Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ρεφλεξιολογία: Ποιά είναι τα οφέλη για την υγεία σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

19 Μαΐου 2021

Ρεφλεξιολογία. Είναι σίγουρο ότι την έχεις ακούσει τη λέξη. Όμως, ξέρεις περί τίνος πρόκειται; Έχεις σκεφτεί να δοκιμάσεις; Αν η απάντηση στην τελευταία ερώτηση είναι «ναι», τότε εμείς θα σε βοηθήσουμε να... συστηθείς μαζί της πριν τη δοκιμάσεις για να ξέρεις τι να περιμένεις και τι όχι. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία που δεν θα σου κάνει κακό εφόσον δεν ανήκεις σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που περιγράφουμε παρακάτω. Αντιθέτως, πιθανότατα θα σου κάνει καλό. Ας αρχίσουμε ωστόσο τις... συστάσεις και η απόφαση είναι δική σου. 

Τι είναι η ρεφλεξιολογία; Είναι ένας τύπος μασάζ που περιλαμβάνει διαφορετικά «ποσά» πίεσης σε πόδια, χέρια και αυτιά και γίνεται από ανθρώπους που ονομάζονται ρεφλεξιολόγοι. Βασίζεται στη θεωρία ότι αυτά τα σημεία του σώματος είναι άμεσα συνδεδεμένα με συγκεκριμένα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η πίεση προσφέρει μια μεγάλη γκάμα ευεργετικών συνεπειών για την υγεία. Π.χ. η καρδιά, το συκώτι ή άλλα όργανα συνδέονται με συγκεκριμένα σημεία στα πόδια ή τα χέρια ή τα αυτιά και πιέζοντας εκεί ενεργοποιούνται περισσότερο και υπάρχει μια αυτο-θεραπεία του σώματος. 

Η ρεφλεξιολογία πρωτο-«απαντήθηκε» στην αρχαία κινέζικη πίστη του qi (προφέρεται: τσι) που σημαίνει «ζωτική ενέργεια». Σύμφωνα μ' αυτή το «τσι» υπάρχει / ρέει σε κάθε άνθρωπο και όταν εκείνος είναι γεμάτος άγχος ο οργανισμός του το μπλοκάρει. Αυτό έχει ως συνέπεια μια ανισορροπία στο σώμα που οδηγεί σε ασθένειες. Η ρεφλεξιολογία έχει ως στόχο να διατηρήσει το «τσι» ανεμπόδιστο να «ρέει» στο σώμα ώστε εκείνο να είναι δυνατό και ανθεκτικό σε ασθένειες. Οι ρεφλεξιολόγοι έχουν ειδικούς... χάρτες ώστε να γνωρίζουν που να πιέσουν κάθε φορά σε πόδια/χέρια/αυτιά για να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένα όργανα που έχουν πρόβλημα. 


ΤΑ ΣΥΝ: Η ρεφλεξιολογία βοηθάει για: 

  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού.
  • Ταχύτερη ανάρρωση από κρυολόγημα και βακτηριακές μολύνσεις.
  • Γρήγορη απόφραξη μύτης από γρίπη.
  • Βελτίωση προβλημάτων στην πλάτη.
  • Διόρθωση ορμονολογικών ανισορροπιών.
  • Αύξηση γονιμότητας.
  • Τόνωση πεπτικού συστήματος.
  • Ανακούφιση από πόνους αρθρίτιδας.
  • Μείωση άγχους. 
  • Αντιμετώπιση νευροπαθειών. 


ΤΑ ΜΗΝ: Καλό θα είναι να μην κάνεις ρεφλεξιολογία αν έχεις:

  • Επιληψία.
  • Προβλήματα στο κυκλοφορικό.
  • Ανοιχτές πληγές σε χέρια ή πόδια. 
  • Ευκολία στο μελάνιασμα ή ματώνεις εύκολα. 
  • Προβλήματα με τον θυρεοειδή.
  • Μόλυνση από μύκητες.


Extra care: Αν είσαι έγκυος και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο που δεν είναι ακόμα ορατό, υπογράμμισέ το στον ρεφλεξιολόγο σου γιατί η πίεση σε κάποια σημεία χεριών ή ποδιών μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις. Επίσης, αν χρησιμοποιείς τη ρεφλεξιολογία για να επιταχύνεις τη γέννα κάνε το ΜΟΝΟ εφόσον έχεις πάρει νωρίτερα τη σύμφωνη γνώμη του προσωπικού σου γυναικολόγου. Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν κίνδυνοι επιπλοκών υγείας στα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα. 

Extra info: Σε μια μικρή έρευνα του 2000, ερευνητές τσέκαραν τις επιπτώσεις μιας 30λεπτης θεραπείας ρεφλεξιολογίας στα πόδια ασθενών που είχαν καρκίνο σε πνευμόνια ή στήθος και τα σύγκριναν με άλλους που δεν έκαναν αυτή την 30λεπτη θεραπεία. Όσοι έκαναν ρεφλεξιολογία ανέφεραν σημαντικά μικρότερα επίπεδα άγχους. Το 2014, σε μεγαλύτερη έρευνα έκαναν το ίδιο με ασθενείς που είχαν προβλήματα καρδιάς. Η σύγκριση «έβγαλε» τα ίδια αποτελέσματα. Όσοι έκαναν ρεφλεξιολογία για μόλις 20 λεπτά παραδέχθηκαν ότι αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα και μειώθηκαν σημαντικά τα επίπεδα στρες. Το άγγιγμα από τον άλλο άνθρωπο, εν προκειμένω τον ρεφλεξιολόγο, χαρακτηρίστηκε χαλαρωτικό, θεραπευτικό και αγχολυτικό. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .