Shape
carespot.gr
carespot.gr

Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

20 Σεπτεμβρίου 2022

Η 20η Σεπτέμβρη κάθε χρόνου από το 2019 και έπειτα είναι μια σημαντική ημερομηνία για κάθε γυναίκα. Είναι η ημερομηνία που οφείλει να προσέχει για να έχει υγιή τον εαυτό της. Η 20η Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας (World Gynecologic Oncology Day). Την πρωτοβουλία γι' αυτό ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Προστασίας του Γυναικολογικού Καρκίνου (ENGAGe). «GOfor... Επαγρύπνηση, Δράση, Ελπίδα, Ζωή», είναι το μότο με το οποίο θεσπίστηκε η συγκεκριμένη μέρα.

Κάθε γυναίκα λοιπόν, την 20η Σεπτέμβρη, πρέπει να μιλάει ανοιχτά για ό,τι την προβληματίζει. Για όποιο... σήμα στέλνει το σώμα της και μπορεί να πρόκειται για καρκίνο. Αυτή τη μέρα έρχεται για να θυμίσει σε κάθε γυναίκα το ραντεβού με τον γυναικολόγο, ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάποιο ανησυχητικό σημάδι αφού η καλύτερη αντιμετώπιση μιας ασθένειας και δη του καρκίνου είναι η πρόληψη


Τι ορίζεται ως γυναικολογικός καρκίνος; 

Αλήθεια, ως τι ορίζεται με τον όρο: γυναικολογικός καρκίνος; Είναι τα πέντε (5) είδη καρκίνου που προσβάλλουν μόνο γυναίκες. Περιλαμβάνει δηλαδή τους καρκίνους της μήτρας και των ωοθηκών αλλά και πιο σπάνιες μορφές όπως του κόλπου, των σαλπίγγων και του αιδοίου. Αφορά όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας και αυτό καθιστά πολύ σημαντική την ενημέρωση και τις δράσεις για πρόληψη. Δυστυχώς παραμένει αρκετά χαμηλή η ευαισθητοποίηση των γυναικών ώστε να φροντίζουν να τσεκάρουν τον εαυτό τους συχνά και να προλαβαίνουν / εντοπίζουν τον καρκίνο στα πρώιμα στάδιά του. Ενδεικτικό είναι ότι αν και ο καρκίνος τραχήλου μήτρας είναι δυνατό να προβλεφθεί και να θεραπευτεί με έγκαιρη διάγνωση χάρη σε τεστ HPV και τακτικών προβολών τεστ Παπανικολάου, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν τις εξετάσεις από φόβο. 


Τι πρέπει να κάνει ΚΑΘΕ γυναίκα;

  • Εμβόλιο HPV για κορίτσια 12-26 ετών
  • Μία φορά κάθε χρόνο επίσκεψη στον γυναικολόγο για τεστ ΠΑΠ και υπέρηχο, ειδικά από την έναρξη σεξουαλικής ζωής
  • Προσοχή σε αλλαγές / συμπτώματα / σημάδια του σώματος (π.χ. αιμορραγίες, πόνοι) που δεν τα συνηθίζει
  • Άμεση επίσκεψη σε γιατρό σε ασυνήθιστο σημάδι / σύμπτωμα
  • Υγιεινό τρόπο ζωής, προσεκτική και ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ


Extra info: Περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2018. Το 44% επρόκειτο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το 23% καρκίνου των ωοθηκών, 29% καρκίνο του ενδομητρίου και λιγότερο από 5% με άλλους.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .