Shape
carespot.gr
carespot.gr

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

7 Απριλίου 2022

«Ο πλανήτης μας, η υγεία μας». Αυτό είναι το μότο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2022. Η 7η Απρίλη είναι η μέρα κινητοποίησης του Παγκόσμιου Πληθυσμού για τις υγειονομικές προκλήσεις αφού μην ξεχνάμε ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας covid-19 και ο πλανήτης γίνεται ολοένα και πιο μολυσμένος με συνέπεια να αυξάνονται η συχνότητα εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος, το άσθμα και τα καρδιακά νοσήματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, καλεί άπαντες σε κατεπείγουσες δράσεις ώστε να παραμείνουν υγιείς τόσο ο πλανήτης γη όσο και οι άνθρωποι που κατοικούν σ' αυτόν. Επίσης ο ΠΟΥ ζητάει την υιοθέτηση τρόπου ζωής ώστε να δημιουργηθούν κοινωνίες που θα εστιάζουν στο well-being (ευεξία / ποιότητα ζωής).


Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε χρόνο περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται σε περιβαλλοντικές αιτίες που μπορούν να αποφευχθούν. Προφανώς περιλαμβάνεται η κρίση της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί από μόνη της τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η κλιματική αλλαγή είναι ταυτόχρονα και κρίση υγείας κι αυτό υπογραμμίζεται στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Οι πολιτικές, κοινωνικές και εμπορικές αποφάσεις που λαμβάνονται παγκοσμίως παίζουν σημαντικό ρόλο και καθοδηγούν την κλιματική και υγειονομική κρίση. Περίπου το 90% των ανθρώπων αναπνέουν μη υγιεινό αέρα ως αποτέλεσμα των καυσίμων που καίγονται.

Σ' έναν πλανήτη που «ψήνεται» τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες πιο μακριά και πιο γρήγορα από ποτέ. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η έλλειψη πόσιμου νερού εκτοπίζουν ανθρώπους και επηρεάζουν την υγεία τους. Η μόλυνση κάθε είδους και τα πλαστικά βρίσκονται πια στον πυθμένα ακόμα και των ωκεανών με το μεγαλύτερο βάθος ή στα πιο ψηλά βουνά με συνέπεια να γίνουν μέρος της τροφικής αλυσίδας. Επίσης βιομηχανίες παραγωγής επεξεργασμένων και ανθυγιεινών τροφών και ροφημάτων οδηγούν το... κύμα της παχυσαρκίας και αυξάνουν τον καρκίνο και τα καρδιακά νοσήματα και ευθύνονται για την παραγωγή του 1/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Ενώ λοιπόν η πανδημία Covid-19 μας έδειξε τη δύναμη επούλωσης που έχει η επιστήμη, παράλληλα υπογράμμισε και τις ανισότητες στον πλανήτη. Η πανδημία αποκάλυψε τις αδυναμίες σε κάθε τομέα της κοινωνίας και τόνισε την αναγκαιότητα για δημιουργία κοινωνιών well-being. Η παρούσα σχεδίαση της οικονομίας οδηγεί σε ανισότητες αφού πάρα πολλοί άνθρωποι ζουν στη φτώχεια και την αστάθεια. Μια οικονομία well-being είναι ανθρωποκεντρική και φροντίζει για την ισότητα και βιωσιμότητα όλων. Γι' αυτό, σύμφωνα με το μήνυμα που θέλει ο ΠΟΥ να περάσει μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, απαιτούνται μακροπρόθεσμες επενδύσεις και στρατηγικές που θα σταματήσουν την καταστροφή του πλανήτη και θα μάθουν στα άτομα να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.


Extra info: Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απρίλη γιατί στις 7 Απρίλη 1948 συστάθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .