Shape
carespot.gr
carespot.gr

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

8 Μαρτίου 2022

Το 70% μεταξύ 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι γυναίκες. Το 50-80% των τροφίμων παγκοσμίως παράγονται από γυναίκες ωστόσο σ' αυτές ανήκει μόλις το 10% γης. Το 80% των ανθρώπων που αναγκάζονται να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους λόγω καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή είναι γυναίκες. Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερη βία κατά των γυναικών και γάμους που σχετίζονται παιδιά (κορίτσια). 

Επιλέξαμε έναν διαφορετικό και αρκετά σοκαριστικό η αλήθεια είναι πρόλογο στο συγκεκριμένο blog με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναικάς (International Women's Day) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μάρτη. Είναι μια μέρα που θεσπίστηκε και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1977 από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ με στόχο την ανάδειξη και υπογράμμιση προβλημάτων που βιώνουν οι γυναίκες και να βοηθήσει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Στην πραγματικότητα ωστόσο είχαν αρχίσει να γίνονται διάφορες συγκεντρώσεις αρκετές 10ετίες πριν, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, από γυναίκες που αισθάνονταν καταπίεση και ανισότητα τόσο στο οικογενειακό όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον

Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 1909 όταν στη Νέα Υόρκη γιορτάστηκε η Εθνική Ημέρα της Γυναίκας με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Η μάζωξη στην οποία βρέθηκαν περίπου 1 εκατομμύριο γυναίκες φέρεται να έγινε για να τιμηθεί ο αγώνας που είχαν κάνει στις 8 Μαρτίου 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην αμερικανική μεγαλούπολη που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ένα περιστατικό πάντως που χαρακτηρίστηκε ως φανταστικό από κάποιους Αμερικανούς ιστορικούς. 

Ένα χρόνο μετά τη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη (1910) κατά τη διάρκεια συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής) που έλαβε χώρα στην Κοπεγχάγη της Δανίας 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών Γερμανίδων. Σύμφωνα μ' αυτή θα γιορτάζονταν κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ως ένα βήμα προώθησης της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Στο πλαίσιο της ισότητας θα δίνονταν το δικαίωμα ψήφου στο «ασθενές» φύλο. 

Σήμερα (8/3/2022) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή μέρα στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της COVID-19. Από την πρώτη στιγμή οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας αφού αποτελούν πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης αρκετές έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση χάνοντας θέσεις εργασίας ενώ ο εγκλεισμός λόγω καραντίνας έχει οδηγήσει σε αύξηση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .