Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πότε αρχίζει η φροντίδα των δοντιών του μωρού; Άργησες ήδη!

4 Φεβρουαρίου 2021

Το παιδί σου μόλις έγινε ενός έτους και θεωρείς ότι είναι πολύ νωρίς να φροντίσει τη στοματική του υγιεινή; Αν ναι, μάθε τα εξής. Ένα στα 10 παιδιά 2 ετών έχει ήδη μία ή περισσότερες «κουφάλες». Στα 3χρονα το ποσοστό ανεβαίνει στο 28% και στα 5χρονα εκτοξεύεται στο 50%! Τώρα λοιπόν θα συμφωνήσεις μαζί μας, έχεις ήδη αργήσει... Στην πραγματικότητα η περιποίηση αφορά και τα πρώτα δόντια του παιδιού σου όταν ακόμα είναι νήπιο, δηλαδή τα λεγόμενα νεογιλά δόντια. Γιατί; Επειδή α) με αυτά θα καταναλώσει τις πρώτες τροφές της ζωής του β) αυτά θα... βοηθήσουν να αναπτυχθούν σωστά τα επόμενα γ) τα σωστά δόντια θα συμβάλλουν ακόμα και στη σωστή διαμόρφωση του προσώπου. 


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

1) Επίσκεψη σε οδοντίατρο: Είναι απαραίτητη αφού θα δώσει πολύτιμες συμβουλές κυρίως σε σένα αλλά και το παιδί σου. Εκεί θα λυθούν όλες οι απορίες. Θα σου μιλήσει για τον τρόπο περιποίησης των δοντιών του μικρού και φυσικά θα αναλύσει τι πρέπει να προσεχθεί. Για παράδειγμα θα δώσει κατεύθυνση για την επιλογή της σωστής οδοντόκρεμας αλλά και της σωστής ποσότητας σε κάθε βούρτσισμα. Παράλληλα θα συμβουλέψει προκειμένου να γίνει η κατάλληλη επιλογή οδοντόβουρτσας. Είναι αυτονόητο ότι τα ευαίσθητα ούλα του παιδιού απαιτούν μαλακές και ειδικές για παιδιά οδοντόβουρτσες ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί. Αναφορικά με την επιλογή του προϊόντος, δώσε την ευκαιρία στο παιδί να διαλέξει ώστε να δεθεί μαζί του και να θέλει να ακολουθεί την καθημερινή ρουτίνα βλέποντάς τη ως παιχνίδι και όχι καταναγκασμό. 

2) Δώσε το παράδειγμα: Τα παιδιά, ως γνωστόν, μιμούνται τους μεγάλους και δη τους γονείς τους. Γίνε λοιπόν το καλό παράδειγμα για το βλαστάρι σου και στην στοματική του υγιεινή. Βούρτσισε μαζί του πρωί και βράδυ τα δόντια και φρόντισε να το επιβραβεύεις με μπράβο για το πόσο ωραία μυρίζει η αναπνοή του. 

3) Τα SOS της διατροφής: Θα έχεις ακούσει κι εσύ τη φράση που λέει: είσαι ό,τι τρως. Το ίδιο ισχύει και για τα δόντια μικρών και μεγάλων. Είναι και αυτά ό,τι εμείς καταναλώνουμε. Ενα παιδί εύλογα καταναλώνει ουκ ολίγα ανθυγιεινά σνακ γεμάτα ζάχαρη. Προφανώς δεν γίνεται να του τα στερήσεις εντελώς, ωστόσο μπορείς αφενός να τα περιορίσεις και αφετέρου να το μάθεις να πλένει τα δόντια του (ακόμα και να κάνει χρήση οδοντικού νήματος) αμέσως μετά την κατανάλωση κάτι γλυκού γεμάτο ζάχαρη, π.χ. μιας σοκολάτας. 

4) Φροντίδα πριν τα πρώτα δόντια: Το παιδί έχει ανάγκη τη φροντίδα στο στόμα του πριν καν βγουν τα νεογιλά δόντια, όταν αρχίζουν οι ενοχλήσεις στα ούλα που το κάνουν να γκρινιάζει και να χάνει την όρεξή του για οτιδήποτε. Για να το ανακουφίσετε μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό απαλό τζελ σχεδιασμένο για τα ούλα του μωρού καθώς και κρίκους ή άλλα παιχνίδια για την οδοντοφυΐα. Οσον αφορά στον καθαρισμό σ' αυτό το πρώιμο στάδιο, μπορεί να γίνει με οδοντόβουρτσα σιλικόνης που έχει το σχήμα του δαχτύλου σας και την φοράτε εσείς. Αλλιώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθαρό μαλακό πανί ή αποστειρωμένη γάζα. 


Extra tip1: Σημαντική για την υγεία ενός παιδιού είναι η διατροφή της μητέρας (και τα συμπληρώματα που παίρνει φυσικά) όταν το κυοφορεί. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιβάλλεται να παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί και μαζί μ' αυτό τα δόντια που θα «φυτρώσουν» στο στόμα του. 

Extra tip2: Μην επιτρέψετε στο παιδί να συνηθίσει να κυκλοφορεί με ένα μπιμπερό πίνοντας λίγο λίγο, δεν είναι παιχνίδι. Ούτε να το αφήνετε να κοιμάται με το μπιμπερό στο στόμα. Είναι πολύ κακές συνήθειες για τα δόντια του οι οποίες προκαλούν, μεταξύ άλλων, τερηδόνα.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .