Πως να φροντίσετε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής του μωρού
14 Αυγούστου 2022
Αν μόλις έχετε αποκτήσει μωρό και τα πάτε καλά με την αλλαγή πάνας, τη φροντίδα σημαδιών εξανθημάτων και τα πρέπει και τα μην του μπάνιου, ήρθε η ώρα να μάθετε καλύτερα και για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής του παιδιού. Γιατί αποτελεί αναμφίβολα κάτι πολύ σημαντικό η υγιεινή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είτε μιλάμε για αγόρι είτε για κορίτσι. Το καθένα εξάλλου έχει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του. Ας δούμε μαζί μερικούς γενικούς κανόνες και για τα δύο φύλα αλλά και τι θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως για καθένα απ' αυτά. Η βρεφική φροντίδα ούτε απλή είναι ούτε κάτι μη σημαντικό αλλά αφορά τη γενικότερη υγεία του.
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
1. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί σαπούνι τις πρώτες κιόλας μέρες από τη γέννησή του. Για μία ή το πολύ δύο εβδομάδες καθαρό ζεστό (όχι καυτό, προσοχή!) νερό με ένα καθαρό πανί για το σκούπισμα είναι ό,τι χρειάζεται. Ωστόσο μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες ήπιου καθαριστικού για μωρά στο ζεστό νερό για καλύτερη καθαριότητα. Ύστερα, και σε συνεννόηση πάντα με τις οδηγίες του παιδιάτρου, θα δράσετε ανάλογα. Σημαντικό επίσης είναι να επιλεγούν υγρά μαντηλάκια δίχως άρωμα ή αλκοόλη (fragrance-free και alcohol-free).
2. Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα για τα μωρά σαπούνια / καθαριστικά, προσέξτε να είναι φτιαγμένα με όσο πιο φυσικά υλικά γίνεται και να ενυδατώνουν ενώ δεν πρέπει να το παρακάνετε με την ποσότητα που χρησιμοποιείτε. Επίσης φροντίστε να ξεπλένετε σχολαστικά τη σαπουνάδα.
3. Τεστάρετε το καθαριστικό ή τα υγρά μαντηλάκια σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος του παιδιού πρώτα, ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν προκαλούν κάποιας μορφής αλλεργία στο δέρμα του. Αποφύγετε επίσης το ταλκ στα γεννητικά όργανα.
4. Αν το μωρό έχει κάνει την ανάγκη του στην πάνα και ετοιμάζεστε να του κάνετε μπάνιο, βεβαιωθείτε ότι το έχετε καθαρίσει τελείως πριν το βάλετε μέσα στο νερό. Καθαρίστε σχολαστικά και τα γεννητικά του όργανα και τον πωπό του.
5. Πάντα να καθαρίζετε τα δικά σας χέρια και πριν και μετά τον καθαρισμό των γεννητικών οργάνων του μωρού.
ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙ
- Το κορίτσι μπορεί να εκκρίνει από τα γεννητικά του όργανα κάτι που μοιάζει με ασπράδι αυγού. Δεν είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί / καθαριστεί αμέσως αφού είναι φυσιολογικό. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο καλύτερα αν ανησυχείτε γι' αυτό ή άλλο έκκριση του αιδοίου.
- Για να αποφύγετε τη μεταφορά βακτηρίων από τον πωπό προς το αιδοίο της κόρης σας, πάντα να σκουπίζετε / καθαρίζετε από εμπρός προς τα πίσω. Δηλαδή από το αιδοίο στον πωπό και όχι ανάποδα γιατί θα μεταφερθούν βακτήρια στα γεννητικά όργανα.
- Για να καθαρίσετε το αιδοίο του παιδιού κρατήστε τα πόδια ανοιχτά και απαλά χωρίστε τα χείλη του αιδοίου. Σκουπίστε μεταξύ με μια υγρή μπάλα βαμβάκι. Όταν τελειώσετε με το καθάρισμα, σκουπίστε με στεγνό, καθαρό βαμβακερό πανί, όχι τρίβοντας αλλά με μικρά χτυπηματάκια.
ΓΙΑ ΑΓΟΡΙ
- Για να καθαρίσετε τα γεννητικά όργανα του γιου σας, πλύντε απαλά το πέος και τους όρχεις του με ζεστό (όχι καυτό) νερό και μια μπάλα βαμβάκι χρησιμοποιώντας και υγρό μαντηλάκι.
- Αν δεν έχει κάνει περιτομή, καθαρίστε μόνο το εξωτερικό μέρος. Ποτέ μην πιέζετε πάνω και κάτω το δέρμα στην κορυφή του πέους. Καθαρίστε εσωτερικά όταν πια μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει μόνο του το δέρμα, δίχως δική σας πίεση.
- Μπορεί να παρατηρήσετε μια άσπρη ουσία κάτω από το δέρμα στην κορυφή του πέους. Είναι φυσιολογικό και αφορά νεκρά κύτταρα και φυσικέ εκκρίσεις.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .