Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πονάει ο αγκώνας; Τσέκαρε αν έχεις επικονδυλίτιδα και πως θα ανακουφιστείς

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

25 Μαΐου 2021

Δυσκολεύεσαι να σφίξεις το χέρι κάποιου όταν συστήνεσαι ή να γυρίσεις το πόμολο της πόρτας; Σου φαίνονται πιο βαριά τελευταία μια κούπα καφέ ή ένα ποτήρι όταν τα κρατάς; Σε καταλαβαίνουμε. Επικονδυλίτιδα (στα αγγλικά: tennis elbow) λέγεται αυτό που σου συμβαίνει και προκλήθηκε είτε από τη δουλειά που κάνεις (ξυλουργός, υδραυλικός, ελαιοχρωματιστής, κρεοπώλης, μάγειρας που κόβει διαρκώς τρόφιμα κτλ) είτε από συγκεκριμένη άθληση (ρακέτες, ακόντιο, δίσκο) σε συνδυασμό φυσικά με την ηλικία σου αφού είθισται να εμφανίζεται σε ανθρώπους που είναι μεταξύ 30 και 50 ετών. Με μια φράση, η επικονδυλίτιδα είναι ο πόνος που αισθάνεσαι όταν οι τένοντες του αγκώνα υπερφορτώνονται λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων στον καρπό και το μπράτσο. 

Μπορεί να συναντήσει κανείς δύο είδη επικονδυλίτιδας που εξαρτάται από το σημείο που εμφανίζεται. Υπάρχει η έξω και η έσω ανάλογα με την πλευρά του αγκώνα που αισθάνεται κάποιος τον πόνο. Η πρώτη είναι εκείνη που εμφανίζεται πιο συχνά. Ο έσω και έξω επικόνδυλος βρίσκονται στις δύο πλευρές του αγκώνα. 

Τη διάγνωση της επικονδυλίτιδας θα την κάνει ένας εξειδικευμένος γιατρός και ύστερα θα σου συστήσει τρόπους ανακούφισης και αντιμετώπισης. Αυτοί εξαρτώνται από το πόσο σοβαρή είναι η δική σου κατάσταση. Αν η κατάστασή σου είναι αρκετά σοβαρή, ο γιατρός (εξαρτάται και από τον γιατρό) θα επιλέξει πιο δραστικές μεθόδους. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, από ενέσεις πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια και τη μέθοδο TENEX (*) μέχρι χειρουργική επέμβαση. Πριν φτάσεις σ' αυτό το σημείο ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις και να αισθανθείς άμεσα καλύτερα και να μη διακόψεις τις δραστηριότητές σου. Τι πράγματα; Ιδού:


-Δέστρες / επιαγκωνίδες

-Αντιφλεγμονώδη

-Αλοιφές / πάγος

-Ξεκούραση / φυσικοθεραπείες

-Έλεγχος ότι έχει επιλεγεί η σωστή τεχνική στις δραστηριότητες


Extra info1: Η TENEX διαδικασία γίνεται με τον γιατρό να βάζει μια ειδική βελόνα κάτω από το δέρμα και φτάνει στον τένοντα που πονάει. Εκεί με πολύ γρήγορες κινήσεις της βελόνας ο κατεστραμμένος ιστός διαλύεται (υγροποιείται) και αποβάλλεται. 

Extra info2: Η επικονδυλίτιδα δεν έχει... προτίμηση σε κάποιο φύλο, παρουσιάζεται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες. 

Extra info3: Παρότι η επικονδυλίτιδα ονομάζεται και νόσος του τενίστα (tennis elbow) μόνο το 5% των ασθενών όντως ασχολούνται με το τένις. Όπως προαναφέραμε, το πρόβλημα προκύπτει στην καθημερινότητα με την επανάληψη συγκεκριμένων κινήσεων των χεριών είτε λόγω δουλειάς είτε λόγω χόμπι. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .