Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πώς φεύγει η ακμή: όλοι οι τρόποι να την εξαφανίσεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

6 Μαΐου 2016

Για την ακμή δεν υπάρχει μία θεραπεία κατάλληλη για όλους. Ωστόσο η ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είτε τοπικά π.χ. με αλοιφές είτε με φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και κατά πως θα κρίνει ο δερματολόγος. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι για να απαλλαγείς από την ακμή. Δες πώς φεύγει η ακμή και ποιοι τρόποι θα σε βοηθήσουν να την εξαφανίσεις.



ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Εάν η επιδερμίδα σου έχει ακμή και λιπαρότητα ενώ  οι πόροι είναι διεσταλμένοι και υπάρχουν μαύρα στίγματα, τότε χρειάζεσαι εντατική ενυδάτωση με τα κατάλληλα προϊόντα. Επιπλέον τα προϊόντα κατά της ακμής ρυθμίζουν το σμήγμα, σου παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία και καταπραΰνουν τους ερεθισμούς. Επίλεξε καλλυντικά που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες και περιέχουν συστατικά που συστέλλουν τους πόρους και μειώνουν τα συμπτώματα της ακμής. Ο καθημερινός καθαρισμός, πρωί και βράδυ, επιβάλλεται σε δέρματα με ακμή με στοχευμένα προϊόντα.

ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν την ακμή ή ακόμη και να την εξαφανίσουν, αφού μειώνουν τις ουλές και τα σημάδια που αφήνει πίσω της η ακμή. Δες ποια είναι:

* Βιταμίνη Α

Η Βιταμίνη Α αποτελεί ένα φυσιολογικό ρυθμιστή του σμήγματος αφού μειώνει την περίσσεια έκκριση σμήγματος, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξαφάνιση των φαγεσώρων. Έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ακμής, γι’ αυτό και προστίθεται σε πολλές συνταγογραφούμενες αλοιφές. Πηγές της Βιταμίνης Α είναι τα γαλακτομικά και τα ιχθυέλαια.

* Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε, ενισχύει την επιδιόρθωση των ιστών και τη θεραπεία τους και μπορεί να μειώσει τις ουλές που αφήνει η ακμή. Επειδή είναι πολύ λιπαρή πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Πηγές της βιταμίνης Ε είναι τα φυστίκια, τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, το μπρόκολο καθώς και συμπληρώματα διατροφής σε υγρή μορφή για τοπική χρήση.

* Βιταμίνη D

Ονομάζεται και «βιταμίνη του ήλιου» επειδή τη συνθέτει ο οργανισμός από τον ήλιο, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνει τις λοιμώξεις. Η έκθεση στον ήλιο για 15 λεπτά εξασφαλίζει τη σύνθεσή της βοηθώντας στη μείωση των συμπτωμάτων της ακμής.

* Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Συνήθως τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συστήνονται για ταχύτερη επούλωση των σημαδιών της ακμής, για την καταπολέμηση της λοίμωξης ενώ βελτιώνουν την κυτταρική λειτουργία. Πηγές των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, οι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής

* Ψευδάργυρος

Αυτό το μέταλλο βοηθά στην επούλωση του δέρματος και των ουλών που μπορεί να προκαλέσει η ακμή ενώ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πηγές ψευδαργύρου είναι τα αυγά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και τα μανιτάρια.

* Προβιοτικά

Συνήθως για τη θεραπεία της ακμής χορηγούνται αντιβιοτικά, τα οποία αλλάζουν την ισορροπία του μικροβιώματος στο έντερο με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πιο εύκολα παθογόνοι μικροοργανισμοί. Για να αποκαταστήσεις τη φυσιολογική ισορροπία της βακτηριδιακής χλωρίδας του οργανισμού χρειάζεται να λαμβάνεις προβιοτικά συμπληρώματα.

ΜΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Αν και ο ήλιος και το θαλασσινό νερό φαίνεται ότι μειώνουν τα συμπτώματα της ακμής ωστόσο η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει τα συμπτώματα της ακμής. Μην ξεχνάς πως κάποιες τοπικές θεραπείες αυξάνουν την φωτοευαισθησία στο δέρμα με αποτέλεσμα το αντηλιακό να είναι απαραίτητο εάν έχεις ακμή. Αν, μάλιστα, λαμβάνεις και αντισυλληπτικά για τη θεραπεία της ακμής, το αντηλιακό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τον κίνδυνο μελάσματος. Επίλεξε ένα αντηλιακό προϊόν, στοχευμένο για το ακνεΐκό δέρμα, για να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματα της ακμής.

ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

* Δερμοαπόξεση

 Πραγματοποιείται με μικροκρυστάλλους που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και αφαιρούν τα μαύρα στίγματα και τους ανοιχτούς πόρους.

* Πίλινγκ

Τα χημικά [τριχλωροξικό οξύ (TCA), άλφα-υδροξυοξέα (AHA) ή άλλες ουσίες] λειαίνουν το δέρμα και αφαιρούν τα σημάδια της ακμής.

* Εμφυτεύματα

Για την αποκατάσταση του δέρματος χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα κολλαγόνου ή υαλουρονικού οξέους που συμπληρώνουν το κενό στις ουλές.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .