Shape
carespot.gr
carespot.gr

Red Light Therapy: Τι είναι η θεραπεία κόκκινου φωτός (RLT) και ποια τα οφέλη στο δέρμα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

18 Φεβρουαρίου 2024

Red Light Therapy (RLT) ή στα ελληνικά, θεραπεία κόκκινου φωτός. Την έχετε ακουστά; Ξέρετε τι είναι; Πρόκειται για μια διαφορετική θεραπεία που βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας. Χρησιμοποιείται κόκκινο φως χαμηλού κύματος και βελτιώνει το δέρμα μειώνοντας τις ρυτίδες, τις ουλές, τις κοκκινίλες ακόμα και την ακμή! Επίσης φέρεται να φροντίζει και να θεραπεύει κι άλλες ιατρικές καταστάσεις. 

Μέχρι τώρα υπάρχει αρκετή έρευνα εν εξελίξει και δημοσιευμένες μελέτες και φυσικά πολλή συζήτηση για την αποτελεσματικότητα της Red Light Therapy (RLT), δηλαδή της θεραπείας κόκκινου φωτός. Εύλογο είναι όπως συμβαίνει με κάθε τι νέο. Ωστόσο οι μέχρι τώρα μελέτες είναι πολλά υποσχόμενες. Υπάρχουν κι άλλες ονομασίες της Red Light Therapy (RLT), της θεραπείας κόκκινου φωτός δηλαδή. Είναι πιθανό να τη συναντήσετε ως θεραπεία κρύου λέιζερ, ως non thermal red light, ως θεραπεία απαλού λέιζερ, ως βιοδιέγερση, ως φωτονική διέγερση ή και ως φωτοθεραπεία. Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες ονομασίες για την Red Light Therapy (RLT).


Πώς αναπτύχθηκε το ενδιαφέρον για την Red Light Therapy (RLT);

Η NASA αρχικά ήταν εκείνη που άρχισε τους πειραματισμούς για την Red Light Therapy (RLT). Το έκανε με στόχο την ανάπτυξη φυτών στο διάστημα και ύστερα για να επουλώσει πληγές των αστροναυτών. Όπως ήταν φυσικό, άρχισε άμεσα ο πειραματισμός και σε άλλους τομείς. 

Στην πραγματικότητα η Red Light Therapy (RLT) ήδη είναι ιατρικά αποδεκτή παγκοσμίως για τη χρησιμότητά της στην φωτοδυναμική θεραπεία (photodynamic therapy). Σ' αυτή τη θεραπεία κόκκινο φως λέιζερ χαμηλής έντασης χρησιμοποιείται για να ενεργοποιήσει ένα φωτοευαίσθητο φάρμακο. Η αλληλεπίδραση δημιουργεί μια χημική αντίδραση που καταστρέφει τα κύτταρα. Χρησιμοποιείται για να θεραπευτούν μερικές δερματικές παθήσεις μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο καρκίνος, η ψωρίαση, η ακμή, τα κονδυλώματα και άλλα. 

Τώρα η Red Light Therapy (RLT) ερευνάται (ή και ήδη χρησιμοποιείται) για τη θεραπεία μιας ευρείας γκάμας παθήσεων. 


Πως φέρεται να λειτουργεί η Red Light Therapy (RLT); 

Η Red Light Therapy (RLT), δηλαδή η θεραπεία κόκκινου φωτός, λειτουργεί ενεργοποιώντας τα λεγόμενα power plants στα κύτταρα του σώματος, δηλαδή τα μιτοχόνδρια. Με περισσότερη ενέργεια, τα άλλα κύτταρα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά. Όταν λέμε δουλειά τους εννοούμε την αποκατάσταση/επιδιόρθωση του δέρματος, την ώθηση δημιουργίας νέων κυττάρων και την ενίσχυση της διαδικασίας αναγέννησης/αναδόμησης του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα συγκεκριμένα κύτταρα απορροφούν τα διάφορα κύματα φωτός και ενεργοποιούνται να δουλέψουν. 

Η Red Light Therapy (RLT) φέρεται να βοηθάει την υγεία του δέρματος στα παρακάτω:

  • ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου το οποίο δίνει στο δέρμα τη δομή, τη δύναμη και ελαστικότητα
  • αυξάνει την παραγωγή ινοβλαστών που δημιουργούν κολλαγόνο το οποίο είναι συστατικό συνδετικού ιστού που «χτίζει» το δέρμα
  • αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς
  • μειώνει τις φλεγμονές στα κύτταρα


Για ποιές δερματικές παθήσεις δοκιμάζεται η Red Light Therapy (RLT);

Η Red Light Therapy (RLT), δηλαδή η θεραπεία του κόκκινου φωτός, φέρεται να θεραπεύει μια σειρά από πολύ συνηθισμένες δερματικές παθήσεις και μεταξύ αυτών είναι οι εξής:


  • βελτίωση/επιτάχυνση επούλωσης πληγών
  • μείωση ραγάδων
  • μείωση ρυτίδων, γραμμών και σημαδιών/στιγμάτων ηλικίας
  • βελτίωση υφής δέρματος
  • βελτίωση ψωρίασης, εκζέματος, ροδόχρου ακμής
  • βελτίωση ουλών
  • βελτίωση δέρματος με έγκαυμα από τον ήλιο
  • βελτίωση ανάπτυξης μαλλιών σε ανθρώπους με ανδρογενή αλωπεκία
  • βελτίωση ακμής


Είναι αποτελεσματική η Red Light Therapy (RLT);

Κάποιοι από τους ειδικούς ισχυρίζονται ότι ακόμα δεν είναι βέβαιοι ότι η Red Light Therapy (RLT), δηλαδή η θεραπεία κόκκινου φωτός, κάνει όλα όσα υπόσχεται. Συμπληρώνουν ότι οι μελέτες δείχνουν ότι όντως υπάρχει προοπτική αλλά θα ήθελαν κι άλλες μελέτες. Η Red Light Therapy (RLT) είναι μια θεραπεία που εξακολουθεί να ερευνάται αλλά και να αναπτύσσεται. Το ενδιαφέρον γι' αυτή είναι τεράστιο και αποκτά διαρκώς φίλους. 

Το στάνταρ στις μελέτες ώστε να εξακριβωθεί αν ένα προϊόν/μια θεραπεία έχει αποτελεσματικότητα είναι μια δοκιμή από λήψη τυχαίου δείγματος ανθρώπων. Σ' αυτή τη δοκιμή ωστόσο δοκιμάζεται και το υπό μελέτη φάρμακο/θεραπεία και συγκρίνεται με ένα placebo, δηλαδή ένα εικονικό φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων με το ίδιο εύρος χαρακτηριστικών (σ.σ.: ηλικία, βάρος, ράτσα, φύλο κτλ) λαμβάνουν είτε το κανονικό είτε το εικονικό φάρμακο για την ίδια πάθηση. Και ύστερα γίνεται η σύγκριση των αποτελεσμάτων. Μερικές μελέτες επίσης περιλαμβάνουν σύγκριση της υπό δοκιμή θεραπείας με ένα άλλο που ήδη κυκλοφορεί. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται μεταξύ της υπό διερεύνηση θεραπείας αλλά και μη θεραπείας. 

Αρκετές από τις έρευνες που έχουν δημοσιευθεί σχετικά με την Red Light Therapy (RLT) περιελάμβαναν μόνο έναν μικρό αριθμό ανθρώπων και όχι άλλων που πήραν εικονικό φάρμακο/θεραπεία. Απαιτείται λοιπόν περισσότερη ιατρική έρευνα και τεστ αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα. 

 

Είναι η Red Light Therapy (RLT) ασφαλής;

Η Red Light Therapy (RLT), δηλαδή η θεραπεία κόκκινου φωτός, θεωρείται ασφαλής και δεν σχετίζεται με πιθανές παρενέργειες. Αυτό τουλάχιστον έχει φανεί από τις έως τώρα μελέτες και χρήσεις της. Δεν είναι τοξική αυτή η θεραπεία, ούτε επεμβατική και δεν βλάπτει το δέρμα όπως κάνουν άλλες τοπικές θεραπείες που εφαρμόζονται. Επίσης η Red Light Therapy (RLT) δεν χρησιμοποιεί τον τύπο φωτός που έρχεται από τον ήλιο (UV) και χρησιμοποιείται και στα κρεβάτια μαυρίσματος και προκαλεί καρκίνο. 

Βεβαίως και στην περίπτωση της Red Light Therapy (RLT) αν παραχρησιμοποιηθεί ή γίνει παράβλεψη των οδηγιών είναι πιθανό να υπάρξει κάποια παρενέργεια, π.χ. μια βλάβη σε δέρμα ή μάτια. Συστήνεται να επισκεφθεί και να συμβουλευτεί κανείς τον δερματολόγο του ή έναν ειδικό κοσμητικής θεραπείας ώστε να συναποφασίσουν για την Red Light Therapy (RLT).


Οι Red Light Therapy (RLT) συσκευές για το σπίτι είναι ασφαλής επιλογή;

Είναι διαθέσιμες αρκετές Red Light Therapy (RLT) συσκευές για το σπίτι τις οποίες μπορεί να προμηθευτεί κανείς σε καταστήματα ή και μέσω ίντερνετ. Αυτά τα μηχανήματα είναι ασφαλή αφού χρησιμοποιούν αρκετά χαμηλό φως. Συνήθως είναι χαμηλότερο από τις πιο επαγγελματικές συσκευές των δερματολόγων και των επαγγελματιών υγείας. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται και τα αποτελέσματα να μην είναι τα ίδια. 

Αν κάποιος αγοράσει δική του συσκευή για Red Light Therapy (RLT) στο σπίτι θα πρέπει να σιγουρευτεί ότι προστατεύει τα μάτια του κατά την χρήση της. Είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν όλες οι οδηγίες χρήσης. 

Επιπρόσθετα αναφορικά με την επαγγελματική ή τη στο σπίτι χρήση συσκευών Red Light Therapy (RLT), πρέπει να υπογραμμιστεί ότι είναι πιθανό να δει κανείς να διαφημίζεται μια τέτοια θεραπεία σε σπα, σαλόνια ομορφιάς και ευεξίας, σάουνες, γυμναστήρια και σολάριουμ. Πρέπει να είναι άπαντες προσεκτικοί σχετικά με το ποιός προσφέρει τη θεραπεία και αν έχει την εξειδίκευση και τη γνώση για να το κάνει. 


Σε ποιές άλλες ιατρικές καταστάσεις χρησιμοποιείται η Red Light Therapy (RLT);

Η Red Light Therapy (RLT) μπορεί να έχει (σ.σ.: γίνονται σχετικές έρευνες) και τις παρακάτω ιατρικές χρήσεις:


  • να μειώσει τις παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο όπως η στοματική βλεννογονίτιδα
  • να ανακουφίσει τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζονται με την τεντοντίδα του αστραγάλου, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο αλλά και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • να εμποδίσει την επανεμφάνιση πληγών από τον ιό του απλού έρπητα


Αρκετές άλλες χρήσεις της Red Light Therapy (RLT) διαφημίζονται στο διαδίκτυο αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για να τις υποστηρίξουν σχετικά. Π.χ. έχει γραφτεί ότι μπορεί να συνεισφέρει στην απώλεια βάρους, την κυτταρίτιδα, τον καρκίνο, την κατάθλιψη αλλά και γενικότερα την πνευματική υγεία. 


Τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζετε για τη Red Light Therapy (RLT);

Υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που καλό είναι να λάβει υπόψιν κανείς σχετικά με τη Red Light Therapy (RLT). Κι αυτές είναι οι εξής:


Καλύπτεται από την ασφάλιση υγείας; Η Red Light Therapy (RLT) τυπικά / συνήθως δεν καλύπτεται από τον τομέα ασφάλισης υγείας, ωστόσο για σιγουριά καλό είναι να καλέσετε για να βεβαιωθείτε. 

Πόσες συνεδρίες / θεραπείες Red Light Therapy (RLT) θα χρειαστούν; Πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετές. Δεν είναι θεραπεία της μίας φοράς. Συνήθως χρειάζονται 2-3 θεραπείες την εβδομάδα για κάποιες εβδομάδες, ίσως και μήνες. Εξαρτάται από την περίσταση. Δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί ένας αριθμός. Πιθανότατα θα χρειάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να γίνονται επαναληπτικές θεραπείες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα; Το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό γι' αυτό και τα αποτελέσματα πιθανότατα θα ποικίλλουν. Το ίδιο μεγάλη είναι η ποικιλλία των κυμάτων φωτός από το ένα μηχάνημα Red Light Therapy (RLT) στο άλλο. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει διαφορά των συσκευών που συναντώνται στα γραφεία επαγγελματιών υγείας σε σύγκριση με εκείνες που αγοράζονται για χρήση στο σπίτι. 

Είναι εμπιστοσύνης η εμπειρία του ανθρώπου που κάνει τη θεραπεία Red Light Therapy (RLT); Η απάντηση μπορεί να δοθεί με μια άλλη ανάλογη ερώτηση: είναι εμπιστοσύνης οι άνθρωποι στα σολάριουμ ή είναι καλύτερο προηγουμένως να δει και να συμβουλευθεί κανείς έναν επαγγελματία υγείας;

Είναι η Red Light Therapy (RLT) μια κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημα στο δέρμα ενός ανθρώπου; Η ίδια ακριβώς ερώτηση μπορεί να γίνει και για άλλες θεραπείες της επιδερμίδας. Τίποτα δεν είναι απόλυτο και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Η επίσκεψη και η συμβουλή του δερματολόγου συστήνεται πριν από οποιαδήποτε ενέργεια. 


Τελικό συμπέρασμα

Η Red Light Therapy (RLT), δηλαδή η θεραπεία κόκκινου φωτός, είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για μερικές πολύ συνηθισμένες δερματικές παθήσεις. Ακόμα βρίσκεται σε στάδιο που ερευνάται και εξελίσσεται αλλά τα πρώτα τεστ και δείγματα είναι πολλά υποσχόμενα. Αν ενδιαφέρεται κάποιος για να κάνει θεραπεία κόκκινου φωτός, είτε σε εξειδικευμένο ινστιτούτο είτε αγοράζοντας την ειδική συσκευή για το σπίτι, συστήνεται να μιλήσει πρώτα με τον δερματολόγο του παρότι η Red Light Therapy (RLT) θεωρείται γενικά πολύ ασφαλής. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ