ονομάστηκαν έτσι για κάποιο λόγο. Μην τη χρησιμοποιήσεις ξανά, πέτα τη αμέσως μετά, τη δουλειά της την έκανε.
4) Βγάλε τη μάσκα κάθε 4 ώρες: Αν η καθημερινότητά σου (π.χ. εργασία) σου επιβάλλει να φοράς διαρκώς μια μάσκα και για αρκετές ώρες, τότε να θυμάσαι να κάνεις ένα διάλειμμα. Ιδανικά κάθε 4 ώρες βγάζε τη μάσκα για 15 λεπτά προκειμένου να ανασάνει καλύτερα το δέρμα σου. Θυμήσου επίσης να πλύνεις σχολαστικά τα χέρια σου πριν βγάλεις τη μάσκα.
5) Βάλε ενυδατική πριν από τη μάσκα: Αν η επιδερμίδα του προσώπου σου έχει τάση να στεγνώνει και να είναι ξηρή, η μάσκα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Με τη χρήση της κατάλληλης κρέμας, κατά προτίμηση χωρίς φαγεσωρογόνα, θα ενυδατώσετε την επιδερμίδα. Η ενυδατική λειτουργία και ως φράγμα μεταξύ δέρματος και μάσκας.
6) Διάλεξε τη σωστή μάσκα: Για να αποφύγεις το Maskne, διάλεξε προσεκτικά τον σωστό τύπο μάσκας για το πρόσωπό σου. Φρόντισε να ταιριάζει σωστά στο πρόσωπό σου αλλά να μην το σφίγγει. Επίσης καλό θα είναι να έχει δύο στρώματα υφάσματος, να είναι φτιαγμένη από φυσικό απαλό υλικό (π.χ. βαμβάκι) και όχι συνθετικό ή νάιλον.
Στο διά ταύτα, η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για την υγεία σου ακόμη κι αν υπάρχει ο φόβος του Maskne. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές είτε θα αποφύγεις τα συμπτώματα, είτε θα τα ηρεμήσεις. Το σίγουρο είναι πως αν, τελικά, επιμένουν τα συμπτώματα και είναι πολύ έντονα, θα πρέπει να επισκεφθείς τον δερματολόγο σου για μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespotgr
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .