Shape
carespot.gr
carespot.gr

Όλοι οι τρόποι να ανακουφίσεις το μωρό από τους κολικούς

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

6 Δεκεμβρίου 2017

Όταν μιλάμε για κολικούς στα μωρά αναφερόμαστε σε παρατεταμένες φάσεις κλάματος σε υγιή μωρά, που δεν σχετίζονται με πείνα ή κάποια άλλη συνηθισμένη του ανάγκη. Υπολογίζεται πως το 20% των μωρών υποφέρουν από κολικούς. Εάν το μωρό σου κλαίει ασταμάτητα αυτοί οι τρόποι που σου προτείνει η παιδίατρος Βασιλική Τουλιάτου θα σε βοηθήσουν να ανακουφίσεις το μωρό σου από τους κολικούς.


Πώς εμφανίζονται οι κολικοί στο μωρό

Σε μία κρίση κολικού ένα μωρό μαζεύει ξαφνικά τα ποδαράκια του προς το στομάχι, σφίγγει τις γροθιές του και αρχίζει να κλαίει. Το κλάμα συνεχίζεται για ώρες. Συνήθως οι κρίσεις αυτές ξεκινούν στις πρώτες δύο με τέσσερις εβδομάδες της ζωής του νεογέννητου, αυξάνονται σταδιακά σε διάρκεια και ένταση και κορυφώνονται γύρω στην έκτη εβδομάδα. Όταν φτάσουν στην κορύφωση υπάρχει μια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων. Μετά τα επεισόδια αρχίζουν να γίνονται πιο ήπια ώσπου σταματούν, συνήθως γύρω στους τρεις μήνες. Οι κολικοί εμφανίζονται συνήθως το απόγευμα και σταματούν μεταξύ 10 – 12 το  βράδυ. Επίσης, εμφανίζονται το ίδιο σε αγόρια και κορίτσια, σε μωρά που θηλάζουν ή όχι, σε μωρά που γεννήθηκαν φυσιολογικά ή με καισαρική τομή. Επειδή σε κάποιες περιπτώσεις το κλάμα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιου ιατρικού προβλήματος, όπως π.χ. κήλης, λοίμωξης, δυσκοιλιότητας επικοινώνησε με τον παιδίατρό σου για να αποκλείσεις ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε κάποια άλλη κατάσταση.


Πώς να ανακουφίσεις το μωρό από τους κολικούς

1.Κούνησέ το

Κράτησέ το στα χέρια σου και κούνησέ το ρυθμικά μπρος - πίσω, βάλε το στη βρεφική κούνια ή στο λίκνο και κούνησέ το. Κάποια μωρά ηρεμούν με την κίνηση αυτή.

2.Κάνε του μασάζ

Βάλε λίγο βρεφικό λάδι στα χέρια σου και κάνε απαλό μασάζ στην κοιλιά του μωρού με τη φορά του ρολογιού. Το μωρό σου μπορεί να απολαύσει το απαλό μασάζ, αλλά έχε υπόψη σου ότι μπορεί να μην ανταποκριθεί με ηρεμία επειδή ίσως να νιώθει υπερδιέγερση. Το ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Colic Relief Massage Gel της Frezyderm σου χαρίζει επιπλέον ποσότητα από το ανακουφιστικό gel για τους βρεφικούς κολικούς. Το Colic Relief Massage Gel είναι ένα άνυδρο gel που ανακουφίζει άμεσα από τους κολικούς, χάρη στα μοναδικά μαλακτικά έλαια που περιέχει και σε συνδυασμό με ένα απαλό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς, το μωρό θα νιώσει άμεση ανακούφιση και θα χαλαρώσει από τα έντονα πονάκια που το ταλαιπωρούν. Με έναν προσεκτικά επιλεγμένο συνδυασμό γλυκερίνης και μαλακτικά έλαια αμύγδαλου, καλέντουλας και χαμομηλιού και δημιουργεί ένα απαλό ενυδατικό φιλμ το οποίο σε συνδυασμό με ήπιο μασάζ στην κοιλίτσα του βρέφους, ενισχύει το αποτέλεσμα της απλής τριβής για ταχύτερη ανακούφιση. Αυξάνει τοπικά τη θερμοκρασία του δέρματος έως και 1 ˚C χωρίς όμως να επεμβαίνει στη μικροκυκλοφορία του αίματος. Είναι απόλυτα ασφαλές καθώς δεν περιέχει φάρμακα και κατάλληλο για ομοιοπαθητική αγωγή.

3.Άλλαξε το μπιμπερό ή το γάλα

Εάν το ταΐζεις με μπιμπερό επίλεξε ένα μπιμπερό με στενό λαιμό όπως αυτό της Dr. Browns. Διαθέτει σύστημα φυσικής ροής και θηλή από διάφανη σιλικόνη και μειώνει τους κολικούς, την παλινδρόμηση, την ερυγή και τα αέρια. Επίσης να θυμάσαι πως το γάλα δεν προκαλεί κολικούς, αλλά αξίζει να δοκιμάσεις να αλλάξεις το γάλα του εάν το μωρό σου κλαίει υπερβολικά. Ρώτησε τον παιδίατρο εάν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα γάλα που έχει μερικώς υδρολυμένη πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος. Θα βρεις ειδικές συνθέσεις που ανακουφίζουν τα μωρά από τους κολικούς που αποτρέπουν την κοιλιακή διάταση, τον πόνο, το φούσκωμα και τους μετεωρισμούς που προκαλούνται από υπερβολική παραγωγή αερίων.

4.Δοκίμασε τις δονήσεις

Οι θεραπείες που χρησιμοποιούν τις δονήσεις και τον ήχο μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές. Κάποιοι πιστεύουν πως αυτές οι τεχνικές αποδίδουν επειδή μιμούνται τις συνθήκες της ενδομήτριας ζωής. Βάλε το μωρό στο παιδικό κάθισμα και τοποθέτησέ το στο πλυντήριο που δουλεύει, ή πήγαινε μία βόλτα με το αυτοκίνητο.

5.Ρώτησε για τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια, οι οποίοι επιβιώνουν στις όξινες συνθήκες του στομάχου και ουσιαστικά ανταγωνίζονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των βλαβερών βακτηρίων και δημιουργώντας αντιμικροβιακές ουσίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά με κολικούς έχουν διαφορετικά βακτήρια στο έντερο από τα μωρά που δεν έχουν κολικούς. Τα προβιοτικά συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων των κολικών σε ορισμένα από αυτά τα μωρά. Συμβουλεύσου τον παιδίατρό σου προτού δοκιμάσεις τις Protectics Baby Προβιοτικές Σταγόνες της  BIOGAIA, που ανακουφίζουν τα βρέφη άμεσα και αποτελεσματικά. Το Protectis Baby ένα διατροφικό συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση των παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Ιδανικό για βρεφικούς κολικούς, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Βοηθάει στην επαναφορά της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

6.Κάνε ησυχία

Μερικά μωρά ηρεμούν με την κίνηση και τον θόρυβο, αλλά άλλα χρειάζονται λιγότερη διέγερση και ανταποκρίνονται καλύτερα στην ησυχία, την ηρεμία και το σκοτάδι.

7.Δοκίμασε μια διαφορετική θέση

Το μωρό μπορεί να νιώθει πιο άνετο στο λαιμό σου, ή ίσως προτιμά μια πιο όρθια θέση, ή ακόμα ανακουφίζεται όταν ξαπλώνει στην κοιλιά σου. Δοκίμασε διαφορετικές θέσεις όταν είναι αναστατωμένο για να δεις ποια θέση το ανακουφίζει.

8.Κάνε του ένα ζεστό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο, όταν το μωρό έχει κολικό, μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου και να το χαλαρώσει. Κάποια μωρά νιώθουν πιο ήρεμα όταν πέφτει το νερό από το ντους στην πλατούλα τους. Το μωρό σου θα απολαύσει τον ρυθμικό παλμό του ζεστού νερού καθώς και τον ήχο του και θα ηρεμήσει.

9.Βάλε του μία μικρή θερμοφόρα

Μερικά μωρά απολαμβάνουν την αίσθηση του ζεστού νερού στην κοιλιά τους. Γέμισε μια θερμοφόρα με ζεστό νερό (όχι όμως καυτό - αυτό είναι ζεστό για σένα μπορεί να είναι πολύ ζεστό για το μωρό). Τοποθέτησέ το στην κοιλιά σου και πάρε το αγκαλιά.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot.gr

 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .