Σαρκοπενία: Σε ποιούς συμβαίνει και γιατί και πως αντιμετωπίζεται
9 Σεπτεμβρίου 2021
Σαρκοπενία. Έχεις ακούσει ξανά τη λέξη; Αν είσαι πάνω από 50 ή αν δεν γυμνάζεσαι και δεν τρέφεσαι σωστά πιθανότατα την έχεις κι ας μην ξέρεις πως λένε αυτή την ασθένεια. Η σαρκοπενία είναι η σταδιακή και από ένα σημείο και έπειτα εμφανής απώλεια μυών σε ένα σώμα. Συνιστά παθολογική κατάσταση η οποία πέρα από τη μειωμένη μυϊκή δύναμη, αφορά την αντοχή, την αιμάτωση, και τη μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού των αποθηκευμένων ενεργειακών συστατικών του οργανισμού και γρήγορο αίσθημα κόπωσης. Επίσης επηρεάζει βασικές λειτουργίες του ατόμου όπως το βάδισμα και την ισορροπία και κάνει δύσκολη την καθημερινότητά του.
Υπολογίζεται ότι επηρεάζει τουλάχιστον το 10% των ανθρώπων πάνω από 50 ετών. Μετά τη μέση ηλικία ένας άνθρωπος χάνει ετησίως κατά μέσο όρο το 3% της μυϊκής μάζας. Και δεν θα ήταν κάτι σοβαρό αν μιλούσαμε, απλά, για αισθητικό θέμα. Δηλαδή αν το μόνο κακό ήταν η αλλαγή στην εμφάνιση. Το δυστύχημα είναι ότι η σαρκοπενία, όπως λένε οι ιατρικές μελέτες, μειώνει το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου αλλά και την ποιότητά της.
Προφανώς ένας βασικός λόγος για τη σαρκοπενία είναι η αναπόφευκτη γήρανση. Ωστόσο ως ένα σημείο μπορούν κάποιες δικές μας ενέργειες να την περιορίσουν με πιο δραστικό μέτρο τη γυμναστική. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα που έγινε σε ανθρώπους ηλικίας από 65 έως 94 ετών διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε σε 12 εβδομάδες η μϋική τους μάζα καθώς γυμνάζονταν τρεις φορές την εβδομάδα.
ΑΙΤΙΕΣ ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑΣ
Ακινησία / παντελής έλλειψη άσκησης
Διατροφή με ελάχιστες πρωτεΐνες και θερμίδες
Φλεγμονές / τραυματισμοί
Έντονο στρες
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑΣ
Καρδιαγγειακή λειτουργία
Αναπνευστική λειτουργία
Νευρικό σύστημα και κινητικότητα
Σκελετική υγεία
Αρθρώσεις
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑΣ
Γυμναστική αντίστασης
Αερόβια γυμναστική
Περπάτημα
Σωστή διατροφή πλούσια σε: Πρωτεΐνη - βιταμίνη D - κρεατίνη - Ω3 λιπαρά
Extra info1: Η κρεατίνη δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της σαρκοπενίας αν καταναλώνεται μόνη δίχως το άτομο να συνδυάζει τακτική γυμναστική.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .