Shape
carespot.gr
carespot.gr

Προβιοτικά: Είναι το νέο θαυματουργό συστατικό;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Ιανουαρίου 2017

Πάνω από 5.000 είδη βακτηρίων αναπτύσσονται στο πεπτικό σου σύστημα, υπερτερώντας αριθμητικά από όλα τα κύτταρα του σώματός σου. Νιώθεις μια μικρή... ναυτία; Χαλάρωσε. Είναι καλά. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην υγιή πέψη και μειώνουν τα αέρια και το φούσκωμα. Επιπλέον, η καλή χλωρίδα του εντέρου απομακρύνει μικροοργανισμούς όπως οι μύκητες, οι ιοί και τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Τελευταία οι εταιρείες τροφίμων έχουν αρχίσει να προσθέτουν στα προϊόντα τους αυτά τα βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά. Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα «φιλικά» βακτήρια που χρειάζεται ο οργανισμός σου και θα διαπιστώσεις ότι είναι το νέο θαυματουργό συστατικό.


Τι είναι τα προβιοτικά;

Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Oργάνωσης Yγείας (WHO) «Προβιοτικά (probiotics) είναι τα ζωντανά μικρόβια, που όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων». Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια δηλαδή. «Kαλά» μικρόβια υπάρχουν και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα (στα τρόφιμα συναντάμε περισσότερο οξυγαλακτικά βακτήρια, που ανήκουν στο γένος των λακτοβακίλων).

 Τα προβιοτικά:

  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντάς τον από τα επιβλαβή βακτήρια.
  • Βοηθούν στην αφομοίωση και την επεξεργασία της τροφής για να μην προκαλείται φούσκωμα ή αέρια.
  • Αποκαθιστούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδα μετά από φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά, η οποία σκοτώνει τα καλά βακτήρια.
  • Βοηθούν στην απορρόφηση όλων των  θρεπτικών ουσιών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.λπ.) από τις τροφές που καταναλώνεις από τον οργανισμό σου.

Υπάρχουν επίσης επιστημονικές μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν τα οφέλη των προβιοτικών σχετικά με τις αλλεργίες. Όταν το περιβάλλον είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκπαιδεύεται, με αποτέλεσμα την έξαρση των αλλεργιών. Tα προβιοτικά διατηρούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού.

Αφού ήδη έχω καλά βακτήρια στο σώμα μου, γιατί χρειάζομαι κι άλλα;

Το στρες, τα συντηρητικά και τα αντιβιοτικά είναι κάποια από τα πράγματα που σκοτώνουν τα ωφέλιμα βακτήρια στον οργανισμό σου, αναφέρει ο Τζον Ρ. Τέιλορ, συγγραφέας του The Wonder of Probiotics (Το θαύμα των προβιοτικών). Μάλιστα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν αντιβίωση για 5 μέρες μείωσαν τα γένη βακτηρίων που καταπολεμούν τις ασθένειες στον οργανισμό τους κατά 30%. Αν και συνήθως τα επίπεδα επιστρέφουν στο φυσιολογικό, ακόμα και μια μικρή μείωση επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να πάθεις κολπίτιδα, μόλυνση της ουροδόχου κύστης ή ακόμη και διάρροια. Αν ήδη έχεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια πτώση των καλών βακτηρίων μπορεί να το εντείνει. Η αύξηση των προβιοτικών, ωστόσο, αντισταθμίζει αυτές τις επιπτώσεις, όπως διαπιστώνει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts. Πρόσθετες έρευνες έδειξαν ότι τα προβιοτικά ενδέχεται να βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Χρειάζεται να καταναλώνω ειδικές τροφές για να παίρνω προβιοτικά;

Όχι απαραίτητα. Μικρές ποσότητες καλών βακτηρίων βρίσκονται σε τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ κ.ά. Μπορεί το να δοκιμάσεις μια από τις εμπλουτισμένες τροφές –π.χ. γιαούρτι και δημητριακά - να ακούγεται πιο γευστικό από το να φας ξινολάχανο, αλλά πρέπει να θυμάσαι ότι δεν περιέχουν όλες τα ίδια προβιοτικά. Τα γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι, παρέχουν κρύο, υγρό περιβάλλον ώστε να αναπτυχθούν τα βακτήρια. Όμως τα βακτήρια δε ζουν το ίδιο πολύ όταν προστίθενται σε ξηρές τροφές. Για να σιγουρευτείς ότι λαμβάνεις τα πιο ανθεκτικά, αναζήτησε προϊόντα που να αναγράφουν bifidobacterium, lactobacillus, GG (LGG) ή L. reuteri στην ετικέτα. Διαφορετικά αναζήτησε ένα κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής όπως το Bifolac Restore της FRONDIS, το Probiol Achidophilus  5 Billion της JOHN NOA ή το Advanced 40+ Acidophilus της SOLGAR.

Μπορώ να παίρνω ένα συμπλήρωμα προβιοτικών αντί να αλλάξω τη διατροφή μου;

Ναι, θα πάρεις περισσότερα βακτήρια από τις κάψουλες, τη σκόνη και τα χάπια απ’ ότι εάν καταναλώσεις ένα κιβώτιο γιαούρτια! Επιπλέον, με το συμπλήρωμα προβιοτικών μειώνονται οι παρενέργειες, όπως η διάρροια, κατά 52%, όπως συμπεραίνει μια μελέτη του Πανεπιστημίου Yeshiva. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μειώνουν τη διάρκεια και την ένταση του κρυολογήματος. Πάρε ένα που να περιέχει 10 έως 20 GFU και διάβασε προσεκτικά την ετικέτα για να μάθεις πώς φυλάσσονται. Σου προτείνουμε το Acidophilus Plus 4 Billion της HEALTH AID που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, όταν διαταράσσεται από κάποιες τροφές, αντιβιοτικά, διαταραχές του στομάχου, διάρροια ή λήψη αντισυλληπτικών. Το Lacto Levure της UNI PHARMA που συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και αποτελεί πολύτιμο βοήθημα στην αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του εντέρου ή το Probiotic της SMILE που βοηθάει στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό καθώς το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .