Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πότε πρέπει να δώσω στο παιδί μου συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

18 Μαρτίου 2017

Πολλά παιδιά αρνούνται κατά περιόδους να φάνε το φαγητό τους ή να πιουν το γάλα τους με αποτέλεσμα να μειώνεται η λήψη κάποιων σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, απαραίτητων για την ανάπτυξή τους. Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη, αδυναμία, έλλειψη συγκέντρωσης, διαταραχές του μεταβολισμού που προάγουν την παχυσαρκία, δερματικές παθήσεις και προβλήματα όρασης. Μάθετε πότε μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες.


Ποια παιδιά χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες

Ο οργανισμός ενός παιδιού για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί σωστά έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Αν ένα παιδί ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται να πάρει συμπληρώματα διατροφής ή βιταμίνες. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις παιδιών που οι παιδίατροι μπορεί να συστήσουν μια καθημερινή πολυβιταμίνη ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Αυτά είναι τα παιδιά που:

  • είναι λιγόφαγα και δεν καταναλώνουν ισορροπημένα φρέσκα γεύματα
  • έχουν χρόνιες παθήσεις, όπως άσθμα ή πεπτικά προβλήματα, ειδικά αν παίρνουν φάρμακα (αν το παιδί σας λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή μιλήστε με τον παιδίατρο προτού ξεκινήσετε ένα διατροφικό συμπλήρωμα)
  • τρώνε πολύ συχνά πρόχειρο φαγητό ή καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα
  • ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή (μπορεί να χρειαστεί ένα συμπλήρωμα σιδήρου) ή διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά (μπορεί να χρειαστεί ένα συμπλήρωμα ασβεστίου), ή άλλη διατροφή που περιορίζει κάποιες ομάδες τροφών
  • πίνουν πολλά αναψυκτικά, τα οποία δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να αφομοιώσει τις βιταμίνες και τα μέταλλα από τις τροφές
  • αθλούνται πολύ


Ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες για τα παιδιά


Η βιταμίνη Α: Προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη και εξέλιξη των οστών και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Παράλληλα, προφυλάσσει την υγεία του δέρματος και των ματιών και των μαλλιών.

Πηγές: γάλα, τυρί, αυγά και κίτρινα - πορτοκαλί λαχανικά όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες.

Δοκιμάστε: Το Junior Vit της HEALTH AID. Αποτελείται από μία ισορροπημένη σύνθεση για παιδιά που περιέχει Βιταμίνες, Μέταλλα, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, βιοφλαβονοειδή, δηλαδή όλα τα απαραίτητα συστατικά για την καλή υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Είναι μασώμενες πολυβιταμίνες με  ευχάριστη γεύση Tutti- Frutti.

 

Η βιταμίνη C:Βοηθά στον σχηματισμό του συνδετικού ιστού και κάνει καλό στο δέρμα ενώ συμβάλλει στη μεγαλύτερη και καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την άμυνα του παιδικού οργανισμού.

Πηγές: εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, ντομάτες και πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο.

Δοκιμάστε: Το Syrup for Kinds Black Elderberry + Vitamin C της SAMBUCOL. Είναι παιδικό σιρόπι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού με εκχύλισμα από μαύρο σαμπούκο. Περιέχει ένα μοναδικό ενεργό συστατικό που ονομάζεται Αντιβιρίν (Antivirin®) που βοηθά προστατεύοντας τα υγιή κύτταρα και απενεργοποιεί τους μεταδοτικούς ιούς.


Η βιταμίνη D:Συμβάλλει στον σχηματισμό των οστών και των δοντιών, στην υγεία της καρδιάς ενώ βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Πηγές: γάλα, λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως, το οποίο βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D στο σώμα.

Δοκιμάστε: Το Green Child Vitamin D3 400iu (10μg) της TERRANOVA. Μοναδική φυτικής προέλευσης Βιταμίνη D3 για υγιή οστά και δόντια, ανοσοποιητικό κ.λπ.

https://www.carespot.gr/gr/el/products/terranova-green-child-vitamin-d3-400iu-10mg-gia-ygii-osta-dontia-anosopoiitiko-50cpas


Τα προβιοτικά: Διατηρούν την ισορροπία και ενισχύουν τη φυσιολογική λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας κατά την περίοδο λήψης αντιβιοτικών, γαστρεντερίτιδας, ίωσης, δυσκοιλιότητας, αλλαγής διατροφής και αλλαγής περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Παράλληλα, προλαμβάνουν και βελτιώνουν τα συμπτώματα της ατοπίας, της αλλεργικής ρινίτιδας, της ατονίας, της τερηδόνας και της κόπωσης από μελέτη ή άθληση.

Πηγές: πρόβειο γιαούρτι παραδοσιακό, κεφίρ, ψωμί με προζύμι, μαύρη σοκολάτα.

Δοκιμάστε:Το IDZ Probio της HealthAid, μία εξαιρετική σύνθεση προβιοτικών 2 δις υψηλών προδιαγραφών για παιδιά, με βιταμίνες Α,C,D και Ε για τη διατήρηση της καλής υγείας του ευαίσθητου πεπτικού τους. Περιέχει ειδικές καλλιέργειες Lactobacillus και Bifidobacterium αλλά και βιταμίνες που κρατούν το πεπτικό σύστημα σε ισορροπία κυρίως μετά τη λήψη αντιβιοτικών, στη διάρροια, σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη αλλά και σε περιπτώσεις πτωχής διατροφής γιατί βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.


Το ασβέστιο: Για τα παιδιά το ασβέστιο είναι απαραίτητο για να χτίσουν ισχυρά οστά και δόντια. Το ασβέστιο απορροφάται σωστά μόνον όταν υπάρχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης D στο σώμα.

Πηγές: γάλα, τυρί, γιαούρτι, τόφου.

Δοκιμάστε: Το Animal Parade Gold Assorted της NATURE'S PLUS. Κλασική πολυβιταμινούχος φόρμουλα ενισχυμένη με βιταμίνες D3 και Κ2, περισσότερα ιχνοστοιχεία, πάνω από 20 βιολογικές, υγιεινές τροφές, πλήρη σειρά προβιοτικών, λουτεΐνη, φυσικά ένζυμα και βιοφλαβονοειδή με συνεργική δράση για ασυναγώνιστη απορρόφηση.


Ο σίδηρος: Βοηθά στην άντληση αίματος και βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εφηβεία, ειδικά στα κορίτσια που έχουν εμμηνόρροια.

Πηγές: κόκκινο κρέας, γαλοπούλα, χοιρινό κρέας, σπανάκι, φασόλια και δαμάσκηνα.

Δοκιμάστε: Το HaemoVit Liquid Gold της HEALTH AID. Αποτελείται από Βιταμίνη C & Β12,Σίδηρο, Μέταλλα, φολικό οξύ και εκχύλισμα βοτάνων όπως Τζίνγκο Μπιλόμπα και Τζίνσενγκ. Βοηθούν στην δημιουργία της Αιμογλοβίνης και που είναι ενεργό μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενισχύουν τη διάθεση, δίνοντας δύναμη, ενέργεια και ζωντάνια, συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.


Προσοχή! Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες A, D, E και K) μπορεί να είναι τοξικές αν τα παιδιά πάρουν υπερβολική δόση. Ομοίως αυτό ισχύει και για τον σίδηρο.

Όπως κάθε συμπλήρωμα διατροφής, οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα είναι πιθανές. Προτού δώσεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής στο παιδί σου συμβουλεύσου πρώτα τον φαρμακοποιό ή τον παιδίατρο.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .