Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τηλεκπαίδευση και τηλεργασία, 5 tips να αποδώσεις στο μάξιμουμ

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

10 Φεβρουαρίου 2021

Η covid-19 μας έφερε αντιμέτωπους με πραγματικότητες που δεν είχαμε συνηθίσει. Η κοινωνική αποστασιοποίηση παλαιότερα θεωρούνταν πρόβλημα, τώρα μοιάζει η λύση για να μείνουμε υγιείς. Πλέον ένας μαθητής ή σπουδαστής μαθαίνει και εξετάζεται on line αφού η τηλε-εκπαίδευση έγινε καθημερινότητα και η αίθουσα διδασκαλίας είναι ηλεκτρονική, πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή. Κάτι ανάλογο ισχύει και για πολλούς εργαζόμενους με την τηλε-εργασία να αντικαθιστά τη φυσική παρουσία, προφανώς όπου αυτό είναι εφικτό. Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι να αποδώσει ένας άνθρωπος όταν τηλε-εκπαιδεύεται ή τηλε-εργάζεται; Κι όμως, είναι. Αρκεί να βάλει πρόγραμμα και να υποστηρίξει ανάλογα τον εαυτό του με κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής που βοηθάνε στη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη διαχείριση του άγχους και του στρες. Ιδού μερικά tips. 


1) Δημιούργησε μαθησιακό / εργασιακό χώρο

Κάθε φορά που θες να κάνεις μάθημα ή να εργαστείς, μην το κάνεις όπου να 'ναι. Όχι σε διαφορετικό σημείο του σπιτιού κάθε φορά. Φτιάξε τον κατάλληλο χώρο που αισθάνεσαι άνετα. Αν δεν έχει δωμάτιο / γραφείο το σπίτι, απομόνωσε το γραφείο - έπιπλο ώστε όταν πηγαίνεις εκεί να μπαίνεις στο κατάλληλο mood. Να αισθάνεσαι «τώρα μαθαίνω» ή «τώρα εργάζομαι». 


2) Διαχειρίσου το χρόνο σου

Φτιάξε καθημερινή ρουτίνα. Διάβασε ή δούλεψε σε συγκεκριμένες ώρες, εκτός αν υπάρξει κάποιο απρόοπτο. Βάλε και χρονοδιαγράμματα. Μην το πας «βλέποντας και κάνοντας» ή χαλαρά επειδή είσαι στο σπίτι. Δημιούργησε και λίστα με πράγματα «που πρέπει να γίνουν ως τότε». Πίεσε τον εαυτό σου σε νορμάλ πλαίσια, δεν είναι κακό. Να σημειωθεί ότι τα χρονοδιαγράμματα θα σε βοηθήσουν ακόμα περισσότερο αν ο υπολογιστής ή το tablet που εκπαιδεύεσαι ή εργάζεσαι δεν είναι αποκλειστικά δικός σου αλλά πρέπει να τον μοιράζεσαι. 


3) Φρόντισε τον εαυτό σου

Κανένα μάθημα ή καμία εργασία δεν πραγματοποιούνται δίχως διάλειμμα. Μπορεί καμιά φορά ο χρόνος να πιέζει αλλά αν προσπαθήσεις να τα κάνεις όλο με τη μία, τα αποτελέσματα δεν θα είναι αυτά που θες. Σήκω από το γραφείο, πάρε τα μάτια σου μακριά από την οθόνη. Έχουν ανάγκη ξεκούρασης κι αυτά όπως κι εσύ. Μίλα λίγο με άλλο μέλος της οικογένειας ενώ αν είναι δυνατό βγες για λίγο και εκτός σπιτιού, για μια σύντομη βόλτα. Θα πάρεις αέρα, θα... καθαρίσει και το μυαλό σου. Επίσης, πρέπει να κοιμάσαι σωστά. 


4) Τσέκαρε την εγκυρότητα των πηγών σου

Αν είσαι μαθητής / σπουδαστής, μπορείς να αναζητήσεις πηγές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις καλύτερα τις εργασίες. Ο καθηγητής θα σου δώσει κάποιες ενδεικτικές προτάσεις αλλά μπορείς κι εσύ να εμπλουτίσεις τις αναζητήσεις για καλύτερο αποτέλεσμα. Ακόμα και στην εργασία σου μπορείς να διευρύνεις τους ορίζοντες ψάχνοντας. Εννοείται φρόντισε τα σάιτ που θα απευθυνθείς για να αντλήσεις πληροφορίες να είναι έγκυρα και σοβαρά για να μη σε οδηγήσουν σε σφάλματα που θα μετανιώσεις. 


5) Ντύσου κατάλληλα

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο ή περιττό αλλά το να ντυθείς όπως θα πήγαινες στο σχολείο ή τη δουλειά βοηθάει να μπαίνεις στο κατάλληλο mood. Αν μείνεις όλη μέρα με τις πυτζάμες επειδή θα είσαι στο σπίτι, τότε είναι πολύ πιθανό η διάθεσή σου να είναι ανάλογη με την ενδυμασία ύπνου, δηλαδή χαλαρή...


*Extra tip: Φρόντισε να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές αφορμές για να αποσπαστεί η προσοχή σου. Πες στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να σεβαστούν την τηλεκπαίδευση ή την τηλεργασία σου.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .