Shape
carespot.gr
carespot.gr

Μετρητές σακχάρου: Πόσο αξιόπιστοι είναι; 8 σημαντικά βήματα για να τους χρησιμοποιείς σωστά

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

8 Νοεμβρίου 2016

Πολλές φορές η μέτρηση που γίνεται σε κάποιον μετρητή σακχάρου δεν είναι πάντα σωστή. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή δεν ακολουθείται η σωστή διαδικασία για παράδειγμα είναι ελάχιστη η ποσότητα αίματος στη ταινία μέτρησης, η σταγόνα τοποθετείται σε λανθασμένο χρόνο σε σχέση με την ένδειξη του μετρητή, η καθαριότητα των χεριών είναι ελλιπής κ.ά. Ακόμη κι αν οι μετρητές σακχάρου χρησιμοποιούνται σωστά μπορεί να δώσει έως και 10% λάθος αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εκπαιδευτείς ώστε να μπορείς να χρησιμοποιείς σωστά τον μετρητή σακχάρου και να ερμηνεύεις επίσης σωστά τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Το Σύστημα Μέτρησης Γλυκόζης Αίματος GM700 της ΒΙΟΝΙΜΕ σου προσφέρει μια ασφαλή εμπειρία μέτρησης με αξιόπιστα αποτελέσματα διαρκείας με ταινίες μέτρησης, έχει αυτόματη κωδικοποίηση, βολική και ασφαλής, μνήμη 500 μετρήσεων με μέσο όρο 1,7,14,30,90 ημερών, ενεργοποιείται αυτόματα με την εισαγωγή ταινίας ενώ απαιτείται ελάχιστη ποσότητα αίματος.


Γιατί είναι αναγκαίο να καταγράφεις τις μετρήσεις σου

Όσο πιο συχνά μετράς το σάκχαρό σου τόσο καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη πετυχαίνεις. Όταν καταγράφεις τα αποτελέσματα των μετρήσεων γλυκόζης έχεις τη δυνατότητα να διαπιστώσεις πώς αλλάζει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σου στη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας. Έτσι μαθαίνεις να εντοπίζεις την αιτία κάποιας αυξημένης τιμής και να λαμβάνεις μέτρα προκειμένου να διορθώσεις την κατάσταση. Μπορεί, για παράδειγμα, να μειώσεις την ποσότητα της τροφής που καταναλώνεις ή να ασκηθείς περισσότερο.


8 σημαντικά βήματα για να χρησιμοποιήσεις σωστά τον μετρητή σακχάρου

Ο μετρητής σακχάρου έχει οδηγίες χρήσης. Το πρώτο, λοιπόν, βήμα είναι να τις διαβάσεις και στη συνέχεια να τις ακολουθήσεις. Οι καλύτερες ώρες για μέτρηση είναι το πρωί πριν από οποιοδήποτε γεύμα ή 2 ώρες μετά από τα μεγάλα γεύματα της ημέρας.

Βήμα 1ο: Πλύνε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό και στέγνωσέ τα καλά, διότι η υγρασία μπορεί να αραιώσει το δείγμα του αίματος και να δείξει χαμηλότερη τιμή. Είναι πολύ σημαντικό τα χέρια σου να είναι καθαρά. Οτιδήποτε υπάρχει πάνω στις ταινίες μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Για παράδειγμα αν έχεις λίγο μέλι στο δάκτυλό σου μπορεί να μολύνει το δείγμα του αίματος και η τιμή του σακχάρου να βγει υψηλότερη απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Επίσης, μην χρησιμοποιείς απολυμαντικά με αλκοόλ γιατί θα αλλοιώσει και αυτό τις μετρήσεις. Τρίψε τα για να αυξήσεις την κυκλοφορία.

Βήμα 2ο:  Βάλε την ταινία στην κατάλληλη υποδοχή και θέσε σε λειτουργία το μετρητή χωρίς να πατήσεις κάποιο κουμπί. Δοκίμασε τις Ταινίες Μέτρησης Σακχάρου GS700 της BIONIME ή τις FreeStyle Lite Ταινίες Μέτρησης Σακχάρου της ABBOTT για τους μετρητές σακχάρου GM7OOS της ΒIONIME και FreeStyle Freedom Lite αντίστοιχα.

Βήμα 3ο: Βάλε καινούργια βελόνα στη συσκευή διάτρησης. Δοκίμασε τις αποστειρωμένες βελόνες Thin Lancets Σκαρφιστήρες Σακχάρου της ABBOTT. Συμβατές για χρήση με τα συστήματα σακχάρου της Abbott, FreeStyle Precision και FreeStyle Freedom Lite.

Βήμα 4ο: Ακούμπησε σταθερά τη συσκευή διάτρησης στο ακροδάκτυλό σου και πίεσε το κουμπί για να λειτουργήσει η βελόνα. Όταν τρέξει αίμα, άπλωσέ το στο ειδικό σημείο της ταινίας. Περίμενε από 5 έως 15 δευτερόλεπτα, μέχρις να εμφανιστούν τα αποτελέσματα.

Βήμα 5ο: Εάν δεις μία τιμή στο σάκχαρό σου που δεν ταιριάζει με το πως αισθάνεσαι (π.χ. είναι ανεξήγητα υψηλή) επανέλαβε τη μέτρηση μετά από λίγα λεπτά. Οι ταινίες δεν είναι αλάνθαστες.

Βήμα 6ο: Αποθήκευε τις ταινίες σε δροσερό και ξηρό μέρος και όχι στο φαρμακείο του μπάνιου ή στο ψυγείο και μην τις αφήνεις ακάλυπτες γιατί καταστρέφονται. Η ζέστη, το κρύο και η υγρασία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στις ταινίες και να αλλοιώσουν τις τιμές μέτρησης. Επίσης, φρόντιζε να μην χρησιμοποιείς ποτέ ταινίες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Βήμα 7ο: Διατήρησε τον μετρητή σου καθαρό χωρίς υπολείμματα αίματος.

Βήμα 8ο: Πήγαινε τον μετρητή σακχάρου στον διαβητολόγο σου ή στον φαρμακοποιό σου για να ελέγξει τον μετρητή ή να διορθώσει τυχόν λάθη στη χρήση του.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .