Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πάρεις τις βιταμίνες σου;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

4 Σεπτεμβρίου 2017

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πάρεις τις βιταμίνες σου;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ευκολότερο να παίρνουν τις βιταμίνες τους, τα συμπληρώματα διατροφής και τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα το πρωί. Ωστόσο, λαμβάνοντας πάρα πολλές βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά με άδειο στομάχι ή με έναν σκέτο καφέ αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και άλλες ενοχλήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλό να τα λαμβάνεις με κάποιο γεύμα που περιέχει κάποιου είδους λιπαρού για καλύτερη απορρόφηση και λιγότερο ερεθισμό στο στομάχι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και K). Πολλές βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, καούρα και άλλες γαστρικές διαταραχές, ειδικά όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι. Δες ποια είναι η καλύτερη ώρα να πάρεις τις βιταμίνες σου.


ΤΟ ΠΡΩΙ

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι προτιμότερο να λαμβάνεται το πρωί αποφεύγοντας την ταυτόχρονη λήψη του με καφέ ή τσάι καθώς η καφεΐνη και οι τανίνες επηρεάζουν την απορρόφηση του.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β και η βιταμίνη C

Αυτές οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι το σύμπλεγμα βιταμινών Β και η βιταμίνη C είναι ιδανικές για λήψη το πρωί, δεδομένου ότι μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια και προωθούν τον μεταβολισμό. Επίσης, δεν χρειάζεται να τις λαμβάνεις μαζί με τρόφιμα. Η βιταμίνη C παραμένει λίγες ώρες στην κυκλοφορία του αίματος γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τη λαμβάνεις σε μικρές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξεκίνα το πρωί και πάρε την υπόλοιπη αργότερα το απόγευμα.

Βιταμίνη Ε

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι η βιταμίνη Ε είναι καλό να λαμβάνονται μαζί με κάποια υγιεινά λιπαρά όπως ένα μπολ με γάλα και δημητριακά ή ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και αβοκάντο. Μπορείς να λαμβάνεις τις λιποδιαλυτές βιταμίνες οποιαδήποτε στιγμή καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η καλύτερη απορρόφηση γίνεται το πρωί.

Co-Q10

Το συνένζυμο Co-Q10 συμβάλλει στην τόνωση της ενέργειας και καλό είναι να τη λαμβάνεις αργά το πρωί ή νωρίς το απόγευμα μαζί με κάποιο γεύμα. Καθώς το Co-Q10 μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, είναι γενικά καλύτερα να μην το παίρνεις το βράδυ.


ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ή ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος κάνει θαύματα στο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά, όπως και με οποιαδήποτε βιταμίνη ή μέταλλο που συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν πρέπει να λαμβάνεται το πρωί και ποτέ δεν πρέπει να καταναλώνεται με άδειο στομάχι, καθώς μπορεί να προκαλέσει ναυτία. Απόφυγε την ταυτόχρονη λήψη του με σίδηρο ή ασβέστιο.

Βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτές βιταμίνες και συμβάλλουν στην υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών. Το να τα παίρνεις το μεσημέρι με το γεύμα είναι ιδανικό καθώς γίνεται καλύτερη απορρόφηση. Είναι επίσης καλύτερο να μην τα καταναλώνεις το βράδυ, καθώς οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον ύπνο σου.

Ιχθυέλαια

Τα ιχθυέλαια όπως τα ωμέγα 3 - 6 - 9 είναι εκπληκτικά για την καλή υγεία των ματιών και της καρδιάς και απορροφώνται μόνο όταν λαμβάνονται με ένα κυρίως γεύμα με καλά λιπαρά. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό θα ήταν με το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο.

Σκευάσματα με βότανα 

Αν τα σκευάσματα βοτάνων είναι σε μορφή κάψουλας πάρε τα μετά το φαγητό, αν είναι σε υγρή μορφή φρόντισε να τα πάρεις 15-30 λεπτά πριν το φαγητό. Εάν το σκεύασμα περιέχει ουσίες που διεγείρουν το νευρικό σύστημα, όπως είναι το τζίνσενγκ και το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού η καλύτερη ώρα είναι το πρωί.


ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Ασβέστιο και το μαγνήσιο

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι δύο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία που προάγουν υγιείς μύες, νεύρα και οστά. Εάν τα παίρνεις ξεχωριστά, το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι καλά, αλλά μαζί, είναι ο τέλειος συνδυασμός. Και τα δύο χαλαρώνουν τους μυς και έχουν καταπραϋντική δράση.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα «φιλικά βακτήρια» που συμβάλλουν στη διατήρηση της εντερικής χλωρίδας. Προτείνεται να λαμβάνεται με άδειο στομάχι περίπου 30 με 60 λεπτά πριν το γεύμα για ελαχιστοποίηση των αλληλεπιδράσεων με τα εντερικά ένζυμα.

 

Οδηγίες λήψης βιταμινών

Για να μειώσεις ή να αποτρέψεις τυχόν παρενέργειες, ακολούθησε τους παρακάτω κανόνες:

 

  • Παίρνε τα συμπληρώματα κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα, εκτός εάν οι συστάσεις είναι διαφορετικές και πίνε πολλά υγρά. Αυτό γιατί περιέχουν συμπυκνωμένα συστατικά που «φορτώνουν» το συκώτι.
  •  Μην υπερβαίνεις τις προτεινόμενες δόσεις. Μία ασφαλής δόση βιταμίνης δε θα πρέπει να ξεπερνά τη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΠ) ή RDA (Recommended Dietary Allowances). Παίρνε τα σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος ή τις συστάσεις του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου. Τα συμπληρώματα μπορεί να χωρίζονται σε πρωινές, μεσημεριανές ή βραδινές δόσεις, με βάση τις ανάγκες σου.
  •  Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Διάβασε προσεκτικά τις συσκευασίες και ζήτα πάντα τη συμβουλή του φαρμακοποιού σου.
  •  Μην παίρνεις ανεξέλεγκτα συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου.
  •  Φρόντιζε να διατηρείς τα συμπληρώματα διατροφής σε δροσερό, στεγνό, και σκοτεινό μέρος.

 

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .