Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: Τι τους προκαλεί, πως θα τους «σβήσεις»
12 Οκτωβρίου 2021
Έχεις μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια; Ναι, ξέρουμε πόσο πολύ σε ενοχλεί και σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα. Το μακιγιάζ είναι, προφανώς, μια λύση. Ωστόσο είναι μια λύση κάλυψης και όχι γιατρειάς. Εξίσου σημαντικό λοιπόν είναι να καταλάβεις τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους στα μάτια σου και ύστερα να μάθεις τους τρόπους που θα τους αντιμετωπίσεις με επιτυχία. Βλέπεις, μαύροι κύκλοι μπορεί να δημιουργούνται από απλά πράγματα που αμελείς να δίνει στον οργανισμό σου όπως, π.χ. επαρκή ύπνο ή νερό. Ωστόσο, μη χάσεις την ευκαιρία να κάνεις ΔΩΡΕΑΝ το τεστ του συμβούλου ομορφιάς του carespot.gr.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΑΥΡΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ
- Κόπωση / υπερβολικός ύπνος: Σε περιόδους που κουράζεσαι πολύ ή μένεις στο κρεβάτι για... ατελείωτες ώρες γύρω από τα μάτια συγκεντρώνονται υγρά κι αυτά μετατρέπονται σε μαύρους κύκλους και πρήξιμο.
- Ηλικία: Εδώ μιλάμε για κάτι αναπόφευκτο. Καθώς γερνάς είναι λογικό να γίνεται πιο λεπτό το δέρμα. Επίσης μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου που διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος. Κάπως έτσι τα σκούρα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα γίνονται πιο ορατά και... σκοτεινιάζουν το δέρμα.
- Στέγνωμα ματιών από υπερβολικό χρόνο μπροστά σε οθόνες: Αν περνάς πολλή ώρα μπροστά από την τηλεόραση, την οθόνη του υπολογιστή και του κινητού είναι λογικό να στεγνώνουν τα μάτια σου και να μεγαλώνουν τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα μάτια.
- Αλλεργίες: Εδώ μιλάμε για κάτι παροδικό αφού οι αλλεργίες, θεωρητικά, εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους. Σε αλλεργικές κρίσεις ο οργανισμός απελευθερώνει ισταμίνες για να αμυνθεί στα βακτήρια. Αυτή η διαδικασία, μεταξύ άλλων, επιφέρει και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που γίνονται πιο ορατά.
- Αφυδάτωση: Όταν το σώμα δεν παίρνει την απαραίτητη ποσότητα νερού το δέρμα κάτω από τα μάτια γίνεται χλωμό και δείχνει κουρασμένο.
- Υπερβολική έκθεση στον ήλιο: Αν μένεις για περισσότερο απ' όσο πρέπει στον ήλιο το δέρμα θα παράγει περισσότερη μελανίνη η οποία, ως γνωστόν, δίνει χρώμα στο δέρμα. Προφανώς δεν εξαιρούνται τα μάτια απ' αυτή τη διαδικασία τα οποία επίσης θα γίνουν πιο σκούρα.
- Γενετικοί / κληρονομικοί παράγοντες: Κι εδώ πρόκειται για κάτι που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο αφού ένα παιδί μπορεί να... κληρονομήσει αρκετά πράγματα από τα γονίδια των γονιών του, οι μαύροι κύκλοι δεν αποτελούν εξαίρεση.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ
- Βάλε κρύα κομπρέσα: Βοηθάει στο να μειωθεί το πρήξιμο κάτω από τα μάτια και τα αιμοφόρα αγγεία που έχουν υποστεί διαστολή.
- Κοιμήσου επαρκώς: Προσοχή, δεν λέμε να κοιμηθείς... ατελείωτες ώρες. Λέμε να κοιμηθείς όσο πρέπει για να ξεκουραστεί το σώμα αλλά και τα μάτια.
- Κοιμήσου με το κεφάλι ψηλά (χρησιμοποίησε μαξιλάρια): Η στέρηση ύπνου δημιουργεί μαύρους κύκλους ωστόσο σημαντικός είναι και ο τρόπος που κοιμάσαι. Βάλε πιο ψηλά το κεφάλι σου, με τη βοήθεια έξτρα μαξιλαριού, ώστε να μη συσσωρεύονται υγρά κάτω από τα μάτια.
- Χρησιμοποίησε βρεγμένα φακελάκια τσαγιού πάνω στους μαύρους κύκλους: Το τσάι περιέχει καφεΐνη και αντιοξειδωτικά που τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μικραίνουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνουν την κατακράτηση υγρών στα μάτια. Βουτήξτε δύο φακελάκια μαύρου ή πράσινου τσαγιού σε καυτό νερό για περίπου 5 λεπτά, μετά βάλτε τα στο ψυγείο για 15 λεπτά και όταν κρυώσουν ακουμπήστε τα πάνω στα κλειστά σας μάτια για 10-20 λεπτά. Όταν τελειώσετε πλύντε τα μάτια με καθαρό δροσερό νερό.
- Βάλε κονσίλερ (concealer): Η συγκεκριμένη λύση, του μέικ απ δηλαδή, δεν είναι λύση για να περιοριστούν ή να απομακρυνθούν οι μαύροι κύκλοι. Εδώ μιλάμε για κάλυψή τους. Ωστόσο απαιτείται προσοχή στην επιλογή του προϊόντος γιατί κάποια μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα.
Extra tip: Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η τάση να τρίβουμε διαρκώς τα μάτια μας οδηγούν στον σχηματισμό μαύρων κύκλων και καλό θα είναι να αποφεύγονται. Επίσης είναι σημαντικό να βάζουμε και αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .