Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα 10 πράγματα που δεν σου είπαν για την αφαίρεση του τατουάζ

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

29 Ιουνίου 2017

Εάν «χτύπησες» πριν από χρόνια το όνομα της αγαπημένης σου στο μπράτσο αλλά σήμερα έχεις στο πλευρό σου άλλη σύντροφο, μάθε τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις και δεν σου είπαν προτού αφαιρέσεις το τατουάζ σου με λέιζερ.


1) Δεν πρέπει να έχεις μεγάλες προσδοκίες

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι η αφαίρεση τατουάζ δεν έχει εγγυημένο αποτέλεσμα πάντα. Μείωσε τις προσδοκίες σου μιλώντας πρώτα με έναν δερματολόγο που χρησιμοποιεί λέιζερ για την αφαίρεση τατουάζ. Ορισμένα τατουάζ απλώς εξασθενούν μετά από αρκετές θεραπείες και μπορεί να αφήσουν σκιές στο δέρμα σου.

2) Δες φωτογραφίες με το πριν και το μετά

Η αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ είναι γενικά ασφαλής όταν εφαρμόζεται από ειδικευμένο γιατρό δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό. Μη φοβάσαι να ρωτήσεις για όλες τις πιθανές παρενέργειες και τους κινδύνους. Ζήτησε να δεις φωτογραφίες με το πριν και το μετά από άλλους πελάτες με παρόμοιο τύπο δέρματος και τατουάζ με το δικό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξέρεις τι να περιμένεις όταν θα αποφασίσεις να αφαιρέσεις το τατουάζ σου με λέιζερ.

3) Δεν θα ξεμπερδέψεις με μία θεραπεία

Πιθανότατα να απαιτηθούν αρκετές θεραπείες και ίσως διαφορετικές θεραπείες, ανάλογα με την έκταση του τατουάζ. Ο αριθμός των συνεδριών δεν είναι κάτι που μπορεί να προκαθοριστεί από την αρχή. Αν σου δοθεί μια τυπική απάντηση ότι σε 6-10 θεραπείες θα έχει αφαιρεθεί το τατουάζ σου κράτα… μικρό καλάθι αφού ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο χρόνος μεταξύ των θεραπειών επίσης αποτελεί βασικό παράγοντα. Ο μέσος χρόνος είναι τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οκτώ εβδομάδες είναι ο συνιστώμενος ελάχιστος χρόνος για να αφαιρεθεί ένα τατουάζ. Αλλά μπορεί να χρειαστείς περισσότερο χρόνο εάν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο ή παρουσιαστούν κάποιες παρενέργειες από τη θεραπεία.

4) Θα χρειαστείς χρόνο ανάλογα με το σημείο που το “χτύπησες”

Στις περισσότερες περιπτώσεις το που χτύπησες το τατουάζ σου έχει σημασία. Η αφαίρεση είναι γενικά πιο αργή για τα τατουάζ που βρίσκονται κάτω από τα χέρια ή τα πόδια καθώς είναι πιο μακριά από την καρδιά. Όσο πιο κοντά είναι το τατουάζ στην καρδιά η κυκλοφορία είναι καλύτερη και επομένως καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα. Οι περιοχές με κακή κυκλοφορία θεραπεύονται ελάχιστα μετά την αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ. Ο αστράγαλος είναι ένα ιδιαίτερα κακό μέρος για την αφαίρεση τατουάζ.

5) Τα ερασιτεχνικά τατουάζ αφαιρούνται πιο εύκολα από τα επαγγελματικά

Η επιτυχία της αφαίρεσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το ίδιο το τατουάζ. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται και το πόσο βαθιά είναι η μελάνη είναι δύο σημαντικοί παράγοντες. Τα επαγγελματικά τατουάζ διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα σε ομοιόμορφα επίπεδα, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τη θεραπεία. Ωστόσο, τα επαγγελματικά τατουάζ έχουν περισσότερο μελάνι, γεγονός που κάνει δύσκολη την αφαίρεσή τους. Τα ερασιτεχνικά τατουάζ είναι πιο εύκολα να αφαιρεθούν.

6) Τα λέιζερ δεν κάνουν για όλα τα τατουάζ

Τα διαφορετικά χρώματα απορροφώνται από διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, οπότε δεν υπάρχει ένα λέιζερ που να λειτουργεί για όλα. Tα λέιζερ είναι ακτίνες φωτός, οι οποίες καταστρέφουν τη χρωστική ουσία του τατουάζ. H διαδικασία αφαίρεσης ενός τατουάζ μικρού ή μεσαίου μεγέθους από έναν έμπειρο ειδικό διαρκεί συνήθως 10-20 λεπτά. Aν το μέγεθος του τατουάζ είναι μεγαλύτερο ή τα χρώματα δύσκολα, τότε η συνεδρία διαρκεί περισσότερο.

7) Μετά από μια θεραπεία το δέρμα σου δεν θα είναι το ίδιο 

Μετά τη θεραπεία θα εμφανιστούν στο δέρμα σου φουσκάλες, οίδημα, αιμορραγία, ερυθρότητα κ.λπ. Αυτά είναι κοινά συμπτώματα και συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η πιο συχνή και ανεπιθύμητη παρενέργεια είναι ο υπερχρωματισμός ή ο υποχρωματισμός, τα οποία διορθώνονται μέσα σε 6-12 μήνες μετά τη θεραπεία. Οι ουλές (καθώς και οι χηλοειδείς ουλές) μπορεί επίσης να εμφανιστούν, όπως και κάποια λοίμωξη, εγκαύματα και αλλαγές στην υφή του δέρματός σου. Όσοι έχουν πιο σκούρο δέρμα και θέλουν να αφαιρέσουν ένα τατουάζ με λέιζερ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποχρωματισμού επειδή το λέιζερ μπορεί να αφαιρέσει χρωστικές ουσίες από το δέρμα μαζί με τις χρωστικές ουσίες από το τατουάζ. Ο γιατρός σου πρέπει να προχωρήσει με προσοχή και να κάνει πρώτα μία δοκιμή. Εάν κάνεις αφαίρεση με λέιζερ ο γιατρός θα χρειαστεί να σου κάνει τοπική αναισθησία για να μην πονέσεις.

8) Το δέρμα σου χρειάζεται προσεκτική περιποίηση μετά τη θεραπεία

H περιποίηση του δέρματος μετά την αφαίρεση ενός τατουάζ είναι σχεδόν ίδια με τη φροντίδα μιας πληγής. Εφαρμόζονται αντισηπτικά βάμματα με γάζες και αντιβιοτικές κρέμες στην πληγή. Επίσης η προστασία από το νερό επιβάλλεται καθώς και η αντηλιακή προστασία. O ήλιος, μάλιστα, καλό είναι να αποφεύγεται όχι μόνο τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία, αλλά και αρκετό καιρό μετά, επειδή το καινούργιο δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. 

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

 

 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .