Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πανελλήνιες εξετάσεις: Οι 7 βιταμίνες που θα απογειώσουν την απόδοσή σου!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

19 Ιουνίου 2017

Για τους μαθητές που βρίσκονται κάτω από το στρες των εξετάσεων, αυτά που καταναλώνουν μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που διαβάζουν. Εάν χρειάζεσαι περισσότερη συγκέντρωση και μνήμη για να αποδώσεις στις εξετάσεις σου αυτές είναι οι κορυφαίες βιταμίνες που θα σε βοηθήσουν.


1) Βιταμίνη C

Σύμφωνα με έρευνες η βιταμίνη C βοηθά τα παιδιά με Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD) να συγκεντρωθούν καλύτερα και για περισσότερη ώρα. Η βιταμίνη C αποτελεί μέρος της διαδικασίας παραγωγής της νορεπινεφρίνης. Η νορεπινεφρίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ελέγχει τις δράσεις προσοχής και αντίδρασης και προστατεύει επίσης από οξειδωτικές καταπονήσεις, όπως φάρμακα και άγχος.

2) Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που έχει μελετηθεί για τη θεραπεία του Alzheimer και της απώλειας μνήμης. Η επαρκής βιταμίνη Ε διατηρεί την υγεία της κυτταρικής μεμβράνης του εγκεφάλου επιτρέποντας στους νευρώνες να επιβιώσουν περισσότερο και να παραμείνουν άθικτοι από το οξειδωτικό στρες. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούνται οι πληροφορίες για περισσότερη διάρκεια. Η συνιστώμενη δοσολογία ποικίλλει ανάλογα με την υγεία ενός ατόμου, την ηλικία αλλά και τις περιόδους στρες. Ωστόσο μην ξεχνάς: περισσότερη βιταμίνη Ε δεν σημαίνει και καλύτερη λειτουργία. Να είσαι προσεκτικός με τις συνιστώμενες ποσότητες που προτείνει ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σου.

3) Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν τον όγκο του εγκεφάλου (η συρρίκνωση του εγκεφάλου είναι το πρώτο σύμπτωμα του Alzheimer) και προστατεύουν την καρδιά. Δεν βοηθούν μόνο στο κυκλοφορικό σύστημα που παρέχει οξυγόνο στον εγκέφαλο, αλλά βελτιώνουν τη λειτουργία των μεμβρανών που περιβάλλουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Συμβάλλουν στην αύξηση της μνήμης, στην αύξηση της ταχύτητας διάδοσης των πληροφοριών και στην αποδοτικότερη παραγωγή ενέργειας. Επιβραδύνουν τη φυσιολογική απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων και μπορούν να βοηθήσουν στην αναγέννηση των νευρικών κυττάρων. Έρευνα έδειξε ότι τα μωρά που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή τους είναι αυτά που αποδίδουν στο σχολείο αργότερα και έχουν ελάχιστα προβλήματα συγκέντρωσης. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συσσωρεύονται στον εγκέφαλο κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής μας. Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα τους καθορίζουν την ταχύτητα και την πρόοδο της νευρικής υποβάθμισης και της απώλειας μνήμης. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα προβλήματα μνήμης μπορούν να αντιστραφούν με θεραπεία με ωμέγα-3.

4) Φυλλικό οξύ

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι γνωστές για την ενίσχυση της ενέργειας, της συγκέντρωσης και της εγρήγορσης. Το φυλλικό οξύ διατηρεί το οξυγόνο στο αίμα μας και παράγει υγιή κύτταρα. Όταν υπάρχει μια ελαφριά ανεπάρκεια η κόπωση είναι το πρώτο σύμπτωμα. Επίσης, το φυλλικό οξύ είναι μία από τις βιταμίνες που είναι υπεύθυνες για την ανάκληση μνήμης. Προκειμένου να ανακτήσεις σωστά και αποτελεσματικά τις αποθηκευμένες πληροφορίες, χρειάζεσαι αυτή τη βιταμίνη.

5) Β6 βιταμίνη

Τα δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα δεν έχουν άμεση επαφή το ένα με το άλλο γι' αυτό επικοινωνούν μεταξύ τους με τους νευροδιαβιβαστές. Ο κάθε νευροδιαβιβαστής έχει έναν συγκεκριμένο υποδοχέα. Μοιάζουν με το κλειδί και τη κλειδαριά. Όταν η ισορροπία των νευροδιαβιβαστών και υποδοχέων είναι φυσιολογική, οι λειτουργίες του εγκεφάλου είναι φυσιολογικές αλλά εάν η ισορροπία χαθεί, ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί φυσιολογικά και εμφανίζεται η κατάθλιψη. Η έλλειψη στη σεροτονίνη, τη νορεπινεφρίνη και τη ντοπαμίνη σχετίζεται με την εκδήλωση της κατάθλιψης. Αυτό είναι σημαντικό για τη μνήμη, αφού τα επαρκή επίπεδα σεροτονίνης επηρεάζουν την βραχυπρόθεσμη αλλά και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Η βιταμίνη Β6 αυξάνει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο και μειώνει επίσης τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιούνται για τη φυσική καταστροφή των κατεστραμμένων ιστών. Τα υπερβολικά επίπεδα αυτού του αμινοξέος είναι υπεύθυνα για καρδιακές παθήσεις, απώλεια μνήμης και κόπωση.

6) Gingko Biloba

Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το κυκλοφορικό, τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Το Ginkgo Biloba είναι ένα καλό συμπλήρωμα που πρέπει να λαμβάνεις εάν νιώθεις κόπωση και έχεις μειωμένη συγκέντρωση.

7) Ψευδάργυρος

Μετά από 50 χρόνια έρευνας, μια νέα μελέτη δείχνει τελικά τα οφέλη στη λειτουργία του εγκεφάλου που μας προσφέρει ο ψευδαργύρος. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, του Scarborough, του MIT και του Πανεπιστημίου Duke ανέφεραν ότι ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες στον εγκέφαλο επικοινωνούν μεταξύ τους, επηρεάζοντας τη μνήμη και τη μάθηση. Αλλά οι νευρώνες δεν είναι τα μόνα κύτταρα που επωφελούνται από τον ψευδάργυρο. Τα επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση πληγών, την όραση και την υγεία του δέρματος.


Δύο βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι

1) Μην πάρεις τις βιταμίνες τελευταία στιγμή: Καμία βιταμίνη δεν ενισχύει άμεσα τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Χρειάζονται λίγο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό σου προκειμένου να ενισχύουν την απόδοσή σου. Το σώμα σου χρησιμοποιεί αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα για διάφορες λειτουργίες επιτρέποντας στον εγκέφαλό σου να δουλεύει σε εξαιρετικές ταχύτητες. Επομένως, μην περιμένεις να πάρεις τις βιταμίνες μια μέρα πριν τις εξετάσεις, ξεκίνα από σήμερα κιόλας για να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις!

2) Μην πάρεις βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής χωρίς καθοδήγηση: Ζήτα οπωσδήποτε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .