Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε τη μέρα για να μην αφυδατωθείτε

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

25 Ιουλίου 2022

Πόσο νερό πρέπει να πίνω κάθε μέρα; Μοιάζει βέβαιο ότι έχετε κάνει περισσότερες από μία φορές την ερώτηση στον εαυτό σας, σε δικούς σας ανθρώπους ή και σε γιατρό. Είναι μια απλή ερώτηση αλλά η απάντηση δεν είναι το ίδιο απλή. Μελέτες που έχουν γίνει σχετικά έχουν καταλήξει σε διαφορετικές απαντήσεις κατά τη διάρκεια των ετών. Κι αυτό γιατί οι ατομικές σας ανάγκες για νερό εξαρτώνται από διαφόρους παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι και η υγεία. Επίσης εξαρτάται από το πόσο δραστήριο σωματικά είναι ένα άτομο και σε τι περιβάλλον ζει. Δεν υπάρχει λοιπόν μία φόρμουλα να ταιριάζει σε όλους. Ωστόσο γνωρίζοντας περισσότερα για τις ανάγκες ενός σώματος σε νερό θα βοηθήσει να υπολογίσετε πόσο νερό καθημερινά είναι η σωστή ποσότητα για σας. 


Ποιά τα οφέλη του νερού;

Το νερό αποτελεί το βασικό χημικό συστατικό του σώματος και συνιστά το 50 με 70% του σωματικού βάρους. Το σώμα εξαρτάται από το νερό για να επιβιώσει. Κάθε κύτταρο, κάθε ιστός και όργανο του σώματος χρειάζεται νερό για να δουλέψει σωστά. Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, μια κατάσταση που παρατηρείται όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό για να λειτουργήσουν όλα ομαλά. Ακόμα και ήπια αφυδάτωση απορροφά όλη την ενέργεια και κάνει ένα άτομο να αισθάνεται κουρασμένο. Για παράδειγμα το νερό:

  • Βοηθάει το σώμα να απαλλαχθεί από απόβλητα μέσω της ούρησης, του ιδρώτα και των κινήσεων του εντέρου. 
  • Βοηθάει στη διατήρηση της σωστής σωματικής θερμοκρασίας.
  • Ενυδατώνει και προστατεύει τους συνδέσμους.
  • Προστατεύει τους ευαίσθητους ιστούς.


Πόσο νερό χρειαζόμαστε;

Κάθε μέρα ένας άνθρωπος χάνει νερό μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα, των ούρων και των κινήσεων του εντέρου. Για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός πρέπει να αναπληρώνονται τα αποθέματα νερού με την επαρκή κατανάλωσή του και φυσικά άλλα ροφήματα οι τροφές που περιέχουν νερό. Συνεπώς φτάνουμε στην κομβική ερώτηση. Πόσο νερό χρειάζεται ένας άνθρωπος την ημέρα; Μιλάμε βεβαίως για τον μέσο όρο ενός υγιούς ενήλικα ανθρώπου που ζει σε ένα νορμάλ περιβάλλον. Σύμφωνα λοιπόν με τις γενικές οδηγίες:

Ένας ενήλικας άντρας χρειάζεται 3,7 λίτρα νερού / υγρών την ημέρα

Μία ενήλικη γυναίκα χρειάζεται 2.7 λίτρα νερού / υγρών την ημέρα

Αυτές οι συστάσεις αφορούν στην αναπλήρωση υγρών μέσω κατανάλωσης νερού, άλλων υγρών και τροφών που περιέχουν νερό. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των αναγκαίων υγρών προέρχεται από τροφές ή άλλου είδους υγρά πλην νερού. 


Πρέπει να πίνω 8 ποτήρια νερό τη μέρα;

Θα έχετε ακούσει κι εσείς πιθανότατα τη συμβουλή για κατανάλωση 8 ποτηριών νερού καθημερινά. Είναι μια εύκολη συμβουλή να θυμάται κανείς και μοιάζει προσιτός και λογικός στόχος. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μένουν ενυδατωμένοι πίνοντας νερό και άλλα υγρά όποτε αισθάνονται δίψα. Για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι αρκετά και λιγότερα από 8 ποτηρία νερό τη μέρα. Όμως άλλοι άνθρωποι ίσως και να χρειάζονται περισσότερα! Εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του καθενός. Μπορεί να πρέπει να προσαρμοστείτε κι εσείς εξετάζοντας διαφόρους παράγοντες όπως:

Άσκηση: Αν κάνετε κάποια δραστηριότητα καθημερινά που σας κάνει να ιδρώνετε έχετε ανάγκη το έξτρα νερό για να καλυφθεί η απώλεια υγρών. Είναι σημαντικό να πίνετε νερό πριν και μετά την άσκηση. 

Περιβάλλον: Ο καυτός ή γεμάτος υγρασία καιρός μπορεί να σας κάνει να ιδρώνετε και να απαιτούνται περισσότερα υγρά. Επίσης η αφυδάτωση μπορεί να παρατηρηθεί σε μεγαλύτερα υψόμετρα. 

Υγεία: Το σώμα χάνει υγρά όταν έχετε πυρετό, κάνετε εμετό ή έχετε διάρροια. Σε τέτοιες περιστάσεις ακολουθήστε πιστά τις συμβουλές του γιατρού μεταξύ των οποίων θα είναι και η κατανάλωση έξτρα νερού. Άλλες καταστάσεις που απαιτούν περισσότερο νερό είναι οι μολύνσεις της ουροδόχου κύστης ή πέτρες στα νεφρά. 

Εγκυμοσύνη / θηλασμός: Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε πιθανότατα θα χρειαστείτε έξτρα υγρά και φυσικά νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένη. 


Είναι το νερό ο μόνος τρόπος για ενυδάτωση;

Η απάντηση είναι όχι. Δεν χρειάζεται να βασίζεστε μόνο στο νερό για να ικανοποιείτε τις ανάγκες σας για νερό. Το φαγητό έχει νερό όπως φυσικά και τα φρούτα και τα λαχανικά. Το καρπούζι ή το σπανάκι είναι σχεδόν 100% νερό. Το ίδιο ισχύει και για διάφορα άλλα υγρά / ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές, η σόδα περιέχουν νερό. Αν και με κάποια από τα ροφήματα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί αφού περιέχουν ζάχαρη. 


Πως ξέρετε αν έχετε πιει αρκετό νερό;

Η πρόσληψη υγρών θεωρείται αρκετή αν:

Αισθάνεστε ποτέ ή σπάνια δίψα.

Τα ούρα σας δεν έχουν χρώμα ή είναι ελαφρώς κίτρινα.


Ο γιατρός ή ο διατροφολόγος μπορεί να ορίσει και να σας βοηθήσει με τη σωστή ποσότητα υγρών / νερού για τον οργανισμό σας καθημερινά. Για να εμποδιστεί η πιθανότητα αφυδάτωσης σιγουρευτείτε ότι το σώμα σας έχει αρκετά υγρά. Μετατρέψτε το νερό ως το ρόφημα πρώτης επιλογής για σας. Είναι μια καλή ιδέα να πίνετε ένα ποτήρι νερό:

Σε κάθε γεύμα και μεταξύ των γευμάτων

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση ή τη βαριά σωματική εργασία

Αν αισθάνεστε διψασμένοι


Να ανησυχείτε ότι μπορεί να πίνετε υπερβολικό νερό;

Το να πίνει ένας υγιής ενήλικας πολύ νερό είναι σπάνια έως ποτέ πρόβλημα. Οι αθλητές για παράδειγμα πίνουν περισσότερο απ' όσο έχουν ανάγκη για να προλάβουν πιθανή αφυδάτωση, ειδικά κατά τη μακράς διάρκειας και έντονη άσκηση. Όταν πίνετε υπερβολικό νερό τα νεφρά δυσκολεύονται να το αποβάλλουν. Αυτό έχει ως συνέπεια να συγκεντρώνεται αρκετό νάτριο στο αίμα που αραιώνει. Αυτό ως ιατρική κατάσταση ονομάζεται υπονατριαιμία και μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή κάποιου.  


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot



Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ