Ψωρίαση: Τι είναι, ποιούς προσβάλλει και γιατί
17 Ιουνίου 2021
Ψωρίαση. Αυτή είναι η απάντηση στην ερώτηση: τι είναι αυτά τα κόκκινα ξεφλουδισμένα σημεία στο δέρμα μου; Κι επειδή δεν απειλεί τη ζωή σου αλλά την ποιότητά της και την ψυχολογία σου, απαιτείται ψυχραιμία. Ας αρχίσουμε ωστόσο από το βασικό, δηλαδή τις συστάσεις. Η ψωρίαση είναι χρόνια μη μεταδοτική και υποτροπιάζουσα αυτοάνοση φλεγμονώδης δερματοπάθεια που αγγίζει το 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού και δεν έχει φύλο καθώς προσβάλλει το ίδιο άνδρες και γυναίκες. Έχει ως συνέπεια τον υπερ-πολλαπλασιασμό κυττάρων στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος.
Τα κύτταρα που έχουν ψωρίαση ανανεώνονται περίπου ανά 4 με 6 ημέρες ενώ στο φυσιολογικό κάθε 28 με 30. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ψωριαστικών πλακών, δηλαδή σκληρών «μπαλωμάτων», που απομακρύνονται από το δέρμα με την όψη νιφάδας (ή λεπιού ψαριού) και μας κάνουν να αισθανόμαστε φαγούρα και διάθεση για ξύσιμο. Τα πιο συνηθισμένα σημεία εμφάνισης είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το κρανίο, η μέση, τα πέλματα και οι παλάμες.
Το θετικό, όπως προαναφέραμε, είναι ότι δεν είναι μεταδοτική, συνεπώς μη φοβάστε ότι θα την κολλήσετε σε άλλους ή από άλλους. Το κακό αυτής της υπερ-διέγερσης του ανοσοποιητικού που προκαλείται από γενετικούς, περιβαλλοντικούς αλλά και ψυχολογικούς παράγοντες, είναι ότι δεν έχει οριστική θεραπεία. Ωστόσο μπορούμε να ελέγξουμε και να περιορίσουμε την ένταση και τις εξάρσεις της. Υπάρχουν αγωγές και προϊόντα που είναι κατάλληλα να χρησιμοποιούνται από άτομο που έχει ψωρίαση και δεν θέλει να... προκαλέσει την έξαρση των φαινομένων. Επίσης είναι σημαντική η αλλαγή σε τομείς της ζωής του.
Πιθανότατα θα του ζητηθεί να διαφοροποιήσει τη διατροφή του (σ.σ.: γλουτένη, γαλακτοκομικά, τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά έχουν... κατηγορηθεί) και να αποβάλλει το άγχος που παίζει σημαντικό ρόλο. Έξαρση των φαινομένων φαίνεται να προκαλεί η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Οι αιτίες / αφορμές για να «φουντώσουν» τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο γι' αυτό πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας και να συζητάτε αναλυτικά μαζί του για να σας συστήσει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής καθώς και τις αγωγές και τα σκευάσματα που πρέπει να πάρετε για να κατεβάσετε την ένταση των φαινομένων ψωρίασης.
Τύποι ψωρίασης:
- Κατά πλάκας: Είναι ο πιο συχνός τύπος που εμφανίζεται με μορφή κόκκινων «πλακών».
- Νυχιών: Είτε στα χέρια είτε στα πόδια μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε νύχια και δάχτυλα αλλάζοντας χρώμα, όψη και επηρεάζει την ανάπτυξη των νυχιών.
- Τριχωτού κεφαλής: Προκαλεί φολίδες στα μαλλιά.
- Σταγονοειδής: Αφορά κυρίως παιδιά ή πιο νεαρούς ανθρώπους. Προκαλείται κατά κύριο λόγο από βακτηριακή λοίμωξη ενώ εμφανίζει μικρές πληγές που μοιάζουν με σταγόνες.
- Ανάστροφη: Εμφανίζεται σε περιοχές όπως οι μασχάλες, κοντά στα γεννητικά όργανα, κάτω από το στήθος και γίνεται χειρότερη με την τριβή ή τον ιδρώτα.
- Φλυκταινώδης: Δεν έχει συγκεκριμένο σημείο εμφάνισης και δημιουργεί λευκές φυσαλίδες σε σημεία με κόκκινο δέρμα. Μοιάζει να πρόκειται για μόλυνση του δέρματος αλλά δεν ισχύει.
- Ερυθροδερμική: Είναι η πιο σπάνια μορφή της και ίσως η πιο σοβαρή αφού μπορεί να καλύψει ολόκληρο το σώμα και ο ασθενής να υποφέρει.
Extra info1: Το 10 με 30% ασθενών με ψωρίαση ενδέχεται να εμφανίσουν και ψωριασική αρθρίτιδα που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις.
Extra info2: Η ψωρίαση εμφανίζεται σε κάθε φύλο και ηλικία ωστόσο δείχνει μια... προτίμηση για την εμφάνισή της μεταξύ της 2ης και 3ης δεκαετίας της ζωής ενός ανθρώπου και τα 50+ έτη.
Extra info3: Άκρως σημαντική, όχι μόνο για την μείωση της έντασης των φαινομένων, είναι η παράμετρος της ψυχολογίας ενός ατόμου. Συχνά αισθάνεται απόρριψη από τον κοινωνικό περίγυρο που κάνει διαρκώς ερωτήσεις και συχνά αποφεύγει την επαφή με τον ασθενή φοβούμενος (λανθασμένα) ότι μπορεί να κολλήσει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .