Shape
carespot.gr
carespot.gr

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Τι τους προκαλεί και πως φεύγουν

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

16 Απριλίου 2024

Τα μάτια ενός ανθρώπου αποτελούν, λένε, τον «καθρέφτη της ψυχής». Είναι σίγουρα το κέντρο της προσοχής των υπόλοιπων προς εμάς και αντίστροφα. Εύλογα λοιπόν προβληματίζει γυναίκες αλλά και άντρες όταν αυτός ο «καθρέφτης της ψυχής» έχει ακριβώς από κάτω του μαύρους κύκλους. Κύκλους που κάνουν την όψη μας κουρασμένη ενώ «προσθέτουν» χρόνια στην ηλικία μας. Κοινώς, μας... μεγαλώνουν! 

Γιατί εμφανίζονται; Τι συμβαίνει; Πως φεύγουν; Όλες οι απαντήσεις που ψάχνετε βρίσκονται σ' αυτό το blog. Όπως επίσης και οι λύσεις για να αποχωριστείτε αυτούς τους αντιαισθητικούς μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας που κάνουν την όψη σας κουρασμένη και προσθέτουν χρόνια φέρνοντάς σας σε άβολη θέση όταν κάποιος μαντεύει την ηλικία σας και λέει μεγαλύτερο αριθμό ετών απ' αυτόν που πραγματικά είστε. 

Ας τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν. Η ηλικία, τα γονίδια, η κόπωση και άλλοι παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Στον αντίποδα, συνήθως δεν αποτελούν ένα σημάδι κάποιου ιατρικού προβλήματος. Ενώ λοιπόν δεν προκαλούν ανησυχία για εμφάνιση ασθένειας, είναι βέβαιο ότι κάθε άνθρωπος θέλει να απαλλαγεί για αισθητικούς λόγους. Υπάρχει σειρά θεραπειών για τους μαύρους κύκλους. 


Τι είναι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια;

Όταν λέμε μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια εννοούμε ότι η περιοχή του δέρματος κάτω από τα μάτια σκουραίνει. Μπορεί επίσης να αποχρώσεις του μπλε, του καφέ, του μωβ και του μαύρου βεβαίως και εξαρτάται (η απόχρωση) από το χρώμα δέρματος του κάθε ανθρώπου. Όπως προαναφέρθηκε, είναι αρκετές οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Συνήθως ωστόσο δεν αποτελούν και ένδειξη κάποιου ιατρικού προβλήματος και ανησυχίας. Βέβαια κάθε άνθρωπος που έχει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια θέλει να βρει τρόπους να τους ασπρίσει ώστε να βελτιώσει την εμφάνισή του. 


Ποιούς επηρεάζουν οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια;

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια επηρεάζουν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, τις φυλές και τα φύλα. Επίσης κάθε τύπος επιδερμίδας μπορεί να εμφανίσει διάφορες αποχρώσεις μαύρων κύκλων. Ωστόσο όντως οι μαύροι κύκλοι δείχνουν να είναι λίγο πιο συνηθισμένοι σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων όπως οι παρακάτω:

  • ηλικωμένοι
  • άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό μαύρων κύκλων
  • άνθρωποι με πιο σκούρους τόνους δέρματος


Τι προκαλεί μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια;

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια εμφανίζονται για πολλούς λόγους. Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες μαύρων κύκλων είναι η ηλικία. Καθώς μεγαλώνει / ωριμάζει / γερνάει ένας άνθρωπος, το δέρμα κάτω από τα μάτια αρχίζει να χαλαρώνει και να λεπταίνει με συνέπεια τα αιμοφόρα αγγεία να γίνουν πιο ορατά. Αυτό μπορεί να κάνει πιο σκούρα την επιφάνεια δέρματος κάτω από τα μάτια. Το ίδιο συμβαίνει και στα σημεία όπου υπάρχουν βαθουλώματα στο δέρμα. Άλλες αιτίες για την εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια περιλαμβάνουν τις εξής:

Γονίδια / κληρονομικότητα: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια βασίζονται και σε γενετικούς παράγοντες, δηλαδή βρίσκονται στα γονίδια και κληρονομούνται από γονείς κτλ. 

Δερματίτιδα: Το έκζεμα και η δερματίτιδα επαφής μπορούν να προκαλέσουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κάτω από τα μάτια με συνέπεια να γίνονται ορατά μέσω του δέρματος. 

Τρίψιμο ματιών: Το έντονο τρίψιμο και ξύσιμο ματιών μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και σπάσιμο των αιμοφόρων αγγείων κάτω από τα μάτια. 

Έλλειψη ύπνου: Ο κακός ύπνος και οι κακές συνήθειες ύπνου αλλάζουν την εμφάνιση του δέρματος κάτω από τα μάτια, το κάνουν θαμπό. Έτσι τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τα μάτια γίνονται εύκολα ορατά.

Υπερμελάγχρωση: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο πυροδοτεί / ενεργοποιεί το σώμα ώστε να παράξει περισσότερη μελανίνη. Η μελανίνη είναι μια ουσία (βαφή / μπογιά) που δίνει στο δέρμα χρώμα. 

Αφυδάτωση: Το δέρμα κάτω από τα μάτια μπορεί ν' αρχίσει να φαίνεται χλωμό όταν ο άνθρωπος δεν πίνει επαρκείς ποσότητες νερού. 

Τρόπος ζωής: Το στρες, η υπερβολική κατανάλωση αλκόλ και το κάπνισμα αποτελούν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. 


Τι μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε στο σπίτι τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στο σπίτι για να ξεφορτωθεί από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του. Οι σπιτικές θεραπείες περιλαμβάνουν τα εξής:

Περισσότερος ύπνος: Αν κοιμάστε λίγο, δοκιμάστε να κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε νύχτα για να εμποδίσετε την εμφάνιση «σκιών» και μαύρων κύκλων στα μάτια σας. 

Χρησιμοποιείστε περισσότερα μαξιλάρια: Ανεβάστε το ύψος στο οποίο βρίσκεται το κεφάλι σας όταν ξαπλώνετε / κοιμάστε. Έτσι θα εμποδιστούν υγρά να συγκεντρωθούν στην περιοχή γύρω και κάτω από τα μάτια τη νύχτα. 

Κρύες κομπρέσες: Απλώστε κρύα κουτάλια στα μάτια ώστε να βοηθήσετε την μείωση / σμίκρυνση των αιμοφόρων αγγείων που τυχόν έχουν διασταλλεί. Με τον συγκεκριμένο τρόπο θα μειωθούν και τα πρησμένα βλέφαρα αλλά και οι μαύροι κύκλοι. 

Αγγούρια: Απλώστε φέτες αγγουριού στα μάτια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει με τυχόν πρήξιμο στην περιοχή των ματιών γιατί τα αγγούρια είναι γεμάτα νερό και βιταμίνη C. 

Σακούλες τσαγιού: Τοποθετήστε παγωμένες σακούλες τσαγιού κάτω από τα μάτια. Έτσι θα αυξηθεί η κυκλοφορία γιατί το τσάι περιέχει καφεΐνη και αντιοξειδωτικά. 

Περιποιήσεις προσώπου: Φροντίδα του προσώπου που περιλαμβάνει μασάζ γύρω από τα μάτια βελτιώνει την κυκλοφορία και φυσικά μειώνει τυχόν πρήξιμο ή το αποτρέπει. 

Μακιγιάζ: Χρησιμοποιήστε ένα κονσίλερ κάτω από τα μάτια και foundation μακιγιάζ για να συνδυάσετε το χρώμα του δέρματος και να καλύψετε τους μαύρους κύκλους στα μάτια. 


Ποιές ιατρικές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τους μαύρους κύκλους στα μάτια;

Αν ελπίζετε να απαλλαχθείτε από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια γρήγορα και μόνιμα, τότε καλό είναι να καλέσετε τον προσωπικό σας γιατρό. Θα συζητήσετε μαζί του για διαθέσιμες και κατάλληλες για εσάς (και τον τύπο δέρματος σας) ιατρικές θεραπείες. Οι επιλογές ιατρικών θεραπειών για τους μαύρους κύκλους περιλαμβάνουν:


Τοπικές κρέμες και λευκαντικοί παράγοντες: Τοπικές κρέμες με βιταμίνη C και λευκαντικούς παράγοντες όπως η υδροκινόνη μπορούν να φωτίσουν / λευκάνουν την εμφάνιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. 

Χημικό πίλινγκ: Τα χημικά πίλινγκ χρησιμοποιούν άλφα-υδροξυ οξύ για να μειώσουν τον χρωματισμό κάτω από τα μάτια. 

Θεραπεία λέιζερ: Οι επεμβάσεις με λέιζερ βοηθούν στην επανάστρωση και το σφίξιμο του δέρματος. Μη επεμβατικές θεραπείες λέιζερ περιλαμβάνουν παλμική βαφή και διοδικά λέιζερ.

Επαναγέμισμα ιστών (tissue fillers): Το ενέσιμο γέμισμα των ιστών με τζελ υαλουρονικού οξέως μπορεί να αυξήσει τον όγκο και να βοηθήσει να γίνει πιο λείο το δέρμα. 

Εγχείρηση βλεφάρων: Σε μια διαδικασία / επέμβαση που αποκαλείται βλεφαροπλαστική απομακρύνεται το επιπλέον λίπος και δέρμα από την περιοχή των ματιών. 

Ενέσεις PRP: Μια ακόμα λύση είναι οι ενέσεις με PRP, δηλαδή Platelet Rich Plasma που σημαίνει στα ελληνικά Πλάσμα εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια. Αυτές οι ενέσεις μπορούν να επιδιορθώσουν το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών, επιταχύνουν την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων και δυναμώνουν το κολλαγόνο στο δέρμα. 


Πως μπορούν να προληφθούν οι κύκλοι κάτω από τα μάτια;

Λέγεται ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για όλα. Ωστόσο οι κύκλοι κάτω από τα μάτια δεν μπορούν πάντα να προληφθούν. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να υπάρξει πρόληψη. Κι αυτή η πρόληψη μπορεί να έρθει μέσω κάποιων αλλαγών όπως:


Ηλιοπροστασία: Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό στο πρόσωπο, ειδικά στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Επίσης φορέστε γυαλιά ηλίου. 

Προσαρμόστε το πρόγραμμα ύπνου: Πηγαίντε για ύπνο εγκαίρως και σιγουρευτείτε ότι κοιμάστε κάθε βράδυ, το λιγότερο, εφτά ώρες. 

Μειώστε το στρες: Βρείτε υγιεινούς τρόπους να ελέγξετε το στρες / άγχος όπως με το να βρείτε μια ώρα για φροντίδα / περιποίηση του εαυτού σας. 

Περιορίστε το ποτό: Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μείωση κυκλοφορίας. 

Κόψτε το κάπνισμα: Αν καπνίζετε είναι καλό να το κόψετε γιατί επιταχύνει τη διδικασία γήρανσης του δέρματος. 


Πότε να καλέσετε έναν γιατρό;

Αν έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, πιθανότατα είναι σημάδι γήρανσης, έλλειψης ύπνου ή άλλης κοινής και συνηθισμένης αιτίας. Συνήθως δεν προκαλείται από κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Όμως αν έχετε πολύ έντονους μαύρους κύκλους με πρήξιμο κάτω από ένα μάτι καλέστε τον γιατρό σας. Κι αυτό γιατί είναι πιθανό να έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας που πρέπει να διερευνηθεί και αντιμετωπιστεί. 


Γιατί έχει και το μωρό μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια;

Τα μωρά και τα παιδιά είναι πιθανό να αναπτύξουν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια για τους ίδιους λόγους που συμβαίνει στους ενήλικες. Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι λεπτό και ευαίσθητο γι' αυτό και τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται περισσότερο ορατά. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια του μωρού πιθανώς να αποτελούν γονιδιακό / κληρονομικό σύμπτωμα ενώ μπορεί να συμβαίνει και επειδή τρίβουν τα μάτια τους ή είναι άυπνα και κουρασμένα. Μπορεί επίσης να αναπτύσσουν μια μικρή ασθένεια όπως κρυολόγημα ή γρίπη ή ακόμα και μόλυνση του αυτιού. Άλλες αιτίες για την εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια του παιδιού σας είναι η αφυδάτωση, το ροχαλητό και οι τραυματισμοί. Μιλήστε με τον παιδίατρο αν ανησυχείτε για τους μαύρους κύκλους του παιδιού. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Άμεσα Διαθέσιμο
€ 19.95
€ 14.96
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 22.70
€ 15.89
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 38.40
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 16.99
€ 12.32