Shape
carespot.gr
carespot.gr

Προγεστερόνη: Ο ρόλος της στην εγκυμοσύνη της γυναίκας

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

1 Νοεμβρίου 2023

Οι ορμόνες αποτελούν διαβιβαστές μηνυμάτων στο σώμα που επηρεάζουν μια σειρά από λειτουργίες στον οργανισμό, από τον κύκλο του ύπνου έως και την πέψη της τροφής. 

Η προγεστερόνη είναι μία από τις δύο ορμόνες του γυναικείου φύλου, αν και υπάρχει και στους άντρες και σχετίζεται με την ανάπτυξη σπέρματος. Η άλλη κύρια ορμόνη του γυναικείου φύλου είναι τα οιστρογόνα. Η κύρια λειτουργία της είναι να ρυθμίζει την έμμηνο περίοδο και την εγκυμοσύνη στο γυναικείο σώμα. Αναφορικά με την προγεστερόνη είναι τόσο σημαντική στην γονιμότητα και την εγκυμοσύνη που αποκαλείται συχνά «ορμόνη της μητρότητας».


Ποιές είναι οι λειτουργίες της προγεστερόνης;

Η προγεστερόνη παράγεται στις ωοθήκες. Επίσης παράγεται και στα επινεφρίδια αλλά και τον πλακούντα. 


Κατά τον κύκλο της έμμηνου περιόδου

Στη μέση του κύκλου της έμμηνου περιόδου μια αύξηση των επιπέδων της ωχρινοτρόπου ορμόνης οδηγεί σε ωορρηξία. Ωορρηξία σημαίνει απελευθέρωση ενός ωαρίου από μία από τις δύο ωοθήκες. Μόλις απελευθερώνεται το αυγό παράγεται προγεστερόνη. 

Η προγεστερόνη βοηθάει να προετοιμαστεί το σώμα για την εγκυμοσύνη διεγείροντας την ανάπτυξη αδένων και νέων αιμοφόρων αγγείων. Όλο αυτό αποτελεί το ιδανικό «περιβάλλον» για τη γονιμοποίηση. 

Αν δεν γονιμοποιηθεί το ωάριο το ωχρό σωμάτιο (που βρίσκεται στις ωοθήκες) διαλύεται και ρίχνει τα επίπεδα προγεστερόνης. Αυτή η μείωση έχει επίδραση και στο ενδομήτριο και ακολούθως στην έναρξη έμμηνου περιόδου. 


Κατά την εγκυμοσύνη

Αν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί τότε συνεχίζει να παράγεται προγεστερόνη από τον οργανισμό. Αυτή διεγείρει τα αιμοφόρα αγγεία να παρέχουν στο ενδομήτριο. Επίσης ωθεί το ενδομήτριο να παράγει θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου. 

Όταν σχηματιστεί ο πλακούντας επίσης παράγει προγεστερόνη με τη σειρά του. Τελικά ο πλακούντας καταλήγει να είναι ο κύριος πάροχος/δημιουργός προγεστερόνης. 

Πιο απλά, ως το τέλος -σχεδόν- του πρώτου τριμήνου κάθε εγκυμοσύνης η ορογεστερόνη παρέχεται από το Ωχρό Σωμάτιο ενώ από την 11η εβδομάδα και μετά δημιουργείται από τον πλακούντα.

Τα επίπεδα προγεστερόνης παραμένουν ανεβασμένα κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης. Επίσης αυτά τα ανεβασμένα επίπεδα προγεστερόνης εμποζίδουν τον οργανισμό να παράγει επιπλέον ωάρια κατά την εγκυμοσύνη. Τελικά η προγεστερόνη βοηθάει και στην παραγωγή γάλατος. 


Γιατί πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα προγεστερόνης;

Υπάρχει μια σειρά από λόγους για τους οποίους ένας επαγγελματίας της υγείας, ένας γιατρός, θέλει να ελέγχει τα επίπεα προγεστερόνης. Μερικοί απ' αυτούς τους λόγους είναι οι εξής:


  • να διαπιστώσει αν υπάρχει ωορρηξία
  • να εντοπίσει υποκείμενες αιτίες υπογονιμότητας
  • να δει αν υπήρξε αποβολή ή εξωμήτρια εγκυμοσύνη
  • να εκτιμήσει το ρίσκο μιας εγκυμοσύνης ή ποιά γυναίκα χρειάζεται λήψη προγεστερόνης κατά την εγκυμοσύνη
  • να περιορίσει τις αιτίες ενδεχόμενης αιμορραγίας της μήτρας
  • να διαγνώσει διαταραχή των επινεφρίδιων


Ποιά είναι τα φυσιολογικά επίπεδα προγεστερόνης;

Τα επίπεδα προγεστερόνης μετριούνται με αιματολογικά τεστ. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχει διακύμανση των επιπέδων προγεστερόνης κατά τον κύκλο της περιόδου. Έτσι είναι πολύ πιθανό να βλέπετε διαφορετικές τιμές στα επίπεδα προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του μήνα.

Τα επίπεδα προγεστερόνης μετριούνται με νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL). Για παράδειγμα, προ-ωορρηξίας η αναλογία (ng/mL) είναι <0.89. Κατά την ωορρηξία ≤12. Και ύστερα ανεβαίνει, ο γιατρός είναι αρμόδιος να σας μιλήσει αναλυτικά γι' αυτά και να κρίνει αν τα επίπεδά σας είναι φυσιολογικά ή όχι. 

Η προγεστερόνη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στους άνδρες και τυπικά δεν εξετάζονται οι τιμές τους εκτός αν υπάρχει υποψία για πρόβλημα στα επινεφρίδια. Να έχετε πάντα κατά νου ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να ποικίλλουν ανά εργαστήριο. Αν δεν είστε σίγουροι για τα αποτελέσματα επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας γιατρό. 


Ποιές είναι οι επιδράσεις από τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης;

Τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης τυπικά δεν προκαλούν καθόλου αρνητικές επιδράσεις στην υγεία. Με το να έχετε υψηλά επίπεδα προγεστερόνης δεν πρόκειται να παρατηρηθεί κάποια συνέπεια στην υπόλοιπη υγεία σας. Τα επίπεδα προγεστερόνης, φυσιολογικά, φτάνουν στις υψηλότερες τιμές τους κατά την εγκυμοσύνη. 

Στην πραγματικότητα η προγεστερόνη υπάρχει σε από τους στόματος αντισυλληπτικά επειδή ξεγελάει το σώμα στο να μην κάνει ωορρηξία. Μελέτη του 2003 έδειξε ότι η προγεστερόνη παίζει προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου των ωοθηκών. 


Ποιές είναι οι επιδράσεις από τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης

Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο, την έμμηνο περίοδο και τη γονιμότητα. Η προγεστερόνη βοηθά στο να δημιουργηθεί ένα καλό «περιβάλλον» στον οργανισμό της γυναίκας για τη γονιμοποίηση και ανάπτυξη του ωαρίου. 

Όταν τα επίπεδα προγεστερόνης είναι χαμηλά είναι πιο δύσκολο να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο αλλά και να αναπτυχθεί κατάλληλα. Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορούν επίσης να οδηγήσουν ή να επηρεάσουν σε συγκεκριμένες καταστάσεις μεταξύ των οποίων είναι:


  • απουσία έμμηνης περιόδου
  • αποβολή εμβρύου
  • φτωχή λειτουργία ωοθηκών


Συμπέρασμα

Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη πολύ ζωτικής σημασίας για την έμμηνο περίοδο, την εγκυμοσύνη και την παραγωγή σπέρματος. Δημιουργείται σε αρκετά σημεία του σώματος όπως τον πλακούντα, στο ωχρό σωμάτιο των γυναικείων ωοθηκών και τα επινεφρίδια. 

Τα επίπεδα προγεστερόνης κυμαίνονται κατά τη διάρκεια του γυναικείου κύκλου και φτάνουν ψηλά στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο αν τα επίπεδα πέσουν πολύ χαμηλά μπορεί να οδηγήσουν σε θέματα υγείας μεταξύ των οποίων και υπογονιμότητα. 



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot



Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .