Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πιτυρίδα: Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

4 Μαΐου 2023

Η πιτυρίδα αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση που προκαλεί ξεφλούδισμα στο δέρμα του κεφαλιού. Δεν είναι μεταδοτική ούτε σοβαρή για την υγεία. Όμως είναι μια κατάσταση που προκαλεί ανασφάλεια, συχνά και ντροπή, και αντιμετωπίζεται δύσκολα. 

Η ήπια πιτυρίδα αντιμετωπίζεται με ένα απαλό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Αν δεν έχει αποτέλεσμα ένα φαρμακευτικό σαμπουάν θα βοηθήσει. Τα συμπτώματα βέβαια είναι πιθανό να επιστρέψουν αργότερα. Η πιτυρίδα αποτελεί μια ήπια μορφή σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Αυτό που προκαλεί είναι νιφάδες δέρματος σε κρανίο, μαλλιά, βλεφαρίδες, γένια, μουστάκι και ώμους. Επίσης το άτομο αισθάνεται και φαγούρα στο κρανίο ή τα σημεία με νιφάδες. 

Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό εκτός αν τα συμπτώματα είναι πάρα πολύ έντονα και οι νιφάδες συνεχίζουν ακόμα και σε κρύες και στεγνές περιόδους του χρόνου. 


ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Τι προκαλεί πιτυρίδα; Υπάρχει μια σειρά από αιτίες που οδηγούν σ' αυτή την κατάσταση. Επίσης υπάρχει και μια σειρά από παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση πιτυρίδας. Για παράδειγμα η κακή υγιεινή, το στρες, ο λάθος τρόπος χτενίσματος η έντονη τριβή στο τριχωτό της κεφαλής επηρεάζουν αλλά δεν είναι τα βασικά αίτια. Ας δούμε τις δύο κατηγορίες μαζί, τόσο τις αιτίες όσο και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση πιτυρίδας. 


Αιτίες:

  • Ερεθισμένο, λιπαρό δέρμα
  • Ξηρό / στεγνό δέρμα
  • Μύκητας που μοιάζει με μαγιά (μαλασέζια - malassezia) και αναπτύσσεται σε λιπαρές επιδερμίδες και ειδικά το κρανίο ενηλίκων
  • Ευαισθησία σε προϊόντα φροντίδας (δερματίτιδα)
  • Άλλες καταστάσεις στο δέρμα όπως η ψωρίαση και το έκζεμα


Παράγοντες κινδύνου

  • Ηλικία: Η πιτυρίδα συνήθως αρχίζει όταν ένας άνθρωπος είναι αρκετά νέος και συνεχίζεται στη μέση ηλικία, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν άλλοι ενήλικες. Για κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι εφ' όρου ζωής. 
  • Αρσενικό φύλο: Η πιτυρίδα δείχνει προτίμηση (επικρατεί) στο ανδρικό φύλο ωστόσο εμφανίζεται και στο γυναικείο. 
  • Συγκεκριμένες ασθένειες: Η νόσος Πάρκινσον και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα φαίνεται να αυξάνουν και τις πιθανότητες για εμφάνιση πιτυρίδας. Το ίδιο ισχύει και με τον ιό του AIDS που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. 


ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η φαγούρα και οι νιφάδες που προκαλούνται από την πιτυρίδα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορούν να ελεγχθούν. Για ήπια πιτυρίδα αρχικά δοκιμάστε ένα απαλό σαμπουάν που μειώνει τη λιπαρότητα. Αν δεν βοηθήσει δοκιμάστε ένα φαρμακευτικό σαμπουάν για πιτυρίδα. Ο οργανισμός κάποιων ανθρώπων «ανέχεται» ένα φαρμακευτικό σαμπουάν 2-3 φορές την εβδομάδα και χρήση κανονικού σαμπουάν τις υπόλοιπες, εφόσον χρειάζεται. Άνθρωποι με ξηρά μαλλιά θα δουν όφελος από πιο αραιό λούσιμο και χρήση ενός conditioner σε μαλλιά και κρανίο. 

Τα προϊόντα για μαλλιά και κρανίο, είτε είναι φαρμακευτικά είτε όχι, αποτελούν διαθέσιμες λύσεις και σε διάφορες μορφές όπως αφρού, τζελ, σπρέι, ελαίων κτλ. Είναι καλό να δοκιμάσετε κάποια εξ' αυτών για να βεβαιωθείτε τι σας ταιριάζει περισσότερο ενώ προφανώς θα πρέπει η θεραπεία να διαρκέσει σε χρόνο. Αν αισθανθείτε φαγούρα ή άλλη παρενέργεια από χρήση κάποιου προϊόντος, προφανώς θα πρέπει να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε. Αν, ακόμα χειρότερα, προκύψει αλλεργική αντίδραση όπως εξάνθημα, κνίδωση ή δυσκολία στην αναπνοή θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. 

Τα σαμπουάν για την πιτυρίδα κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τα φάρμακα που περιέχουν. Κάποια είναι διαθέσιμα σε πιο δυνατές φόρμουλες και δίδονται με συνταγή γιατρού. Ας δούμε μερικές κατηγορίες απ' αυτά. 

  • Pyrithione zinc: Τα σαμπουάν αυτής της κατηγορίας περιέχουν πυριθειόνη ψευδάργυρου που είναι αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή.
  • Tar-based: Αυτά τα σαμπουάν έχουν ως βάση τη λιθανθρακόπισσα / ανθρακοπίσσα η οποία δείχνει πόσο γρήγορα τα κύτταρα στο κρανίο πεθαίνουν και ξεφλουδίζουν. Σε όσους έχουν ανοιχτόχρωμα μαλλιά ίσως προκαλέσει αποχρωματισμό τέτοιου είδους σαμπουάν. Επίσης είναι πιθανό να κάνει το κρανίο πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. 
  • Salicylic acid: Τα συγκεκριμένα σαμπουάν που περιέχουν σαλικυλικό οξύ βοηθούν να σταματήσει η απολέπιση / ξεφλούδισμα στο κρανίο. 
  • Selenium sulfide: Τα σαμπουάν που περιέχουν Θειούχο σελήνιο το οποίο είναι αντιμυκητιακό. Συστήνεται να χρησιμοποιούνται ακριβώς όπως λένε οι οδηγίες χρήσης και ύστερα να ξεβγάζονται καλά αφού ενδέχεται να αποχρωματίσουν τα μαλλιά ή το κρανίο. 
  • Ketoconazole: Τα σαμπουάν που περιέχουν κετοκοναζόλη καταπολεμούν την πιτυρίδα μέσω ενός μύκητα που βοηθούν να εξαπλωθεί και να ζει στο κρανίο. 
  • Fluocinolone: Τα προϊόντα που περιέχουν φλουοκινολόνη η οποία είναι ένα κορτικοστεροειδές που βοηθάει στον έλεγχο της φαγούρας, του ερεθισμού και του ξεφλουδίσματος.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot



Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .