Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πρόληψη, προφύλαξη και πρώιμη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

15 Οκτωβρίου 2021

Καρκίνος του μαστού. Περίπου το 12% των γυναικών, δηλαδή μία στις οκτώ, θα έρθει κάποια στιγμή στη ζωή της αντιμέτωπη με αυτή τη σκληρή δοκιμασία αφού αποτελεί την πλέον συχνή κακοήθεια στο γυναικείο φύλο. Υπολογίζεται ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου γυναικών μεταξύ 40 - 55 ετών ενώ στην Ελλάδα περίπου 6.000 νοσούν ετησίως και σχεδόν 1.500 εξ' αυτών χάνουν τη ζωή τους. Ως θανατηφόρα νόσος κάνει μεγαλύτερη την ανάγκη για σωστή ενημέρωση και πρόληψη. Δεν είναι δυνατό να μηδενιστεί το ποσοστό θνησιμότητας αλλά αναμφίβολα μπορεί να μειωθεί. 

Η μαστογραφία ενδέχεται να μειώσει σε ποσοστό 50% (!) τους θανάτους αφού εντοπίζει τον καρκίνο πριν εκείνος φτάσει στο σημείο να γίνεται αντιληπτός / ορατός με γυμνό μάτι ή ψηλάφηση είτε από την ίδια τη γυναίκα είτε από τον γιατρό. Έχει επιβεβαιωθεί από τη στατιστική ότι όσες γυναίκες κάνουν προληπτικά εξετάσεις και εντοπίζουν τον καρκίνο του μαστού στη «γέννησή» του έχουν σοβαρές πιθανότητες ίασης ενώ στην χειρότερη των περιπτώσεων το σχεδόν 98% αυτών θα ζήσει για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά τη νόσηση. Οι περιπτώσεις των ασθενών που θα «φύγουν» από τη ζωή θα έχουν να κάνουν με μετάσταση σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος που έλαβε χώρα μεταξύ της υποκλινικής και κλινικής διάγνωσης. 

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο κομβικό και σημαντικό είναι μια γυναίκα να σπεύδει για προληπτική ή άμεση εξέταση όταν αισθανθεί ότι κάτι πάει λάθος και να μην σκεφθεί «ας το αφήσουμε να δούμε αν θα μεγαλώσει». Αυτή ακριβώς είναι η σημαντική λεπτομέρεια που κάνει και τη διαφορά και μπορεί να σώσει τη ζωή ενός μεγάλου ποσοστού γυναικών. Όγκος ενός εκατοστού με αρνητικούς λεμφαδένες σημαίνει ότι οι πιθανότητες επιβίωσης ή ακόμα και ίασης ξεπερνούν το 90%. Καλό επίσης είναι να διευκρινιστεί πως όταν λέμε πρόληψη εννοούμε όσο πιο έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση. 

Ειδικά όσο μεγαλώνει μια γυναίκα και ξεπερνάει τα 35-40 έτη πρέπει να αποκτάει μεγαλύτερη συχνότητα (σ.σ.: τουλάχιστον μία φορά το χρόνο) η προληπτική εξέταση. Πρόληψη, με τον κυριολεκτική έννοια του όρου, δεν υπάρχει αν μιλάμε για ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να μην κάνει την εμφάνισή του ο καρκίνος του μαστού. Κι αυτό γιατί δεν είναι γνωστή η αιτία που τον προκαλεί. Παίζει ρόλο και τυχόν γονιδιακή «επιβάρυνση» και σε κάποιες περιπτώσεις γυναικών γίνονται προφυλακτικές επεμβάσεις όπως η σαλπιγγοωοθηκεκτομή ή μαστεκτομή. 


Extra info: Είναι ξεκάθαρο ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής συνίσταται σε όλους τους ανθρώπους. Όπως προαναφέρθηκε, δεν μπορεί να αποτραπεί / προληφθεί η εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Όμως, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με τακτική άθληση και έλεγχο σωματικού βάρους, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος και έκθεσης σε διαφόρων ειδών ακτινοβολίες συστήνεται ανεπιφύλακτα και δίχως «ναι μεν, αλλά» για κάθε άνθρωπο αφού καθιστά τον οργανισμό του πιο υγιή και ανθεκτικό σε κάθε πρόκληση. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .