Shape
carespot.gr
carespot.gr

Μωρό: Βούλωσε η μυτούλα του; 6 εύκολοι τρόποι για να αναπνεύσει

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

5 Οκτωβρίου 2017

Αν και τα κοινά κρυολογήματα που προκαλούν ρινική καταρροή και συμφόρηση είναι συχνά στα μωρά καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμα, ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται καθημερινό καθαρισμό της μυτούλας και φροντίδα. Οι ρινικές οδοί των βρεφών είναι πολύ μικρές και η βλέννα τις φράζει δυσκολεύοντας την αναπνοή του. Η ρινική συμφόρηση προκαλεί δυσφορία και ενόχληση στα μωρά καθώς δυσκολεύονται να θηλάσουν ή να πιουν γάλα από το μπιμπερό, αφού αναπνέουν από το στόμα και έτσι κλαίνε και δεν κοιμούνται.

Συνήθως η ρινική συμφόρηση υποχωρεί από μόνη της μέσα σε μια εβδομάδα ενώ υπάρχουν πολλά προϊόντα στο φαρμακείο που μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση και τον καθαρισμό της μυτούλας του.

1) Κάνε τακτικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό

Μην εκπλαγείς αν το μωρό κάνει εμετό ή έχει διάρροια όταν έχει ρινική συμφόρηση. Η υπερβολική παραγωγή βλέννας μπορεί να ερεθίσει το στομαχάκι του και να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Γι’ αυτό χρειάζεται καθημερινό καθαρισμό. Ο φυσιολογικός ορός (χλωριούχο νάτριο 0,9%) ρευστοποιεί τις βλέννες για να απομακρύνονται ευκολότερα, αφού υγραίνονται οι μεμβράνες που έχουν δημιουργηθεί από τη ρινική συμφόρηση. Οι ρινικές πλύσεις με έναν αποφρακτήρα μύτης βοηθούν στον καθαρισμό της βλέννας. Μην χρησιμοποιείς τον φυσιολογικό ορό για πάνω από 4 συνεχόμενες ημέρες, γιατί σταδιακά ενδέχεται να ξηράνει το εσωτερικό της μυτούλας του.

2) Χρησιμοποίησε ισότονο ή υπέρτονο διάλυμα θαλασσινού νερού

  • Εάν το μωρό είναι κάτω από έξι μηνών, ρίξε λίγες μερικές σταγόνες ισότονου ή υπέρτονου διαλύματος θαλασσινού νερού σε κάθε ρουθούνι όπως το Baby Comfort Mist Ρινικό Αποσυμφορητικό για Παιδιά της PHYSIOMER  με 100% φυσικό θαλασσινό νερό. Kαθαρίζει τις ρινικές διόδους και δίνει στο μωρό σας μια ευχάριστη αναπνοή και ευεξία κατά την διάρκεια του ύπνου αλλά και της καθημερινότητας. Διατηρεί υγρές τις ρινικές διόδους. Προλαμβάνει τον κίνδυνο δευτερευουσών λοιμώξεων και ωτίτιδας.PHYSIOMER - Baby Comfort Mist Ρινικό Αποσυμφορητικό για Παιδιά - 115ml

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε έναν ρινικό αποφρακτήρα για να αφαιρέσεις τη βλέννα όπως το Κιτ Αναρρόφησης για την Μύτη της CHICCO. Ο αναπνευστήρας PhysioClean επιτρέπει την αφαίρεση των εκκρίσεων τη μύτης εύκολα και πρακτικά, το εργονομικό του σχήμα σε βοηθά κατά τη χρήση, ενώ το μαλακό ακροφύσιο είναι ιδανικό για την ευαίσθητη μυτούλα του μωρού. Περιέχει φυσιολογικό ορό PhysioClean για τον καθημερινό καθαρισμό και την ενυδάτωση της μυτούλας του μωρού, βοηθώντας στη μείωση της υπερβολικής βλέννας. Μη χρησιμοποιείς τον ρινικό αποφρακτήρα περισσότερο από 2 ή 3 φορές την ημέρα καθώς μπορεί να ερεθιστεί το εσωτερικό της μυτούλας του.

3) Αφαίρεσε την σκληρή βλέννα

Ίσως παρατηρήσεις ότι η βλέννα του μωρού είναι παχιά και κολλώδης, και μπλοκάρει τις εισόδους της μύτης. Καθάριζε τη μυτούλα του με βαμβάκι ή γαζούλα και ζεστό νερό και έπειτα ρίχνε φυσιολογικό ορό για να καθαρίσεις το εσωτερικό της μυτούλας του και να την ενυδατώσεις.

4) Βάλτο στο μπάνιο

Κάνε ένα ζεστό μπάνιο για λίγα λεπτά μαζί με το μωρό. Οι υδρατμοί θα μαλακώσουν τη βλέννα και θα βοηθήσουν στην απομάκρυνσή της.

5) Κράτα το μωρό σου ενυδατωμένο

Όσο πιο ενυδατωμένο είναι τόσο πιο λεπτόρρευστη είναι η βλέννα και τόσο λιγότερο μπουκωμένη μυτούλα θα έχει.

6) Πήγαινε στον γιατρό

Αν και το κοινό κρυολόγημα δεν είναι σοβαρό, πρέπει να απευθυνθείς στον παιδίατρο εάν παρατηρήσεις κάποιο από τα παρακάτω:

  • Η ίωση επιμένει για 2 εβδομάδες. Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε βρογχιολίτιδα ή βρογχίτιδα (μόλυνση του κατώτερου αναπνευστικού) ή και πνευμονία.
  • Το μωρό είναι κάτω των τριών μηνών και έχει υψηλή θερμοκρασία, από 39 βαθμούς και πάνω.
  • Το μωρό αγωνίζεται να αναπνεύσει.
  • Βήχει και έχει επίμονο πονόλαιμο.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .