Οι παρενέργειες από καπνό / στάχτη πυρκαγιάς, πόσο προστατεύουν οι μάσκες covid
5 Αυγούστου 2021
Η κουβέντα για την κλιματική αλλαγή έχει «ανοίξει» για τα καλά εδώ και χρόνια και πλέον έχει γίνει μέρος των καθημερινών μας ανησυχιών. Η γη δοκιμάζεται από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα και έχει αρχίσει να... αμύνεται. Και η άμυνά της είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Άλλες φορές εκδηλώνεται με πλημμύρες και ακραίο κρύο και άλλες με φονικούς καύσωνες. Αυτοί οι τελευταίοι, οι καύσωνες δηλαδή, συνοδεύονται συχνά και από πυρκαγιές που ξεσπούν και εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα. Δυστυχώς και στην Ελλάδα, όπως σε κάθε σημείο του πλανήτη, κάθε χρόνο ξεσπούν πυρκαγιές που καίνε και τους τελευταίους «πνεύμονες» της γης. Στη χώρα μας ο Αύγουστος του 2021 θα μείνει στην ιστορία ως ένας μήνας με πολλές τέτοιες δυσάρεστες ειδήσεις. Ο ακραίος πολυήμερος καύσωνας συνοδεύτηκε από μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Εύβοια και άλλα μέρη της Ελλάδας με συνέπεια περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δάσους να γίνουν στάχτη.
Ειδικά για την Αττική, που είναι από μόνος του ένας πυκνοκατοικημένος και γεμάτος ατμοσφαιρική ρύπανση τόπος με ελάχιστο, πια, πράσινο και καθαρό οξυγόνο, οι επιστήμονες και η ιατρική κοινότητα έβαλαν στο τραπέζι της κουβέντας και τις επιπτώσεις του καπνού και των σωματιδίων στάχτης στην υγεία των ανθρώπων. Πως και πόσο μας επηρεάζει; Υπάρχει λόγος για μεγάλη ανησυχία; Κι αν ναι, τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε; Αυτές οι ερωτήσεις βασανίζουν το μυαλό πολλών ανθρώπων. Σύμφωνα λοιπόν με τους γιατρούς ο καπνός από τη φωτιά αλλά και τα σωματίδια στάχτης που μένουν στο έδαφος επί μέρες, εβδομάδες ακόμα και μήνες αυξάνουν τη συχνότητα και την ένταση συμπτωμάτων άσθματος σε ανθρώπους που υποφέρουν απ' αυτό. Επίσης παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση καρδιακών επεισοδίων, ειδικά σε ανθρώπους που είναι άνω των 65 ετών και αναπνέουν αυτόν τον κακής ποιότητας αέρα επί 2-3 μέρες. Ο αέρας περνάει μέσα από τους αεραγωγούς του οργανισμού και τα πνευμόνια στον οργανισμό. Φτάνει ως και το αίμα. Κι αυτός ο αέρας περιέχει περίπου 400 είδη τοξινών.
Σημαντικό επίσης είναι να τονιστεί ότι ο μολυσμένος αέρας από μια πυρκαγιά αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το αποδυναμώνει και μειώνει το προσδόκιμο ζωής! Γι' αυτό εξάλλου και στις μελέτες που έχουν γίνει πάνω σ' αυτό το θέμα έχουν μπει στο μικροσκόπιο πυροσβέστες ακόμα και μετά την συνταξιοδότησή τους. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως οι επιστήμονες και οι γιατροί κάνουν πιο έντονες συστάσεις στις λεγόμενες πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Ποιές είναι αυτές; Βρέφη, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, άνθρωποι με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας και άνθρωποι άνω των 65 ετών. Όλοι αυτοί πρέπει να απομακρύνονται από περιοχές όπου υπάρχει καπνός από πυρκαγιά και να μένουν μακριά από τα αποκαΐδια για αρκετές μέρες.
Τέλος, αρκετοί αναρωτιούνται αν είναι λύση στον περιορισμό της μόλυνσης από τον αέρα σε μια πυρκαγιά οι μάσκες που χρησιμοποιούνται για την πανδημία covid-19. Όπως λένε οι ειδικοί, προσφέρει μερική προστασία, κοντά στο 50%, όχι παραπάνω. Βεβαίως, όπως συμπληρώνουν, είναι καλύτερη η μερική προστασία από την καθόλου... Εννοείται πως είναι σημαντικό να παραμένει κάποιος εντός σπιτιού και να χρησιμοποιεί συσκευές που φιλτράρουν τον αέρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .