Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πως να βάλετε stop στη μύτη του μωρού που «τρέχει» από κρυολόγημα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

11 Ιανουαρίου 2022

Είσαι γονέας ενός μωρού μικρότερο των τριών μηνών και «τρέχει» η μύτη του; Η επίσκεψη σε ένα γιατρό είναι η λύση που συνίσταται αφού επιβάλλεται να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχει ένα πιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα για το παιδί, ειδικά αν έχει και πυρετό. Αντιθέτως δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό αν το παιδί είναι μεγαλύτερο και έχει συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος. Γενικά δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό για μεγαλύτερα παιδιά εκτός αν αρχίσουν ξαφνικά να γίνονται χειρότερα τα συμπτώματα. Εκείνος θα είναι αρμόδιος να διαγνώσει (με ακτίνες Χ ή ό,τι κρίνει απαραίτητο) αν υπάρχει κάποια βακτηριακή μόλυνση ή κάτι άλλο πιο σοβαρό από κοινό κρυολόγημα. Αν μιλάμε για κοινό κρυολόγημα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει θεραπεία (τα αντιβιοτικά δεν χρησιμεύουν σε ιούς κρυολογήματος), περνάει από μόνο του σε 7-10 μέρες. Το ζητούμενο λοιπόν για εσάς που είστε γονείς είναι να κάνετε πιο εύκολη την περίοδο που θα μεσολαβήσει από την ασθένεια ως την ίαση του παιδιού. Ιδού τα κατάλληλα και πολύ απλά tips.


Δώστε πολλά υγρά: Τα υγρά είναι σημαντικά για να μην αφυδατωθεί το παιδί. Το γάλα, είτε εκείνο που προμηθεύεστε από το φαρμακείο, είτε το γάλα του θηλασμού από τη μητέρα, είναι η καλύτερη λύση για να μην υπάρξει αφυδάτωση. Αν θηλάζετε συνεχίστε και όσο είναι άρρωστο γιατί αυτό το γάλα παρέχει έξτρα προστασία από τα βακτήρια που προκαλούν κρυολογήματα. Δεν είναι απαραίτητα έξτρα υγρά, αρκούν όσα του δίνατε και όταν ήταν υγιές. 

Ρουφήξτε / εκκενώστε τη μύτη του: Για να μην υποφέρει περισσότερο το παιδί είναι σημαντικό να φροντίζετε να κρατάτε ανοιχτές τις διόδους της αναπνοής του, δηλαδή τα ρουθούνια του. Αγοράστε έναν ρινικό αποφρακτήρα μια πλαστική σύριγγα κι αφού φυσήξετε τον αέρα που έχει μέσα, βάλτε τη απαλά στο ρουθούνι του παιδιού. Ύστερα τραβήξτε για να κάνει αναρρόφηση και να βγάλει τις μυξούλες που εμποδίζουν την αναπνοή. Επαναλάβετε για όσο χρειαστεί και φυσικά ακολουθήστε τη διαδικασία και στο άλλο ρουθούνι. 

Ρινικό σπρέι: Προφανώς από την όλη προσπάθεια για να αισθανθεί άμεσα καλύτερα το παιδί δεν πρέπει να λείπει ένα ρινικό σπρέι και ένας φυσιολογικός ορός για πλύσεις. Υπάρχουν πολλά και εξαιρετικά προϊόντα και φυσικά υπάρχουν ειδικά για μωρά και παιδιά, πέρα από τη λίστα των προϊόντων για τους ενήλικες. Είναι απολύτως ασφαλή και κάνουν δουλειά. 

Διατηρήστε υγρασία στο χώρο: Συνηθίζεται τον χειμώνα να μένουμε στο σπίτι με κλειστά τα πάντα, για να μη φεύγει η θερμότητα. Αυτό ωστόσο δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό εφόσον δεν φροντίζουμε να ανανεώνουμε τον αέρα. Γι' αυτό λοιπόν συνίσταται, και για το παιδί, η χρήση ενός υγραντήρα που αποτρέπει στον αέρα να γίνει ξηρός και να δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ την αναπνοή. Να θυμάστε να ανανεώνετε το νερό του υγραντήρα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .