Shape
carespot.gr
carespot.gr

Σπιρουλίνα: Δεν είναι βιταμίνη, δεν είναι θρεπτικό συστατικό, γιατί σου είναι απαραίτητη;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Δεκεμβρίου 2016

Δεν είναι βιταμίνη. Δεν είναι θρεπτικό συστατικό. Είναι ένα υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού, με κυανοπράσινο χρώμα και με την επιστημονική ονομασία Arthrospira Plantensis. Φύεται σε αλκαλικές λίμνες οι οποίες είναι πλούσιες σε μέταλλα. Στην Ελλάδα, η Νιγρίτα Σερρών θεωρείται ιδανική για την παραγωγή της. Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικά συστατικά, ενώ περιέχει καλά λιπαρά οξέα όπως γ-λινολενικό οξύ (GLA), πολυσακχαρίδες, σουλφολιπίδια και γλυκολιπίδια. Ακόμη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις διάφορες βλάβες. Μάθε γιατί σου είναι είναι απαραίτητη.


1) Συμβάλλει στην αθλητική απόδοση και την αποκατάσταση

Η σπιρουλίνα επειδή περιλαμβάνει πρωτεΐνη και αμινοξέα καθώς και βιταμίνη Β12 προσφέρει στους αθλητές καλύτερες επιδόσεις, περισσότερη δύναμη, αυξημένη αντοχή και ταχύτερη αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

2) Βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε πρωτεΐνη, συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Η σπιρουλίνα περιέχει 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες ενώ αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη πράσινη τροφή. Επειδή το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να μεταβολίσει την πρωτεΐνη αυτό διατηρεί τον άλιπο ιστό και συμβάλλει στην καύση του λίπους. Μπορεί επίσης να μειώσει την πείνα κάτι που ωφελεί όσους είναι σε δίαιτα.

3) Καταπολεμά τον μύκητα Candida

Ο Candida είναι ένας μύκητας που κατοικεί στο έντερο. Αν αυξηθεί διαταράσσεται η ισορροπία της μικροχλωρίδας στο σώμα μας με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις και ιώσεις. Επιπλέον, επειδή η διατροφή μας είναι πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένα προϊόντα, η μικροβιακή αντοχή είναι αναποτελεσματική σε αντιμυκητιασικά φάρμακα. Εδώ τον λόγο έχει η σπιρουλίνα. Αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι είναι ένας αποτελεσματικός αντιμικροβιακός παράγοντας, ιδιαίτερα για τη μυκητίαση. Συγκεκριμένα, η σπιρουλίνα συμβάλλει στην υγεία της βακτηριακής χλωρίδας στο έντερο, η οποία με τη σειρά της μειώνει την υπερανάπτυξη του Candida. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο βοηθά το σώμα να αποβάλει τον Candida.

4) Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου

Σύμφωνα με πρώιμες μελέτες η σπιρουλίνα λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων, πρωτεϊνών που καταπολεμούν τις μολύνσεις, και άλλα κύτταρα που βελτιώνουν την ανοσία και αποκρούουν λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος.

5) Ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Η φυκοκυανίνη είναι μια χρωστική ουσία που περιέχεται στη σπιρουλίνα και έχει φανεί από μελέτες ότι έχει αντιυπερτασική δράση (μειώνει την αρτηριακή πίεση).

6) Μειώνει τη χοληστερόλη

Τα οφέλη της σπιρουλίνα αφορούν επίσης και στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και τη μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

7) Μειώνει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας

Η σπιρουλίνα μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και κατ΄επέκταση διακόπτει την απελευθέρωση της ισταμίνης στο σώμα που προκαλεί τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας όπως φαγούρα, ρινική καταρροή, μπούκωμα και φτέρνισμα.

8) Συμβάλλει στην αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα

Η χρόνια τοξικότητα στο αρσενικό είναι ένα πρόβλημα που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας. Εκτός από τις ΗΠΑ μεγάλο πρόβλημα έχουν οι πληθυσμοί στην Άπω Ανατολή που καταναλώνουν υψηλή συγκέντρωση αρσενικού μέσω του πόσιμου νερού και της κατανάλωσης ρυζιού. Η σπιρουλίνα μπορεί να συμβάλλει στην αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα.


Πότε δεν πρέπει να την πάρεις

Αν και η σπιρουλίνα είναι αποδεδειγμένα ασφαλής ωστόσο καλό είναι να την αποφεύγεις εάν:

  • Έχεις πρόβλημα φαινυλκετονουρίας.
  • Πάσχεις από αυτοάνοσα νοσήματα όπως λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ο.κ..
  • Βρίσκεσαι σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού.

Που θα τη βρεις

Την σπιρουλίνα θα την βρεις σε φαρμακεία, online φαρμακευτικά e-shops και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε κάψουλες ή δισκία, σκόνη, υγρή μορφή και νιφάδες. Η σκόνη και οι νιφάδες προστίθενται σε γιαούρτι, σούπες, σαλάτες, χυμούς κ.ά. ενώ οι κάψουλες καταναλώνονται με ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα. Η υγρή μορφή της αναμειγνύεται με νερό, χυμούς, παγωτά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι μέχρι 5 γραμμάρια.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .