Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πρόβλημα υγείας; Βρες τη λύση με τη δύναμη των βοτάνων

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Ιανουαρίου 2017

Αν και τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια ως λύση για κάθε πρόβλημα υγείας, οι επιστήμονες αρχίζουν τελικά να τεκμηριώνουν με πολυετείς έρευνες τις ικανότητες των φυτών και των βοτάνων να ανακουφίζουν από τον πόνο της αρθρίτιδας και της ημικρανίας, να μειώνουν το υψηλό σάκχαρο του αίματος και της χοληστερόλης, να καταπραύνουν τη δυσκοιλιότητα και να αποτρέπουν τις αιμορροΐδες, να μειώνουν το στρες και να συμβάλλουν σε ήρεμο ύπνο, και πολλά άλλα. Τα βότανα και άλλες φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις συμβατικές θεραπείες, χωρίς τις ίδιες αρνητικές παρενέργειες στον οργανισμό.


Τι είναι η βοτανοθεραπεία;

Ουσιαστικά είναι η χρήση των βοτάνων για θεραπευτικό σκοπό. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί 'τύποι' φυτικών φαρμάκων που πηγάζουν από διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες σε όλο τον κόσμο, επειδή διαφέρουν τα είδη των φυτών, καθώς και ο τρόπος που τα χρησιμοποιούν. Πολλά σύγχρονα φαρμακευτικά προϊόντα προέρχονται από χημικές ουσίες που βρίσκονται στα βότανα και τα φυτά, αφού η θεραπευτική δραστικότητα ενός φυτού οφείλεται στην πολύπλοκη χημική φύση του.

Πώς χρησιμοποιούνται;

Τα βότανα προέρχονται από φυτά και δέντρα. Είτε ολόκληρο το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο ορισμένα μέρη (ρίζες, φύλλα, άνθη, φλοιός, καρπός). Το μείγμα των βοτάνων συνήθως χρησιμοποιείται ως ζεστό ρόφημα όπου σε 1 φλιτζάνι καυτό νερό προσθέτεις 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα, σκεπάζεις το σκεύος, περιμένεις 5-7 λεπτά να απελευθερωθούν οι δραστικές ουσίες των φυτών, σουρώνεις σε λεπτή σίτα και το πίνεις. Μπορείς, επίσης, να ακολουθήσεις τη μέθοδο της απόσταξης χρησιμοποιώντας καφετιέρα φίλτρου. Γεμίζεις την καφετιέρα με 1 λίτρο νερό, βάζεις σε φίλτρο 2 κουταλάκια το γλυκού από το μείγμα και το τοποθετείς στην καφετιέρα. Περιμένεις να τελειώσει η απόσταξη και το πίνεις, είτε ζεστό είτε κρύο. Επίσης, θα βρεις το βότανο που χρειάζεσαι ως βάμμα ή σε κάψουλες υπό μορφή σκόνης. Τα βάμματα συνήθως παρασκευάζονται από τους φαρμακοποιούς. Στα αφεψήματα και τα εγχύματα αλλά και στα βάμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από ένα βότανα, ανάλογα με την περίπτωση.

Τι παρενέργειες έχουν τα βότανα;

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, επομένως αν χρησιμοποιείς τα βότανα με μέτρο και σύμφωνα με τις υποδείξεις ενός ειδικού είναι απολύτως ασφαλή. Αν λαμβάνεις κάποια συμβατική φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να συμβουλευτείς τον φαρμακοποιό σου εάν προτίθεσαι να πάρεις κάποιο βότανο παράλληλα με τα φάρμακά σου. Κάποια βότανα μπορεί να μειώσουν την επίδραση των φαρμάκων.

Η ομοιοπαθητική είναι βοτανοθεραπεία;

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τη βοτανοθεραπεία με την ομοιοπαθητική. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν παρασκευάζονται μόνον από τα μέρη ενός φυτού ή βοτάνου αλλά και από μέρη ζώων, ιστούς, γάλα κ.λπ. ενώ γενικά η φιλοσοφία της ομοιοπαθητικής είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν της φυτοθεραπείας.

Τα βασικά βότανα που σου δίνουν τη λύση!

Για το πεπτικό σύστημα: Χαμομήλι

Έχει ηρεμιστικές, στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρα σαν παυσίπονο. Είναι ευεργετικό του πεπτικού συστήματος και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ιδανικό για δυσπεψία αγχωτικής προέλευσης, γαστρίτιδα, έλκη του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου. Αναντικατάστατο για πεπτικά προβλήματα των βρεφών, κολικούς, διάρροια, σπασμούς.

Για το αδυνάτισμα: Πράσινο Τσάι, Λουΐζα, Τσουκνίδα, Μάραθος, Αψιθιά

Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση του οργανισμού, αυξάνουν τις καύσεις του περιφερειακού λίπους και αναστέλλουν την κατακράτηση υγρών. Έχουν ήπια διουρητική δράση ενώ συμβάλλουν και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Για τη δυσκοιλιότητα: Ταραξάκο, Ζαμπούκος, Μάραθος, Χαμομήλι, Αψιθιά

Αυξάνουν τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου και διεγείρουν την πεπτική λειτουργία, χωρίς να προκαλούν εθισμό. Σταδιακά ομαλοποιούν την ορθή λειτουργία του εντέρου και των κενώσεων.

Για το αναπνευστικό:  Εχινάσσεα, Θυμάρι, Ευκάλυπτος, Αγριμόνιο, Αχιλλέα

Έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση που ανακουφίζει άμεσα από τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος. Ιδανικά για βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα ή απλό κρυολόγημα.

Για τον πονοκέφαλο: Τανατσέτο, Λεβάντα, Βάλσαμο, Μελισσόχορτο, Βασιλικός

Ανακουφίζουν από τον πόνο, χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και αποκαθιστούν το νευρικό σύστημα, προλαμβάνοντας και ανακουφίζοντας σταδιακά από τα συμπτώματα των ημικρανιών.

Για το άγχος: Βάλσαμο, Μελισσόχορτο, Βαλεριάνα, Γκουαρανά, Βασιλικός

Έχουν μυοχαλαρωτική δράση και ανακουφίζουν άμεσα από μυϊκούς πόνους, βελτιώνουν την ψυχική διάθεση, χαρίζουν πνευματική διαύγεια, καταπραύνουν  χωρίς να προκαλούν εθισμό.

Για την αρθίτιδα: Σπειρέα, Βάλσαμο, Τζίντζερ, Αχιλλέα, Βαλεριάνα, Δενδρολίβανο

Περιορίζουν τη διάβρωση των αρθρώσεων, καταπολεμούν τις φλεγμονές και ανακουφίζουν από τον πόνο.

Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και το κρυολόγημα: Εχινάκια

Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις του άνω ανοσοποιητικού κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες καθώς και τις ιώσεις και το κρυολόγημα. 

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .