Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πως δεν θα αρρωστήσεις και αυτό το φθινόπωρο

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

7 Σεπτεμβρίου 2021

Το καλοκαίρι έφυγε, το φθινόπωρο ήρθε. Είναι λογικό να έχεις πολλά στο κεφάλι σου και η ψυχολογία σου να μην είναι στα καλύτερά της επιστρέφοντας στη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις. Το τελευταίο λοιπόν που θέλεις είναι να έχεις και ανησυχίες για την υγεία σου. Για να μην έχεις, προετοιμάσου. Κάνε μερικά μικρά, απλά αλλά σημαντικά πράγματα για να περιορίσεις στο ελάχιστο τις πιθανότητες να αρρωστήσεις με την πρώτη αλλαγή του καιρού από το καυτό στο δροσερό και κρύο. Έχεις την αίσθηση ότι δεν μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση; Κάνεις λάθος. Μπορείς να φροντίσεις ώστε, αν μη τι άλλο, δεν θα σε ταλαιπωρήσει με τον ερχομό του φθινοπώρου ένα κρυολόγημα ή κάτι ακόμα πιο βαρύ. Τι να κάνεις; Ακολούθησε τις παρακάτω 8 συμβουλές και θα μας θυμηθείς.


  1. Διατροφή εντός... εποχής. Ο καιρός κρυώνει και πρέπει κι εσύ να αρχίσεις να τρως πράγματα που φροντίζουν να σε κρατούν ζεστή / ο. Περιόρισε τρόφιμα που δεν μαγειρεύονται και προτίμησε ζεστά. Οι σούπες αποτελούν μια ιδανική επιλογή ενώ και τα λαχανικά που συνήθως τα τρώμε ωμά είναι καλό να τα μαγειρέψουμε στον ατμό. Όσον αφορά στις επιλογές λαχανικών, θεωρούνται εξαιρετικές επιλογές το σπανάκι και το μπρόκολο που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο
  2. Προστάτεψε πλάτη / λαιμό. Μπορεί κάποιες στιγμές το δροσερό αεράκι, μετά από ένα καυτό καλοκαίρι, να είναι απολαυστικό αλλά αυτό το αεράκι είναι που θα σε κάνει να υποφέρεις. Θα... αρπάξεις κρυολόγημα πριν καν το καταλάβεις. Γι' αυτό έχε στο νου σου να καλύπτεις επαρκώς την πλάτη και τον λαιμό από αέρα, κρύο και βροχή. Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική ο σβέρκος αποτελεί την... είσοδο κρυολογημάτων και όχι μόνο. 
  3. Κλείσε τα παράθυρα όταν κοιμάσαι. Μπορεί το βράδυ, λίγο πριν πέσεις για ύπνο, η δροσιά να είναι απολαυστική και να θες να κοιμηθείς ξεσκέπαστη / ος και με ανοιχτό παράθυρο. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία πέφτει πολύ και η δροσιά μετατρέπεται σε κρύο ενώ εσύ κοιμάσαι. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι το πρωί θα είσαι... αγκαλιά με ένα κρυολόγημα. Φόρα ένα t-shirt, σκεπάσου με ένα σεντόνι και κυρίως κλείσε το παράθυρο και φυσικά το κλιματιστικό πριν πέσεις για ύπνο. 
  4. Όχι αλκοόλ / ανθυγιεινές τροφές. Στην αλλαγή του καιρού, από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, είναι σημαντικό να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες. Περιόρισε ή κόψε εντελώς γλυκά, επεξεργασμένες τροφές και γενικώς ό,τι ανθυγιεινή συνήθεια είχες το καλοκαίρι που το... έριξες έξω. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ. Κάνει ένα... διάλειμμα. Είτε περιόρισέ το είτε ακόμα καλύτερα κόψτο εντελώς για ένα διάστημα τουλάχιστον. 
  5. Πλύνε / απολύμανε τακτικά τα χέρια. Σημαντικό επίσης είναι να φροντίσεις να περιορίσεις τις... διόδους μικροβίων στον οργανισμό σου. Γι' αυτό να πλένεις και να απολυμαίνεις τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας τα χέρια σου και ειδικά πριν φας. Επίσης απέφευγε όσο πιο πολύ γίνεται να ακουμπάς με τα χέρια το πρόσωπό σου και ειδικά το στόμα και τη μύτη απ' όπου μικρόβια εισβάλλουν εύκολα στον οργανισμό σου. 
  6. Καθάρισε μύτη / αεραγωγούς. Επειδή, όπως προαναφέραμε, η μύτη αποτελεί μία δίοδο μικροβίων στον οργανισμό μας, είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την καθαριότητά της. Είναι λοιπόν απαραίτητο τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα να την καθαρίζουμε με ειδικό προϊόν που απολυμαίνει τις ρινικές διόδους και τους αεραγωγούς.
  7. Τόνωσε το ανοσοποιητικό. Υπάρχουν εξαιρετικά και αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα μπορείς να φροντίσεις για μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε βότανα και μπαχαρικά. Για παράδειγμα θα κάνουν καλό η κανέλλα, ο κουρκουμάς, το θυμάρι, η ρίγανη, το σκόρδο και το κρεμμύδι. 
  8. Κοιμήσου καλά / γυμνάσου. Δεν χρειάζεται καν να στο γράψουμε, το καταλαβαίνεις κι εσύ. Κι αυτό δεν αποτελεί συμβουλή, μόνο, για το φθινόπωρο αλλά για όλες τις εποχές, 12 μήνες το χρόνο. Να κοιμάσαι πολύ και καλά και να γυμνάζεσαι τακτικά. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .