Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ποιες βιταμίνες χρειάζεστε μετά τα 40;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

10 Σεπτεμβρίου 2017

Ενώ είναι πολύ σημαντικό να τρεφόμαστε σωστά για να παίρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά, όμως πολλές φορές αυτό δεν είναι εφικτό αφού ο τρόπος ζωής μας και το άγχος δεν μας βοηθά στο να ακολουθούμε πάντα μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι επομένως απαραίτητο στην ηλικία των 40 ετών και μετά να προσθέσουμε στη διατροφή μας κάποια συμπληρώματα διατροφής επειδή το σώμα μας δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως στα 20. Η μυϊκή μάζα μειώνεται, το βάρος αυξάνεται, η εμμηνόπαυση είναι προ των πυλών ενώ ο κίνδυνος χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης αυξάνεται. Δείτε ποιες βιταμίνες χρειάζεστε μετά τα 40 που θα διατηρήσουν τον οργανισμό σας υγιή και νεανικό.


Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Αν θέλετε να επιβραδύνετε τη γήρανση του οργανισμού σίγουρα χρειάζεστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β αποτελείται από οκτώ βιταμίνες Β. Αυτές εμπλέκονται, η καθεμία ξεχωριστά, σε συστήματα συνενζύμων απαραίτητα για την απελευθέρωση ενέργειας από λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και αλκοόλες. Όταν υπάρχει λιγότερη ενέργεια, νιώθετε κουρασμένοι και εξαντλημένοι.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι το πιο σημαντικό μέταλλο για το σώμα σας. Περισσότερες από 350 ενζυματικές λειτουργίες το χρειάζονται. Οι λειτουργίες αυτές ρυθμίζουν τα πάντα, από τον μεταβολισμό και τον ύπνο μέχρι την αρτηριακή πίεση. Τα επαρκή επίπεδα μαγνησίου προλαμβάνουν προβλήματα όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωση και ημικρανίες ενώ ανακουφίζουν από μυϊκούς πόνους, αϋπνία και άγχος. Μια βασική λειτουργία του μαγνησίου είναι ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες 40 plus, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης λόγω της φυσιολογικής γήρανσης. Επιπλέον, βοηθά τον οργανισμό να απορροφά το ασβέστιο.

Ασβέστιο

Αν και έχει διαπιστωθεί σε σημαντικό αριθμό μελετών ότι η πρόσληψη ασβεστίου δεν μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καταγμάτων μετά τα 50 ωστόσο, το ασβέστιο συμβάλει στην καλύτερη υγεία των οστών. Μια πρόσφατη ανάλυση 59 μελετών, που πραγματοποιήθηκε για να μετρήσει τον ρόλο που παίζει το ασβέστιο στην πρόληψη καταγμάτων σε άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου - είτε από τρόφιμα είτε από συμπληρώματα - μείωσε τον κίνδυνο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο όμως και για άλλες βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η σύσπαση των μυών, η λειτουργία της καρδιάς και άλλων βιοχημικών αντιδράσεων. Αν δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας, το σώμα “κλέβει” το ασβέστιο από τα οστά σας.

Βιταμίνη D3

H ανεπάρκεια σε βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, σκλήρυνσης κατά πλάκας και καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικότερα η βιταμίνη D3 και τα επαρκή επίπεδά της μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και να αποτρέψουν την κατάθλιψη. Ο ήλιος είναι η καλύτερη πηγή αυτής της βιταμίνης, αφού τη συνθέτει ο ίδιος ο οργανισμός, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που δεν εκτίθενται στον ήλιο για να πάρουν τη δόση της βιταμίνης D που χρειάζονται.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της LDL ('κακής') χοληστερόλης, ενώ συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας. Επίσης, επειδή έχουν αντιφλεγμονώδη δράση μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των μυών και των αρθρώσεων και να κάνουν το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό. Τέλος, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), ένα ωμέγα 3 λιπαρό οξύ που συναντάται σε υψηλή συγκέντρωση στον εγκέφαλο εμπλέκεται στη διατήρηση της υγιούς νευρολογικής λειτουργίας, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο συστατικό για λειτουργίες όπως η μνήμη και η συγκέντρωση.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .