Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πώς να επιλέξεις γυαλιά ηλίου; Όλες οι συμβουλές από τον Οπτομέτρη

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

29 Ιουλίου 2017

Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου δεν αρκεί μόνο να εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπό σου. Το βασικό είναι να σου παρέχει αποτελεσματική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ο οπτικός Στέλιος Παπαδόπουλος σου εξηγεί τι πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις γυαλιά ηλίου.

Τώρα το καλοκαίρι είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεις τα μάτια σου από την υπεριώδη ακτινοβολία προκειμένου να τα προφυλάξεις από την εμφάνιση καταρράκτη, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και τη φωτοκερατίτιδα. Προτού αγοράσεις ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου δες τι πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά τους ώστε να είσαι ασφαλής.


1) Ο σκελετός πρέπει να έχει τις προδιαγραφές προστασίας

Επίλεξε ένα ζευγάρι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σήμανση CE θα πρέπει να είναι αναγραμμένη στον βραχίονα του σκελετού.

2) Οι φακοί να είναι απορροφητικοί

Οι φακοί πρέπει να σου προσφέρουν 100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB γι’ αυτό κοίτα για την ένδειξη: UV 400 ή 100% UV Protection.

3) Οι σκουρόχρωμοι φακοί δεν φιλτράρουν τις ακτίνες UV

Τα μαύρα γυαλιά ηλίου ενδέχεται να επιτρέπουν την είσοδο των ακτίνων UV στο μάτι. Τα γυαλιά ηλίου επισημαίνονται με μια κατηγορία φίλτρων από 0-4, όπου 4 είναι ο σκουρόχρωμος φακός. Οι σκουρόχρωμοι φακοί στα γυαλιά ηλίου δεν ενισχύουν την απορρόφηση, μειώνουν μόνον το θάμβος της ηλιοφάνειας. Τα anti-reflective επιχρίσματα εξαλείφουν την αντανάκλαση.

Επιπλέον:

Οι μαύροι ή γκρι φακοί: Μειώνουν τη φωτεινότητα, χωρίς να αλλοιώνουν την αντίληψη των χρωμάτων.

Οι καφέ και οι πορτοκαλί φακοί: Αυτές οι αποχρώσεις μειώνουν την έντονη αντανάκλαση του φωτός. Ωστόσο, οι αποχρώσεις του καφέ και του πορτοκαλί χρώματος αλλοιώνουν τα χρώματα περισσότερο από τις γκρι αποχρώσεις.

Οι κίτρινοι φακοί: Αυτή η απόχρωση μειώνει την ομίχλη καλύτερα από τους καφέ φακούς, αλλά δημιουργούν περισσότερη αλλοίωση χρώματος.

Οι πράσινοι φακοί: Μειώνουν τη λάμψη και βοηθούν στο φιλτράρισμα από το μπλε φως. Προσφέρουν επίσης καλή αντίθεση μεταξύ αντικειμένων.

Οι ροζ φακοί: Είναι μια έξυπνη επιλογή για όσους δραστηριοποιούνται σε θαλάσσια σπορ ή άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, επειδή παρέχουν καλή αντίθεση για αντικείμενα σε μπλε ή πράσινο φόντο.

Οι μπλε φακοί: Προσφέρουν καλή προστασία σε συνθήκες μέτριας ηλιοφάνειας.

4) Οι φακοί έχουν ημερομηνία λήξης

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτικομετρών οι φακοί των γυαλιών ηλίου, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους και τη χρήση τους έχουν ένα χρόνο ζωής. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος οι φακοί δεν αποδίδουν το 100% των δυνατοτήτων τους και χρειάζονται αλλαγή. Εννοείται ότι οι γδαρμένοι φακοί καθιστούν άχρηστα τα γυαλιά ηλίου.

5) Μάθε για τους τύπους των φακών

Blue-blockers: Απορροφούν τις ακτινοβολίες στο μπλε-ιώδες φως δηλαδή περισσότερο από το φάσμα των υπεριωδών ακτινών και σε προστατεύουν καλύτερα.

Πολωτικοί φακοί (polarized lenses): Οι πολωτικοί (polarized) φακοί παρέχουν την μέγιστη προστασία απέναντι στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν τη βέλτιστη οπτική ποιότητα στο φως, καθώς τονίζουν τις λεπτομέρειες, αυξάνουν την αντίληψη του βάθους και ενισχύουν τη χρωματική αντίθεση. 

Καθρέφτης (mirror lenses): Αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας.

Διαβαθμισμένης σκουρότητας (degrade lenses): Ιδανικοί για καθημερινή πολύωρη οδήγηση.

Φωτοχρωμικοί φακοί (photochromic lenses): Για συχνές εναλλαγές εσωτερικού - εξωτερικού χώρου.


Τι να προσέξεις στα παιδικά γυαλιά ηλίου

Τα παιδιά από έξι μηνών και πάνω πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου για να προστατέψετε την υγεία των ματιών τους. Το οφθαλμικό τους σύστημα επιτρέπει τη διέλευση μεγαλύτερου ποσοστού ακτινοβολίας και γι΄ αυτό τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι απορροφητικά, από ελαφριά ανθεκτικά υλικά, κατασκευασμένα από υποαλλεργικό καουτσούκ, ώστε να μην σπάει, να μην τραυματίζει και να μην προκαλεί δερματικούς ερεθισμούς. Κατάλληλα για τα παιδιά είναι τα σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .