Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πόνος στη μέση: Τι είναι πιο αποτελεσματικό;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

16 Μαΐου 2016

Αν κάνεις καθιστική εργασία ίσως να ανήκεις στους 8 από τους 10 ανθρώπους που υποφέρουν από οσφυαλγία. Δες τι μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα και να μειώσεις τον πόνο της μέσης σου, χωρίς θεραπείες, γιατρούς και φάρμακα.


1 Κράτησε καλή στάση                       

Η πιο συχνή αιτία της οσφυαλγίας είναι η κακή στάση του σώματος. Η σπονδυλική σου στήλη πιέζεται καθώς καμπουριάζεις προκαλώντας υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις, τους μυς και τους δίσκους με αποτέλεσμα να πονάς. Κάθισε σωστά στην καρέκλα του γραφείου (με ίσια την πλάτη, οι γοφοί να ακουμπούν καλά στο κάθισμα) και ρύθμισε το ύψος της καρέκλας σου ώστε τα γόνατά σου να είναι σε ορθή γωνία και τα μάτια σου να κοιτούν την οθόνη του υπολογιστή χωρίς να κυρτώνεις την πλάτη σου.

2 Πρόσεχε το βάρος που σηκώνεις

Η οσφυαλγία μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, π.χ. μετά από μια απότομη κίνηση ή κάποια προσπάθεια να σηκώσεις βάρος. Όταν χρειάζεται να σηκώσεις βάρος πρέπει να  βρίσκεσαι όσο πιο κοντά γίνεται στο αντικείμενο που πρόκειται να σηκώσεις. Τα πόδια σου να είναι ανοιχτά στο εύρος των ώμων σου. Λύγισε τα γόνατά σου και βάλε δύναμη στα πόδια και τους γλουτούς κι όχι στη μέση και την κοιλιά. Διατήρησε ίσια την σπονδυλική σου στήλη καθώς ανασηκώνεις το βάρος.

3 Χάσε βάρος

Εάν τα κιλά σου ξεπερνούν κατά πολύ τον φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (>25) το αδυνάτισμα θα σε ανακουφίσει από τον πόνο επειδή θα μειώσει την πίεση που προκαλεί το περιττό βάρος στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και στη δομή της σπονδυλικής στήλης. Ακόμα και αν χάσεις το 5% από το συνολικό σου βάρος θα δεις γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου.

4 Διαχειρίσου το στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και την πλάτη επειδή όταν αγχωνόμαστε έχουμε την τάση να σφίγγουμε τους μυς της πλάτης. Αν τους σφίξες την ώρα που περπατάς ή προσπαθείς να σηκωθείς από την καρέκλα σου αυτό μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν οι μύες είναι μονίμως σφιγμένοι και δεν χαλαρώνουν ποτέ: κάποια στιγμή θα προκαλέσουν έντονο πόνο. Προσπάθησε να μάθεις τεχνικές διαχείρισης του στρες, βρες λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα να χαλαρώνεις και να ηρεμείς.

5 Κόψε το κάπνισμα

Αρκετές είναι οι μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να πάθεις οσφυαλγία! Σε πρόσφατη μελέτη εξετάστηκε η δραστηριότητα ανάμεσα σε δύο τμήματα του εγκεφάλου (τον επικλινή πυρήνα και τον μέσο προμετωπιαίο φλοιό) που παίζουν ρόλο στις εθιστικές συμπεριφορές. Οι ερευνητές βρήκαν πως το κάπνισμα επηρεάζει τη σύνδεση των δύο περιοχών, με συνέπεια οι καπνιστές να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να πάσχουν από χρόνιο πόνο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

6 Ασκήσου

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο στη μέση επειδή ενδυναμώνει τους μυς, αυξάνει την κυκλοφορία στις αρθρώσεις και τους δίσκους και σου χαρίζει ευεξία. Δεν αρκούν όμως μόνον οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι, όπως πολλοί γιατροί συστήνουν. Χρειάζονται και οι διατάσεις, προκειμένου να αποκτήσουν ευλυγισία οι μύες που δημιουργούν το πρόβλημα και να βελτιωθεί η στάση του σώματος. Δοκίμασε πιλάτες και γιόγκα. Επιπλέον, συζήτησε με έναν φυσικοθεραπευτή να σου δώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο άσκησης που θα σε ανακουφίσει από τον πόνο.

7 Ενίσχυσε τη μέση σου

Οι περισσότεροι θεραπευτές και ιατροί προτείνουν την ώρα που κάνεις δουλειές , να ενισχύεις την στήριξη στη μέση σου, με τη χρήση ενός κατάλληλου ορθοπαιδικού προϊόντος. Το μυστικό σε αυτό είναι η σωστή χρήση του. Δηλαδή, φοράμε την ζώνη μέσης μόνο κατά την διάρκεια μιας δουλειάς όπου η καταπόνηση για τη μέση είναι μεγάλη και την αφαιρούμε όταν τελειώσουμε αυτή την εργασία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μικρότερη φόρτιση των σημείων που είναι ήδη καταπονημένα και μακροπρόθεσμα λιγότερους πόνους και εξάρσεις.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .