Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι 8 τρόποι να προστατεύσεις την όρασή σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

4 Μαρτίου 2021

Το να επισκέπτεσαι τακτικά τον οφθαλμίατρό σου προκειμένου να ελέγχεις την κατάσταση των ματιών σου είναι απαραίτητο και ωφέλιμο για την όρασή σου. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις προληπτικά ώστε στο καθιερωμένο οφθαλμολογικό σου τσεκ απ τα νέα να είναι πάντα ευχάριστα. Διάβασε και ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον θα μας ευχαριστείς. 


1) Πάρε αρκετές βιταμίνες και Ω3 λιπαρά

Οι βιταμίνες A, C και E και ο ψευδάργυρος βοηθούν στην αποτροπή εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Πέρα από τα συμπληρώματα διατροφής, μπορείτε να βρείτε τέτοια απαραίτητα συστατικά σε φρούτα και λαχανικά όπως τα καρότα, οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι φράουλες, οι γλυκοπατάτες ή το κίτρο. Χρήσιμα για την όραση είναι και τα Ω3 λιπαρά που συναντά κανείς στο μουρουνέλαιο και τον σολωμό. 


2) Μην ξεχνάς τα καροτενοειδή

Ευεργετικές για την υγεία των ματιών είναι και η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που είναι καροτενοειδή που μπορείς να τα βρεις στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και περιέχονται σε πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, το κολοκύθι και τα αυγά. Τις σημαντικές αυτές ουσίες (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) μπορεί να τις βρει κανείς και σε συμπληρώματα διατροφής. 


3) Μείνε σε φόρμα

Ναι, η γυμναστική κάνει καλό και στα μάτια σου όπως γενικότερα σε κάθε τι πάνω σου. Το να μείνεις υγιής και σε φόρμα σημαίνει ότι προσέχεις και τη διατροφή σου και τον διαβήτη τύπου 2 που επηρεάζει την όραση (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια). 


4) Φρόντισε χρόνια προβλήματα

Ο διαβήτης δεν είναι η μοναδική ασθένεια που βλάπτει την όρασή σου. Η υψηλή πίεση και η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζουν προς το κακό τα μάτια σου. Γι' αυτό λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση, πρόσεχε τι και πόσο τρως και φυσικά να επισκέπτεσαι τακτικά τον γιατρό σου. 


5) Γυαλιά προστασίας / γυαλιά ηλίου

Εδώ δεν χρειάζεται και ειδική επεξήγηση. Είναι πολύ καλό να φοράς ειδικά προστατευτικά γυαλιά, ειδικά αν η εργασία σου περιλαμβάνει αρκετές ώρες μπροστά σε υπολογιστή. Προστατευτικά γυαλιά πρέπει να φοράς και όταν κάνεις σπορ σωματικής επαφής (π.χ. ποδόσφαιρο ή μπάσκετ όπου μπορεί να δεχθείς αγκωνιά) ή κολυμπάς σε πισίνες και κολυμβητήρια. Είναι επίσης απαραίτητο να φοράς γυαλιά ηλίου όταν βγαίνεις έξω, ακόμα και σε μέρες με λίγη λιακάδα αφού οι ακτίνες προκαλούν ζημιές.


6) Ακολούθα τον κανόνα 20-20-20

Αν η δουλειά σου απαιτεί να κοιτάς μια οθόνη υπολογιστή για πολλές ώρες, είναι απαραίτητο να ακολουθείς τον κανόνα 20-20-20. Τι είναι αυτός ο κανόνας; Κάθε 20 λεπτά σταμάτα να κοίτας τον υπολογιστή και ατένισε για 20 δεύτερα ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 βήματα μακριά σου. Αυτό θα δώσει την ευκαίρία στα μάτια σου να ξεκουραστούν. 


7) Σταμάτα το κάπνισμα

Όπως συμβαίνει με δεκάδες άλλα πράγματα που αφορούν στην υγεία σου, έτσι και για την υγεία των ματιών, παίζει ρόλο το κάπνισμα. Αν καπνίζεις κόψτο τελείως ή, έστω, μείωσέ το όσο γίνεται. Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει στην εμφάνιση «καταρράκτη» ή εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. 


8) Καθαρά χέρια, καθαροί φακοί

Τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητα και το ξέρεις καλά. Μπορούν να υποστούν ζημιά από έντομα ή μολύνσεις γι' αυτό και πρέπει να πλένεις τακτικά καλά τα χέρια σου πριν πιάσεις τα μάτια σου αλλά και πριν ακουμπήσεις τα γυαλία σου ή τους φακούς επαφής σου. 


Extra tip: Είναι καλό να μην αφήνεις τα μάτια σου να στεγνώνουν, ειδικά αν έχουν την τάση. Γι' αυτό υπάρχουν οι οφθαλμικές σταγόνες ώστε να τα κρατάτε ενυδατωμένα. 

Extra info: Είναι σημαντικό να γνωρίζεις το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας και το κατά πόσο έχουν αντιμετωπίσει οι γονείς ή παλιότερες γενιές θέματα με τα μάτια τους και τι ήταν αυτά; 



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .