Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πότε η ζυγαριά σου κάνει λάθος;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Ιουλίου 2017

Κάνεις δίαιτα, γυμνάζεσαι αλλά ο αριθμός που βλέπεις στη ζυγαριά κάθε πρωί δεν είναι αυτός που ήλπιζες; Αυτές είναι οι αιτίες που επηρεάζουν το βάρος σου και η ζυγαριά σου κάνει... λάθος. Μεγάλο λάθος!


Η ζυγαριά σου κάνει λάθος επειδή:

1) Δεν υπολογίζει το βάρος των ρούχων σου

Όταν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ντακότα ζύγιζαν ανθρώπους γυμνούς και ντυμένους σε διαφορετικές περιόδους του έτους, διαπίστωσαν ότι οι άντρες αφαιρούσαν 2,5 κιλά για τα ρούχα τους και οι γυναίκες σχεδόν το ίδιο, κατά μέσο όρο. Όμως δεν είναι μόνον το βάρος των ρούχων σου. Η ζυγαριά δεν δείχνει πάντα το σωστό βάρος. Στην πραγματικότητα, εάν ζυγιζόσουν σε πέντε διαφορετικές ζυγαριές θα είχες πέντε διαφορετικές μετρήσεις. Ορισμένες ζυγαριές μπορεί να έχουν μεγάλη απόκλιση από το κανονικό σου βάρος. Γι΄αυτό είναι προτιμότερο να εστιάζεις στο πώς ταιριάζουν τα ρούχα σου όχι στον αριθμό που σου δείχνει.

2) Δεν λαμβάνει υπόψη της τη μυϊκή μάζα

Έχεις ακούσει ότι η μυϊκή μάζα είναι πυκνότερη από το λίπος. Εάν ξεκίνησες γυμναστική, ο δείκτης στη ζυγαριά σου μπορεί να μην πέσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις κάτι για το αδυνάτισμα: θα χάσεις πόντους και θα πέσεις ένα μέγεθος στα ρούχα (ή και δύο).

3) Δεν μετρά την κατακράτηση νερού

Η κατακράτηση νερού μπορεί να συμβεί για τους εξής λόγους:

  • Δεν πίνεις πολύ νερό: Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό και υγρά, το σώμα σου αντιδρά αποθηκεύοντας νερό για να εξασφαλίσει ότι δεν θα εξαντληθούν τα αποθέματά του σε νερό. Έτσι το νερό που αποθηκεύεται αρχίζει να αυξάνει το σωματικό σου βάρος.
  • Καταναλώνεις πολύ αλάτι: το αλάτι κάνει τα κύτταρα και τους ιστούς να συγκρατούν το νερό, οπότε αν η πρόσληψη νατρίου από τρόφιμα και ροφήματα είναι υψηλή, το σώμα σου κάνει κατακράτηση.
  • Καταναλώνεις πολύ ζάχαρη: Εάν καταναλώνεις ζάχαρη, τα επίπεδα ινσουλίνης τείνουν να είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά, ειδικά μετά το φαγητό. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης κάνουν το σώμα σου να διατηρεί περισσότερο νάτριο, το οποίο με τη σειρά του κάνει κατακράτηση.
  • Καταναλώνεις υδατάνθρακες: Όταν καταναλώνεις πιο εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες, περισσότερους από όσους χρειάζεται το σώμα σου αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στο ήπαρ. Το γλυκογόνο προσελκύει νερό, έτσι τρώγοντας ένα γεμάτο μπολ ζυμαρικών μπορεί να σε φουσκώσει με τον ίδιο τρόπο που κάνει ένα αλμυρό γεύμα.
  • Πίνεις αρκετό αλκοόλ: όταν υπάρχει αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος, εμφανίζονται ορμονικές αλλαγές που οδηγούν σε αραίωση των ούρων. Αυτό κάνει το σώμα να συγκρατεί το νάτριο, και επομένως να κάνει κατακράτηση.
  • Υπάρχουν ορμονικές αλλαγές, (π.χ. εμμηνορροϊκός κύκλος): οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του νερού στο σώμα, καθώς ελέγχουν τα κύτταρα που απορροφούν το νερό στα νεφρά.

4) Δεν υπολογίζει την απώλεια υγρών

Εάν ζυγίζεσαι μετά από μια σκληρή προπόνηση, το βάρος σου μπορεί να είναι χαμηλότερο από το συνηθισμένο λόγω απώλειας υγρών. Να ξέρεις ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι μέχρι και 2 κιλά παραπάνω από ό,τι δείχνει η ζυγαριά σου όταν ζυγίζεσαι μετά από τη γυμναστική.

5) Δεν προσμετρά τη δυσκοιλιότητα

Εάν έχεις δυσκοιλιότητα και δεν επισκεφτείς την τουαλέτα για μερικές ημέρες η ζυγαριά σου μπορεί να σου προσθέσει από ένα έως τρία κιλά!


Μη ζυγίζεσαι! Κάνε αυτά για να αδυνατίσεις:

  1. Πίνε περισσότερο νερό: Ακόμα κι αν σου φαίνεται αντιφατικό, πρέπει να τροφοδοτείς το σώμα σου με περισσότερο νερό, ώστε να μην χρειάζεται να το αποθηκεύει. Στόχευσε σε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα.
  2. Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή: Δεν χρειάζεσαι μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες μόνον αλλά και μια υγιεινή διατροφή. Τρώγε πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως. Απέφευγε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες. Επίλεξε ένα συμπλήρωμα διατροφής με CLA που μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα.
  3. Γυμνάσου: Η άσκηση βοηθά το σώμα σου να αποβάλλει τις τοξίνες και το νερό ενώ ενισχύει τον μεταβολισμό και τις καύσεις. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, όπως η κατακράτηση νερού
  4. Πρόσεχε το κρυμμένο αλάτι: Κόψε το επιτραπέζιο αλάτι, το αλάτι στο μαγείρεμα, τις σάλτσες που περιέχουν νάτριο και ξεκίνα να διαβάζεις τις ετικέτες των συσκευασμένων και των κονσερβοποιημένων τροφίμων. Λιγότερο από 120 mg νατρίου σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι χαμηλό σε νάτριο. Περισσότερο από 480 mg νατρίου σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  5. Απόφευγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγεις τον συνδυασμό αλκοόλ και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Είναι ο συνδυασμός του φουσκώματος και της παρακράτησης.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


 

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .