Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
3 Φεβρουαρίου 2022
Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότεροι απ' όσους «φεύγουν» από HIV/AIDS, ελονοσία και φυματίωση μαζί. Μέχρι το 2030, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αυτό το θλιβερό νούμερο θα αυξηθεί φτάνοντας τις 13 εκατομμύρια ψυχές σε ετήσιες απώλειες. Κάθε 4η Φεβρουαρίου η ιατρική κοινότητα, με αφορμή τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ζητάει να αυξηθεί η επαγρύπνηση όλων και να υπάρξουν άμεσες δράσεις για να μειωθούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών. Τι μπορεί να αλλάξει αν δράσουμε όλοι μαζί; Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών μπορεί να παρεμποδιστεί η εμφάνιση του 1/3 των κρουσμάτων καρκίνου. Ένα άλλο 1/3 μπορεί να γιατρευτεί αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και υπάρξει και η κατάλληλη θεραπεία.
Σήμερα η ιατρική κοινότητα γνωρίζει για τον καρκίνο περισσότερα από ποτέ κι αυτό είναι ένα σημαντικό ατού. Όσο περισσότερες οι πληροφορίες τόσο μειώνεται η έκθεση των ανθρώπων σε παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και αυξάνεται η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ποιότητα της θεραπείας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα εμπρός αναφορικά με την επαγρύπνηση του κόσμου αφού και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα του να μπει ο κόσμος σε ένα μόνιμο συναγερμό στη μάχη για τον καρκίνο. Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται ότι το 65% των θανάτων από καρκίνο ετησίως λαβαίνει χώρα σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, ακόμα και σε προηγμένες χώρες υπάρχει διαχωρισμός και ανισότητες μεταξύ των πλουσίων και των οικονομικά ασθενέστερων στην περίθαλψη και ο καρκίνος δεν αποτελεί εξαίρεση δυστυχώς. Σημαντικό κομμάτι επίσης της ασθένειας αφορά στον στιγματισμό του ασθενή. Όσο πιο ενημερωμένοι είναι άπαντες τόσο θα μειώνεται ο φόβος, η ανασφάλεια, οι μύθοι και οι παρανοήσεις.
Τι είναι καρκίνος; Είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν σε φυσιολογικά κύτταρα τα οποία αρχίζουν να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά και ανεξέλεγκτα δημιουργώντας αυτό που αποκαλείται (κακοήθης) όγκος. Η μόνη εξαίρεση σ' αυτό αποτελεί η «λευχαιμία» που αποτελεί μία από τους πέντε βασικούς τύπους καρκίνου. Οι άλλοι τέσσερις είναι οι εξής: «καρκίνωμα», «σάρκωμα», «λέμφωμα / μυέλωμα», «εγκεφάλου / νωτιαίου μυελού». Ένας όγκος μπορεί προοδευτικά να μεγαλώσει να να προσβάλλει και γειτονικούς ιστούς και όργανα, δηλαδή να υπάρξει αυτό που αποκαλείται: μετάσταση.
Από τι προκαλείται ο καρκίνος; Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες. Γενετικοί και ηλικιακοί, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, διαβίωση σε περιβάλλον με ακτινοβολίες ή επαφή με καρκινογόνες ουσίες και υλικά. Πως μπορεί να υποψιαστεί κανείς ότι έχει καρκίνο, τι συμπτώματα πιθανότατα θα εμφανίσει; Όγκο σε κάποιο σημείο του σώματος, βήχα και δύσπνοια, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου και την αφόδευση, αιμορραγία, ανεξήγητη απώλεια βάρους, κόπωση, ξαφνικοί πόνοι, προβλήματα στην ούρηση, απώλεια όρεξης για φαγητό, αίσθημα καούρας, ιδρώτας στο νυχτερινό ύπνο, μια πληγή που δεν λέει να κλείσει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .