Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πρωτεΐνες: Ποιες να διαλέξεις και ποιες όχι σύμφωνα με τις ανάγκες σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

21 Δεκεμβρίου 2016

Τα συμπληρώματα με πρωτεΐνες είναι ένας γρήγορος τρόπος για να εξασφαλίσεις ότι το σώμα σου λαμβάνει επαρκή ποσότητα από αυτό το συστατικό προκειμένου να χάσεις βάρος, να βελτιώσεις την αθλητική σου απόδοση ή να αποκτήσεις όγκο και μυϊκή μάζα. Πώς όμως μπορείς να ξέρεις ποιο συμπλήρωμα πρωτεΐνης κάνει μπορεί να καλύψει τους προσωπικούς σου στόχους; Δες ποιες να διαλέξεις και ποιες όχι σύμφωνα με τις ανάγκες σου.


Οι τύποι πρωτεΐνης και πως χρησιμοποιούνται

1) Ο ορός πρωτεΐνης γάλακτος (whey protein): είναι ένα από τα πιο κοινά συμπληρώματα διατροφής για καθημερινή χρήση. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι εύπεπτος ενισχύοντας την ενέργεια και μειώνοντας τα επίπεδα του στρες. Τον ορό πρωτεΐνης γάλακτος είναι καλύτερο να τον καταναλώνεις μετά από την προπόνηση.

2) Η πρωτεΐνη σόγιας: είναι άλλη μια κοινή επιλογή. Βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και στο χτίσιμο της οστικής μάζας.

3) Η πρωτεΐνη αυγού: μπορεί να ληφθεί στη διάρκεια της ημέρας.

4) Οι πρωτεΐνες γάλακτος: ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη των μυών.

5) Η πρωτεΐνη ρυζιού: είναι 100% φυτικής προέλευσης, καλή επιλογή για χορτοφάγους ή για άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ δεν περιέχει γλουτένη.

6) Η πρωτεΐνη μπιζελιού: είναι ιδιαίτερα εύπεπτη, υποαλλεργική και αρκετά οικονομική.

7) Η πρωτεΐνη από κάνναβη: είναι επίσης 100% φυτικής προέλευσης και μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.


Ποιον τύπο πρωτεΐνης να διαλέξεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου

Με τόσες πολλές επιλογές, σίγουρα θα βρίσκεσαι σε δίλημμα ποια πρωτεΐνη να πάρεις και ποια να αφήσεις. Αυτός ο συνοπτικός οδηγός θα σε βοηθήσει.

1) Για μυϊκή ανάπτυξη και όγκο: Για την ανάπτυξη των μυών, επίλεξε μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (δηλαδή πόσο καλά το σώμα σου μπορεί να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη). Ο ορός πρωτεΐνης γάλακτος είναι η καλύτερη επιλογή σου. Δοκίμασε την 100% Whey Protein Professional Pro της ANDERSON.Περιέχει ουδέτερες πρωτεΐνες συμπυκνωμένου γάλακτος, χωρίς λίπη και πρόσθετους υδατάνθρακες. Προσφέρει αμινοξέα για μυϊκή ανάπτυξη ενώ λαμβάνεται πριν και μετά την προπόνηση.

2) Για απώλεια βάρους: Για να χάσεις βάρος, επίλεξε πρωτεΐνες χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή λυσίνη / μαλτοδεξτρίνη (γλυκαντικές ουσίες που παράγονται από άμυλο). Μην επιλέξεις όσες έχουν Αμινοξέα Διακλαδιζόμενης Αλύσου (BCAA`S) στη σύνθεσή τους καθώς συμβάλλουν στη μυϊκή ανάπτυξη και την αύξηση του σωματικού βάρους.

3) Για καύση λίπους: Δοκίμασε τη Diet Whey Protein της LAMBERTS που σου παρέχουν: 35 gr υψηλής ποιότητας και καθαρότητας πρωτεΐνη ορού γάλακτος καθώς και ένα εξαιρετικό προφίλ αμινοξέων, μεταξύ των οποίων άνω των 7 gr/δόση από τα των Αμινοξέα Διακλαδιζόμενης Αλύσου (BCAA`S). Επίσης, σου προσφέρουν 22 σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά (Βιταμίνες και Μέταλλα) σε ποσότητες στο 50% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης, 1200 mg CLA (συζευγμένου λινολεϊκού οξέος) που παίζει ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του μυϊκού και του λιπώδους ιστού και 100 mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού που, συμβάλλει στην απώλεια λίπους (αύξηση οξείδωσης λιπών)και στην προστασία του μυϊκού γλυκογόνου.

4) Για αποκατάσταση μετά την προπόνηση: Δοκίμασε την Prolyze Hydrolysed Whey Protein Chocolate Storm της ANDERSON, είναι ένα συμπλήρωμα υδρολυμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος με ενζυματική οδό (Carbery Optipep®90 Dh4) η οποία προσφέρει γρήγορη πέψη και απορρόφηση μετά την κατάποση που μεταφράζεται σε υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και σε αυξημένα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα. Βοηθάει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και βιταμινών και συμβάλλει στην αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη προπόνηση.

5) Αν είσαι χορτοφάγος ή vegan: Μην επιλέγεις πρωτεΐνες με βάση το γάλα (π.χ., ορός γάλακτος, πρωτεΐνες γάλακτος) αλλά χρησιμοποίησε φυτικές πρωτεΐνες. Δοκίμασε τη Natural Pea Protein της LAMBERTS.Χωρίς ασπαρτάμη, υψηλής ποιότητας και καθαρότητας πρωτεΐνη από μπιζέλια. Η διαδικασία της εκχύλισης και η χρήση φρέσκων μπιζελιών αυξάνει την περιεκτικότητα της πρωτεΐνης του προϊόντος από τα επίπεδα του 6% στο 90%.

6) Αν έχεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσανεξία στη λακτόζη: επίλεξε πρωτεΐνες που δεν περιέχουν σάκχαρα, λακτόζη, τεχνητά γλυκαντικά ή δεξτρίνη / μαλτοδεξτρίνη. Αν έχεις αλλεργία στη γλουτένη ή ευαισθησία στη γλουτένη, απέφυγε όσες περιέχουν γλουτένη.

7) Αν θέλεις να είναι οικονομική: Για να εξοικονομήσεις χρήματα αγόρασε σκόνη πρωτεΐνης αντί πρωτεϊνικά ροφήματα έτοιμα προς κατανάλωση τα οποία είναι πιο ακριβά επειδή είναι βολικά.


Πώς η πρωτεΐνη που επέλεξες θα έχει αποτέλεσμα

  • Μετά την προπόνηση κατανάλωσε την πρωτεΐνη μέσα σε 60 λεπτά για καλύτερη αποκατάσταση. Αυτό γιατί τότε οι μύες σου είναι πιο δεκτικοί στη χρήση της πρωτεΐνης για τη διαδικασία επισκευής και την ανάπτυξη των μυών.
  • Για να έχεις υπό έλεγχο το βάρος σου, κατανάλωνε μια σταθερή δόση πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα και σνακ.
  • Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει μαγικός αριθμός για το πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνεις, παρά μονάχα γενικές οδηγίες, μείνε σε αυτές τις οδηγίες, δηλαδή: Αν γυμνάζεσαι:3-5 φορές/εβδομάδα για μία ώρα χρειάζεσαι 1 γραμμάριο πρωτεΐνη για κάθε κιλό βάρους σου.  Αν γυμνάζεσαι 5 φορές /εβδομάδα παραπάνω από 1 ώρα χρειάζεσαι 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αν δεν γυμνάζεσαι χρειάζεσαι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους.
  • Μην καταναλώνεις την πρωτεΐνη σε μία δόση. Μην περιμένεις την ώρα μετά την προπόνηση ή το δείπνο σου για να καταναλώσεις όλη την πρωτεΐνη. Αφήνοντας χρονική απόσταση από την κατανάλωση πρωτεΐνης θα σου εξασφαλίσει ότι το σώμα σου μπορεί να τις απορροφήσει. Για 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ο οργανισμός σου χρειάζεται τρεις ώρες για να τις πέψει πλήρως. Επίσης, εάν κάθε σου γεύμα περιέχει πρωτεΐνη αυτό αυξάνει την αίσθηση κορεσμού και σε κάνει να νιώθεις χορτάτος για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.
  • Δημιούργησε το δικό σου ενισχυτικό γεύσης αναμειγνύοντας φρούτα ή και μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο ή ταχίνι στο smoothie πρωτεΐνης.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .