Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τι θα συμβεί στο σώμα σου όταν κόψεις το τσιγάρο;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

14 Σεπτεμβρίου 2021

Καπνίζεις; Αν ναι, πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου δίχως ένα τσιγάρο στο στόμα; Με περισσότερα χρήματα στην τσέπη βεβαίως γιατί, εκτός της σοβαρής παραμέτρου που αφορά την υγεία, αποτελεί και μια ιδιαίτερα δαπανηρή συνήθεια. Όμως, είναι λάθος να εστιάσεις στο οικονομικό. Το σημαντικό είναι να εστιάσεις στην υγεία. Και επανερχόμαστε στο βασικό ερώτημα: πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου δίχως ένα τσιγάρο στο στόμα; Αν συνεχίσεις το διάβασμα θα διαπιστώσεις ότι το να κόψεις το τσιγάρο είναι απείρως πιο σημαντικό (σ.σ.: γι' αυτό όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στην σαφώς καλύτερη επιλογή του ηλεκτρονικού τσιγάρου) απ' όσο μπορούσες να φανταστείς. Από τις πρώτες κιόλας ώρες που θα το κόψεις όλο το σώμα σου θα αρχίσει να «φωνάζει»: ευχαριστώ. Και υπάρχουν 10 λόγοι γι' αυτό. 


1) Παλμός και αρτηριακή πίεση: Μέσα σε μόλις μισή ώρα από το τελευταίο τσιγάρο που κάπνισες ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση πέφτουν στα τυπικά συνηθισμένα επίπεδα. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι γνωστή ως «αθόρυβος δολοφόνος» για τις παράπλευρες επιδράσεις της που δεν έχουν συμπτώματα αλλά μπορεί να οδηγήσουν, χωρίς να το καταλάβεις, σε καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό, απώλεια όρασης και άλλα. 

2) Μονοξείδιο του άνθρακα: Όταν καπνίζεις έχεις 3 με 15 φορές περισσότερα τοξικά χημικά στο αίμα σου από κάποιον που δεν καπνίζει. Όταν είναι πολύ υψηλά τα επίπεδα των τοξικών προκαλούν πονοκέφαλο, ανεβάζουν τον καρδιακό παλμό, ζαλάδα και ναυτία. Αυτά τα επίπεδα πέφτουν στα φυσιολογικά σε λιγότερο από μία μέρα μετά το κόψιμο του τσιγάρου αφού το μονοξείδιο του άνθρακα που φεύγει κάνει χώρο για περισσότερο οξυγόνο στα αιμοσφαίρια και έχει θετικό αντίκτυπο σε καρδιά, μυαλό και άλλα όργανα.

3) Καρδιακό επεισόδιο: Το κάπνισμα είναι η κορυφαία αιτία πρόκλησης καρδιακών επεισοδίων. Μετά από μόλις μία μέρα δίχως τσιγάρο οι πιθανότητες να σου συμβεί μειώνονται και συνεχίζουν να μειώνονται καθημερινά όσο απέχεις από το κάπνισμα... Αν έχεις ήδη υποστεί καρδιακό επεισόδιο και ύστερα κόψεις το κάπνισμα μειώνονται στο μισό οι πιθανότητες να ακολουθήσει και δεύτερο. 

4) Γεύση και όσφρηση: Οι τοξίνες στο τσιγάρο σκοτώνουν τα κύτταρα που σε βοηθούν να γεύεσαι και να μυρίζεις. Ευτυχώς αυτά γεννιούνται ξανά με το που κόψεις το κάπνισμα. 

5) Αναπνευστικούς σωλήνες: Το τσιγάρο γεμίζει φλεγμονές τις οδούς απ' όπου περνάει ο αέρας όταν αναπνέεις. Αυτές ονομάζονται βρογχικοί σωλήνες και με το τσιγάρο περιορίζεται η αποτελεσματικότητά τους στην αναπνοή. Σε μόλις 72 ώρες από το τέλος του καπνίσματος η αναπνοή είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο αφού οι σωλήνες αρχίζουν να γιατρεύονται. Πιθανώς να αισθανθείς ότι έχεις και περισσότερη ενέργεια. 

6) Κυκλοφορία αίματος: Και σ' αυτόν τον τομέα οι επιπτώσεις του κοψίματος καπνίσματος είναι εντυπωσιακές. Αμέσως θα βελτιωθεί η κυκλοφορία αλλά ειδικά μετά από περίπου δύο εβδομάδες θα παρατηρήσεις τη μεγάλη βελτίωση. Θα αρχίσεις να έχεις καλύτερη αίσθηση στα άκρα σου και τα χέρια και τα πόδια θα γίνουν πιο ζεστά. 

7) Λειτουργία πνευμόνων: Σ' αυτόν τον τομέα η επίδραση θα είναι εξίσου εντυπωσιακή. Αφενός θα νιώσεις ότι αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σου και σύντομα θα βήχεις λιγότερο και θα αναπνέεις πιο άνετα και πιο βαθιά. Κι αυτό γιατί θα αναπτυχθούν ξανά οι μικροσκοπικές τρίχες των πνευμόνων που είχαν τραυματιστεί από τον καπνό. Αυτές οι τρίχες βοηθούν να καθαρίσουν τα πνευμόνια σου και μειώνουν τις φλεγμονές. 

8) Υγεία καρδιάς: Δεν υπάρχει κανένα άλλο γιατρικό, καμία άλλη ιατρική παρέμβαση, που να βελτιώνει τόσο πολύ την υγεία της καρδιάς όσο το κόψιμο του καπνίσματος. Οι πιθανότητες καρδιακού νοσήματος και καρδιακού επεισοδίου μειώνονται στο μισό μετά από ένα χρόνο.

9) Καρκίνος: Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις ορισμένες μορφές καρκίνου. Μετά από 5 χρόνια που το έχεις κόψει πέφτουν στο μισό οι πιθανότητες να εμφανίσεις καρκίνο στο στόμα, τον λαιμό, τον οισοφάγο, την ουροδόχο κύστη και τα πνευμόνια. 

10) Εγκεφαλικό: Το κάπνισμα επιταχύνει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα που οδηγούν σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά μέσα σε περίπου 5 χρόνια που έχεις κόψει το κάπνισμα οι πιθανότητες να υποστείς εγκεφαλικό θα βρεθούν στο ίδιο επίπεδο με ενός ανθρώπου που δεν κάπνιζε ποτέ. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .