Πανάδες; Αποτελεσματικά tips για πρόληψη και αντιμετώπιση
20 Μαΐου 2021
Πανάδες. Αν έχεις μεγαλώσει αρκετά, είναι σίγουρο ότι γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται, πιθανώς έχεις ήδη στο δέρμα σου και αισθάνεσαι πως ό,τι ήταν να πάθεις το έπαθες και δεν υπάρχει κάτι να κάνεις γι' αυτό. Αν ηλικιακά δεν έχεις φτάσει τα πρώτα -άντα λογικά το δέρμα σου παραμένει «καθαρό» από καφέ σημάδια και ενδεχομένως θεωρείς ότι δεν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εμφανίσουν. Σε όποια από τις παραπάνω κατηγορίες και αν ανήκεις, ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ! Αν έχεις ήδη πανάδες μπορείς να κάνεις κάτι γι'αυτές. Αν δεν έχεις, επιβάλλεται να φροντίσεις ώστε όντως να μην εμφανιστούν στην επιδερμίδα σου.
Αλλά πριν απ' όλα, για όποιες/ους πιθανώς δεν γνωρίζουν, πανάδες είναι οι σκούρες επίπεδες κηλίδες στο δέρμα. Το μέγεθός τους διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και εμφανίζονται σε σημεία του δέρματος που τα βλέπει ο ήλιος, π.χ. το πρόσωπο, τα χέρια, τους ώμους ή την πλάτη. Εμφανίζονται πιο συχνά σε ανθρώπους από 50 ετών και πάνω ωστόσο η... ζημιά γίνεται σε πολύ νεότερη ηλικία και έχει να κάνει, στον μεγαλύτερο βαθμό, με το πόσο χρόνο περνάμε στον ήλιο και κυρίως δίχως προστασία. Και λέμε στον μεγαλύτερο βαθμό γιατί οι πανάδες μπορούν να έχουν και ορμονολογικά αίτια ενώ αφορούν και την ηλικία. Μερικές φορές μάλιστα υπάρχει σύγχυση των πανάδων με σημάδια εμφάνισης καρκίνου. Οι πανάδες ωστόσο αποτελούν την επιβεβαίωση πως το δέρμα μας δέχθηκε περισσότερες ακτίνες του ηλίου απ' όσες έπρεπε. Κατά κάποιο τρόπο οι πανάδες είναι η άμυνα του δέρματος από το να υποστεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.
Πρόληψη:
- Απέφευγε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και κυρίως μεταξύ 10:00 π.μ. και 14:00 μ.μ. Προσπάθησε να προγραμματίσεις δραστηριότητες εκτός σπιτιού σε άλλες ώρες της ημέρας.
- Βάλε κάθε μέρα, χειμώνα - καλοκαίρι, ακόμα και με συννεφιά, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας περίπου 15-30 λεπτά πριν βγεις από το σπίτι. Βάλε ξανά μετά από περίπου δύο ώρες και ειδικά αν πας στη θάλασσα και βουτήξεις.
- Φόρα ελαφριά ρούχα αλλά και καπέλο που προστατεύουν όλο το σώμα και του επιτρέπουν να αναπνέει.
Αντιμετώπιση:
- Αντηλιακό με λευκαντικές ιδιότητες: Η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ και πλέον τα αντηλιακά, πέρα από την προστασία στον ήλιο, προσφέρουν και λευκαντική δράση στις επιδερμίδες που έχουν πανάδες. Επίσης προσφέρουν ενυδάτωση και αντιγήρανση. Όλα αυτά σε ένα! Τι περιμένεις; Διάλεξε ένα από τη λίστα.
- Λέιζερ: Εξειδικευμένα ινστιτούτα μπορούν να αφαιρέσουν τις πανάδες από το δέρμα με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε μια επιλογή που πάντως είναι αρκετά δαπανηρή.
- Χημικό πίλινγκ: Αποτελεί μέθοδο απολέπισης της πιο πάνω στρώσης δέρματος που θα έχει αποτέλεσμα να ξεθωριάσουν οι σκούρες κηλίδες. Γίνεται κυρίως φθινόπωρο και χειμώνα επίσης από επαγγελματία.
- Κρυοθεραπεία: Πρόκειται για διαδικασία κατά την οποία απλώνεται υγρό άζωτο στις πανάδες με συνέπεια να τα παγώνει και τραυματίζει τα κύτταρα του δέρματος που επουλώνεται σε πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση.
Extra info1: Καμπανάκι... συναγερμού για επίσκεψη στον γιατρό πρέπει να χτυπήσει αν δεις τα καφέ σημάδια στο δέρμα να μαυρίζουν, να μεγαλώνουν εντυπωσιακά, να αλλάζουν χρώματα ή να ματώνουν. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια μελανώματος, μιας σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος.
Extra info2: Να εμφανίσουν πανάδες κινδυνεύουν ακόμα πιο πολύ άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .