Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ναυτία ταξιδιού ή εγκυμοσύνης: Οι τρόποι να τη νικήσεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

25 Μαΐου 2021

Καλοκαίρι, διακοπές, θάλασσα, ναυτία. Ουπς. Αυτό το τελευταίο μουτζούρωσε την ονειρεμένη εικόνα αλλά δυστυχώς συμβαίνει σε αρκετούς από μας. Καλό θα είναι λοιπόν να μην επιτρέπουμε να χαλάει αυτή η ονειρεμένη εικόνα και να απολαμβάνουμε και την τελευταία... σταγόνα ξεγνοιασιάς στις διακοπές. Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από τη ναυτία του ταξιδιού; Φυσικά και υπάρχει. Γνωρίζουμε όλα τα μικρά μυστικά που δεν θα επιτρέψουν τη ναυτία να... επισκεφθεί κανέναν μας σε αυτές τις διακοπές. Δε θέλει κόπο, τρόπο θέλει και τους κατάλληλους συμμάχους. Όπου σύμμαχος βάλτε τα παρακάτω ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα τα οποία θα κάνουν τα συμπτώματα της ναυτίας μια μακρινή... χειμερινή ανάμνηση. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν και μικρές πρακτικές συμβουλές που βοηθούν είτε ταξιδεύεις με πλοίο, είτε με αεροπλάνο, είτε με αυτοκίνητο, είτε, απλά, είσαι έγκυος...

1) Κάθισε και μην τρίβεις το στομάχι: Μπορεί να αισθάνεσαι ότι βοηθάει ή ανακουφίζει αλλά στην πραγματικότητα το αντίθετο συμβαίνει. Όταν έχεις συμπτώματα ναυτίας κάθισε σε μια καρέκλα, σε όσο δυνατόν μεγαλύτερη ακινησία, και μην τρίβεις το στομάχι σου. 

2) Μην ξαπλώνεις: Θυμάσαι που σου έλεγε η μαμά όταν ήσουν παιδί να μην ξαπλώνεις όταν αισθάνεσαι να ανακατεύεται το στομάχι σου; Κάτι ήξερε. Ποτέ μα ποτέ μην ξαπλώσεις όταν έχεις ναυτία γιατί θα αισθανθείς μεγαλύτερο ανακάτεμα. Κράτα το πάνω μέρος του κορμού όρθιο.

3) Πάρε αέρα: Όταν αισθάνεσαι τη ζαλάδα και το ανακάτεμα της ναυτίας φρόντισε να πάρεις φρέσκο αέρα. Άνοιξε ένα παράθυρο αφού αυτό ανακουφίζει κάπως τα συμπτώματα των περισσότερων ανθρώπων δίχως να υπάρχει ιατρική εξήγηση. Συμβαίνει όμως και γι' αυτό κάνε το. 

4) Βάλε δροσερή κομπρέσα: Η ναυτία οδηγεί σε αύξηση θερμοκρασίας του σώματος και γι' αυτό μια δροσερή κομπρέσα (ή ακόμα και μια βρεγμένη πετσέτα) θα ανακουφίσει σε σημαντικό βαθμό αυτό που αισθάνεσαι. 

5) Πίεσε τον καρπό: Μπορεί να μην το έχεις ακούσει ξανά και να σου φαίνεται περίεργο αλλά βοηθάει. Τρίψε ελαφρά και κυκλικά το εσωτερικό μέρος του καρπού σου για περίπου 5 λεπτά. Θα δεις ότι θα «μαλακώσουν» τα συμπτώματα της ναυτίας. 

6) Βαθιές ανάσες / σκέψου κάτι άλλο: Τη δύσκολη ώρα που τα συμπτώματα της ναυτίας έχουν... φουντώσει και αισθάνεσαι άσχημα, προσπάθησε να στρέψεις αλλού την προσοχή σου. Διάβασε ένα βιβλίο, δες τηλεόραση, προσπάθησε να ξεχαστείς. Επίσης μην ξεχνάς να παίρνεις αργές και βαθιές ανάσες. 

7) Ενυδατώσου / πιες χαμομήλι: Το να πίνει κανείς αρκετά υγρά και κυρίως νερό ή χυμούς είναι απαραίτητο κάθε μέρα, ακόμα και όταν είναι απολύτως υγιής. Σε στιγμές ναυτίας αυτό είναι ακόμα πιο απαραίτητο. Πιες νερό αλλά και χαμομήλι που θα βοηθήσει να ανακουφιστείς. 

8) Λεμόνι / τζίντζερ: Το λεμόνι αποτελεί ένα φάρμακο της φύσης το οποίο δρα ευεργετικά σε πάρα πολλά, η ναυτία δεν αποτελεί εξαίρεση. Λόγω του κιτρικού οξέως που περιέχει βοηθάει στην πέψη και τη βελτίωση της κατάστασης του στομαχιού όταν αυτό υποφέρει. Κατά προτίμηση μην το πιεις σκέτο αλλά βάζοντας μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Σύμμαχος στη ναυτία είναι και το τζίντζερ που θεωρείται το πιο διαδεδομένο σπιτικό «φάρμακο» για τη ναυτία. Όπως έδειξε έρευνα του 2012, έχει αντιεμετικές ιδιότητες. 

9) Όχι ανθρακικό: Αν σου πει κάποιος ότι θα βοηθήσει το στομάχι σου αν καταναλώσεις κάποιο αναψυκτικό με ανθρακικό, απλά αγνόησέ τον. 

10) Μικρό γεύμα: Είναι προφανώς αυτονόητο ότι την ώρα που ανακατεύεσαι το τελευταίο που πρέπει να κάνεις είναι να «πλακωθείς» στο φαγητό. Προφανώς και δεν θα μείνεις με εντελώς άδειο στομάχι αλλά μην το παρακάνεις. Φάε κάτι ελαφρύ (π.χ. σαλάτα, ρύζι, μπανάνα, βραστό αυγό, πουρέ) και σε μικρή ποσότητα. 


Extra info1: Όταν η ναυτία συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα επιβάλλεται να επισκεφθείς έναν γιατρό. Για παράδειγμα, αν έχεις και πόνο στο στήθος σημαίνει ότι δεν έχεις ναυτία αλλά παθαίνεις καρδιακό επεισόδιο. Αν από την άλλη τα συμπτώματα ναυτίας συνοδεύονται από έντονο πονοκέφαλο ίσως μιλάμε για κάτι νευρολογικό. Επίσης αν η ναυτία επιμένει για πάνω από ένα μήνα, έστω και δίχως να... συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, επιβάλλεται επίσης η επίσκεψη σε γιατρό. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .