Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ροδόχρους Ακμή: Τι την προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

3 Απριλίου 2023

Η ροδόχρους ακμή (acne rosacea) είναι μια κατάσταση που κάνει το πρόσωπο να δείχνει πιο κόκκινο και ξεθωριασμένο. Πρόκειται για φλεγμονώδη και χρόνια δερματοπάθεια που εντοπίζεται στο πρόσωπο και κυρίως σε μάγουλα, μέτωπο, κροτάφους, μύτη και πηγούνι, ωστόσο μπορεί να τη συναντήσει κανείς και στο τριχωτό της κεφαλής. Ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσει και μικρά σπυράκια με πύον μέσα τους. Συχνά μοιάζει με την κοινή ακμή ή άλλα δερματικά προβλήματα. Αν και δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ανδρικού και γυναικείου φύλου είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες και θεωρείται αρκετά πιθανό να κάνει την εμφάνισή της, κυρίως όχι απαραίτητα, μετά την 4η δεκαετία ζωής ενός ανθρώπου. Δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία ενός ανθρώπου αλλά επηρεάζει σίγουρα αρνητικά την ψυχολογία και την κοινωνικότητά του. 

Τα συμπτώματα διαφέρουν και εξαρτώνται από τον τύπο και κυρίως το χρώμα επιδερμίδας κάθε ανθρώπου. Οι κοκκινίλες για παράδειγμα λόγω της ροδόχρους ακμής είναι πιο εμφανείς σε ανοιχτόχρωμα δέρματα και πιο δύσκολα εντοπίζονται σε πιο σκουρόχρωμα. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που άνθρωποι με πιο σκούρες ή μαύρες επιδερμίδες εντοπίζουν και αντιμετωπίζουν καθυστερημένα τη ροδόχρου ακμή. Ακόμα λοιπόν κι αν δεν παρατηρήσετε κοκκινίλες στην επιδερμίδα σας είναι πιθανό να έχετε ροδόχρου ακμή και οι παρακάτω είναι ενδείξεις που πρέπει να σας υποψιάσουν:

  • μικρές φουσκάλες
  • φουσκάλες που περιέχουν πύον
  • τσιμπήματα, καψίματα και ευαισθησία στο δέρμα

Ο γιατρός είναι πιθανό να συστήσει φάρμακα και άλλες θεραπείες για να φροντίσετε τα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να κάνετε μόνοι σας πράγματα στο σπίτι ώστε να καταπραϋνετε τα συμπτώματα και να δείχνετε πολύ καλύτερα. 

ΤΥΠΟΙ ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗΣ

Ερυθηματοτηλαγγειεκτατική: Με τον συγκεκριμένο τύπο υπάρχει ερυθρότητα / κοκκινίλα μακράς διαρκείας στο πρόσωπο. Μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος γίνονται μεγαλύτερα και πιο ορατά. Τα συμπτώματα συχνά έρχονται και φεύγουν. Χωρίς θεραπεία η κοκκινίλα μπορεί να γίνει χειρότερη ή και μόνιμη. 

Βλατιδοφλυκταινώδης: Αυτού του είδους η ροδόχρους ακμή προκαλεί άσπρα σπυράκια / μπιμπίκια που είναι γεμάτα πύον αλλά και κόκκινες φουσκαλίτσες που μοιάζουν με την κοινή ακμή. Συχνά εμφανίζονται στο μέτωπο, τα μάγουλα και το πηγούνι αλλά μπορεί να επηρεάσουν και το τριχωτό της κεφαλής / κρανίο, το στήθος ή το λαιμό. Το πρόσωπο μπορεί να έχει ερυθρότητα ή θάμπωμα. Αν η περίπτωσή σας είναι σοβαρή αυτά τα συμπτώματα ενδέχεται να χρειαστούν λίγο καιρό για να βελτιωθούν. 

Φυματώδης: Αυτός ο τύπος ροδόχρους ακμής είναι πιο σπάνιος. Στην περίπτωση αυτή το δέρμα γίνεται παχύ και αποκτά ουλές / σημάδια. Συνήθως επηρεάζει τη μύτη και οδηγεί σε πρήξιμο, φούσκωμα και μερικές φορές να αποχρωματιστεί. 

Οφθαλμική: Αυτός ο τύπος ροδόχρους ακμής, όπως λέει και το όνομά της, επηρεάζει τα μάτια. Τα κάνει να γίνονται ερεθισμένα, κατακόκκινα και υγρά. Τα μάτια στεγνώνουν, γίνονται πολύ ευαίσθητα και είναι πιθανό να αποκτήσουν κύστες τα βλέφαρα. 


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗΣ

Για ανθρώπους με πιο ανοιχτό δέρμα, το βασικό σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς της ροδόχρους ακμής είναι η κοκκινίλα στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι και το μέτωπο. Λιγότερο συχνά η αλλαγή στο χρώμα μπορεί να εμφανιστεί στο λαιμό, το κεφάλι, τα αυτιά ή το στήθος. 

Μετά από λίγο, σπασμένα αιμοφόρα αγγεία είναι πιθανό να γίνουν ορατά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Μάλιστα αυτά είναι πιθανό να γίνουν πιο παχιά και να πρηστούν. Πάνω από τους μισούς ανθρώπους με ροδόχρου ακμή επίσης έχουν προβλήματα στα μάτια και πιο συγκεκριμένα κοκκινίλες, πρήξιμο και πόνο. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχετε ανεξαρτήτως τι τόνο δέρματος έχετε είναι τα εξής:

  • τσίμπημα και κάψιμο στο δέρμα
  • κόκκινα ή λευκά με πύον σπυράκια / φουσκάλες που μοιάζουν με τα κοινά μπιμπίκια
  • φλούδες ξηρού δέρματος
  • πρήξιμο στη μύτη
  • μεγάλωμα των πόρων
  • σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στα βλέφαρα
  • φουσκώματα στα βλέφαρα
  • προβλήματα στην όραση

Τα συμπτώματα της ροδόχρους ακμής μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Μπορεί επίσης να γίνονται έντονα για μερικές εβδομάδες και ύστερα να εξασθενούν και να επανέρχονται μετά. Γι' αυτό και η θεραπεία είναι κάτι που επιβάλλεται και γίνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Αν δεν φροντίσετε να πάρετε κάποια θεραπεία τότε είναι πιθανό τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής να γίνουν πιο έντονα και εν τέλει και μόνιμα!


ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ / «ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ» ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πολύ κοινά και συνηθισμένα πράγματα που προκαλούν ή και φουντώνουν τη ροδόχρου ακμή είναι τα εξής:

  • έκθεση στον ήλιο
  • ο πολύ καυτός ή ο πολύ κρύος καιρός
  • αλκοόλ
  • πολύ καυτερά και πικάντικα φαγητά
  • πολύ έντονη σωματική άσκηση
  • το στρες

Επιπρόσθετα η εμμηνόπαυση στις γυναίκες και κάποια φάρμακα που μπορεί να πάρουν ενδέχεται να προκαλέσει ροδόχρου ακμή. Για να βοηθήσετε να εντοπίσετε τι σας προκαλεί ροδόχρου ακμή, είναι καλό να κρατάτε ένα ημερολόγιο σχετικά με το πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα σε εσάς. Τι κάνατε κατά την εμφάνισή τους, πως ήταν οι συνθήκες του περιβάλλοντος και γενικότερα τι εκτιμάτε ότι σας τα προκάλεσε. Συζητήστε διεξοδικά με τον γιατρό σας γι' αυτό. 


ΑΙΤΙΕΣ ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗΣ

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί ροδόχρου ακμή. Βεβαίως, όπως προαναφέραμε, δείχνει... προτίμηση στις γυναίκες και σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που είναι από την 4η δεκαετία της ζωής τους και πάνω. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι... προτιμάει και ανθρώπους που καπνίζουν. Υπάρχουν και μερικά άλλα πράγματα που μπορεί να παίξουν ρόλο και σ' αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

Γονίδια: Συχνά η ροδόχρους ακμή αποδεικνύεται πως αποτελεί και οικογενειακή / κληρονομική ασθένεια, μεταδίδεται από τα γονίδια των γονέων στα παιδιά.

Προβλήματα με αιμοφόρα αγγεία: Η κοκκινίλα στο δέρμα ενδέχεται να προκαλείται από άλλου είδους προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία ενός προσώπου. Η ζημιά στο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να μεγαλώσει το πλάτος των αγγείων με συνέπεια να γίνουν πιο ορατά. 

Ακάρεα: Πρόκειται για μικρά έντομα. Ένας συγκεκριμένος τύπος που αποκαλείται Demodex folliculorum συνήθως ζει πάνω στο δέρμα και συνήθως δεν είναι επιβλαβής. Ωστόσο σε μερικούς ανθρώπους με μεγαλύτερη ευαισθησία στο δέρμα και κατ' επέκταση αυτά τα ακάρεα θα προκληθεί ερεθισμός. 

Βακτήρια: Ένας τύπος βακτηρίων που αποκαλείται H. pylori συνήθως ζει στο έντερο ενός ανθρώπου. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μικρόβιο μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της ορμόνης της πέψης που ονομάζεται γαστρίνη κι αυτό προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα. 


ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΑΚΜΗΣ

Δεν υπάρχει μια τελική οριστική και μόνιμη θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή. Όμως θεραπείες βοηθούν να περιοριστούν τα συμπτώματα, δηλαδή οι κοκκινίλες, τα πρηξίματα, οι ερεθισμοί και ό,τι άλλο προκαλεί η ροδόχρους ακμή. Ο γιατρός είναι πιθανό να συστήσει φάρμακα όπως τα εξής: 

  • Αζελαϊκό οξύ (Azelaic acid) σε μορφή τζελ ή αφρού που θα καθαρίσει τα σπυράκια, θα υποχωρήσει το πρήξιμο και τις κοκκινίλες.
  • Βριμονιδίνη (Brimonidine) σε μορφή τζελ που σφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος
  • Κλινδαμυκίνη (Cleocin, Clindagel, ClindaMax), ένα αντιβιοτικό που σκοτώνει τα βακτήρια στο δέρμα
  • Ερυθρομυκίνη (Erygel) που αποτελεί έναν άλλο τύπο αντιβιοτικό
  • Ισοτρετινοΐνη που αποτελεί φάρμακο για την ακμή αλλά είναι ακατάλληλο για έγκυες γυναίκες
  • Οξυμεταζολίνη για τοπική χρήση
  • Μετρονιδαζόλη και δοξυκυκλίνη σε μορφή αντιβιοτικών
  • Σουλφακεταμίδη και θείο υπό τη μορφή αντιβιοτικού


Ενδέχεται να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες χρήσης ενός από τα παραπάνω φάρμακα (ουσίες) για να βελτιωθεί το δέρμα, εξαρτάται από την ένταση των συμπτωμάτων και φυσικά την επιδερμίδα. Ο γιατρός είναι επίσης πολύ πιθανό να συστήσει κι άλλες θεραπείες όπως:

-λέιζερ στο οποίο χρησιμοποιείται έντονο φως για την απαλλαγή από τα αιμοφόρα αγγεία που έχουν μεγαλώσει

-δερμοαπόξεση που ξεβγάζει το ανώτερο τμήμα της επιδερμίδας

-ηλεκτροκαυτηρίαση με την οποία ηλεκτρίζονται τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία


DIY - ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΑΚΜΗ

Πέρα από τα όσα συστήσει ή κάνει ένας γιατρός, υπάρχουν ουκ ολίγες λύσεις diy, δηλαδή που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι μόνοι σας, για να βελτιώσετε το πρόβλημα της ροδόχρου ακμής.  Μερικά πράγματα που πυροδοτούν εξάρσεις της ροδόχρου ακμής και καλό είναι να αποφεύγετε είναι τα εξής:


  • έκθεση στον ήλιο
  • έκθεση σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
  • έκθεση σε ανέμους
  • στρες
  • καυτό μπάνιο
  • καυτερά και πικάντικα φαγητά
  • αλκοόλ
  • υπερβολική άσκηση
  • στεροειδή ή φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση


ΤΡΟΠΟΙ ΑΥΤΟ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Υπάρχουν τρόποι να προστατέψετε τον εαυτό σας από την έκθεση σε παράγοντες που ερεθίζουν και πυροδοτούν τα συμπτώματα εμφάνισης της ροδόχρου ακμής. Τι μπορείτε να κάνετε; Ιδού η σχετική λίστα: 


Βάλτε αντηλιακό: Ένα αντηλιακό με δείκτη 30 και άνω είναι ό,τι καλύτερο και για την ροδόχρου ακμή αλλά και γενικότερα για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας. Και φυσικά μιλάμε για χρήση επί 365 μέρες το χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι ή τις μέρες με έντονη λιακάδα. Καλό επίσης είναι, ειδικά τις μέρες με λιακάδα, να φοράτε καπέλο. 

Προσοχή στα προϊόντα ομορφιάς: Είναι σημαντικό να διαλέγετε προσεκτικά κι αφού διαβάσετε τα συστατικά τα προϊόντα μακιγιάζ / περιποίησης. Αποφύγετε καθαριστικά προσώπου ή κρέμες που περιέχουν αλκοόλ, αρώματα, αμαμελίδα (witch hazel) και άλλα «σκληρά» συστατικά. Μετά τον καθαρισμό του προσώπου σας σκουπίστε πολύ απαλά, παταριστά, το δέρμα και όχι τρίβοντας. Επίσης να προτιμάτε oil-free μακιγιάζ. 

Βάλτε ενυδατική: Ειδικά όταν υπάρχει κρύος καιρός είναι πολύ χρήσιμη μια ενυδατική γιατί ο κρύος άνεμος μπορεί να ξηράνει εντελώς την επιδερμίδα. 

Κάντε μασάζ στο πρόσωπο: Τρίψτε απαλά το πρόσωπο σε κυκλική κίνηση. Αρχίστε με τη μέση του προσώπου και δουλέψτε προς τα έξω. Πηγαίντε σιγά σιγά προς τα μάτια και ακόμα πιο έξω στο πρόσωπο, ως και τα αυτιά. 

Καλυφθείτε: Αν είστε έξω και έχει ζέστη και ήλιο, φροντίστε να προστατευθείτε πηγαίνοντας σε εσωτερικό χώρο και δροσίστε την επιδερμίδα σας με air condition.

Προσέξτε τα μάτια: Αν η ροδόχρους ακμή σας προκαλεί κοκκινίλες και ερεθισμό στα μάτια χρησιμοποιήστε κάθε μέρα στα βλέφαρα ένα απαλό σαμπουάν για μωρά ή ειδικό καθαριστικό για μάτια. Επίσης βάλτε μια ζεστή μίνι κομπρέσα στα μάτια μερικές φορές τη μέρα. 


Extra tip: Να θυμάστε ότι παίζει ρόλο και το τι τρώτε αν έχετε ροδόχρου ακμή. Μια δίαιτα μεσογειακή που περιέχει αντιφλεγμονώδεις τροφές βοηθάει σημαντικά. Εξίσου μεγάλης προσοχής χρήζει και η ψυχολογία σας. Αν αισθάνεστε μεγάλο ψυχολογικό βάρος για την εμφάνισή σας, αν ντρέπεστε, μη διστάσετε ακόμα και να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό ψυχολόγο. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Άμεσα Διαθέσιμο
€ 4.27
€ 2.99
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 11.49
€ 8.04
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 11.90
€ 8.33
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 3.31
€ 1.74
Άμεσα Διαθέσιμο
€ 22.16
€ 14.35
Προσωρινά μη διαθέσιμο
€ 13.88
€ 10.27