Shape
carespot.gr
Προσφορές Black Friday προσφορες
Black Friday
carespot.gr

Τί πραγματικά μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα σου;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

21 Απριλίου 2016

Εάν για αρκετό καιρό προσπαθείς να γίνει μαμά δοκίμασε να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου με έναν πιο εναλλακτικό τρόπο, προτού καταφύγεις σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτά είναι τα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν τη γονιμότητά σου και θα σε βοηθήσουν να γίνεις - επιτέλους – μαμά!


Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Τι κάνουν: Ολόκληρη η ομάδα των βιταμινών Β θεωρείται ότι συμβάλλει στην υγεία των ωοθηκών και των ωαρίων. Η Β6 κυρίως αυξάνει επίσης τα επίπεδα της προγεστερόνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης σου. Γενικά το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι σημαντικό στον μεταβολισμό των ορμονών και μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητά σου.

Θα τη βρεις στα: Ρεβίθια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρέας, αυγά.

Βιταμίνη C

Τι κάνει: Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης C, η οποία είναι επίσης αντιοξειδωτική, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υπογονιμότητας. Η βιταμίνη C προωθεί την απορρόφηση του σιδήρου και την παραγωγή προγεστερόνης. Για τις γυναίκες με ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης (LPD), μια ορμονική ανωμαλία που συχνά οδηγεί σε στειρότητα και χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή προγεστερόνη, η αυξημένη ποσότητα της βιταμίνης C φαίνεται να είναι πολύ χρήσιμη. Επιπλέον, στους άντρες, βελτιώνει την υγεία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Θα την βρεις στα: εσπεριδοειδή, μάνγκο, ντομάτες, φράουλες, κεράσια, αρακά και πατάτες

Βιταμίνη D

Τι κάνει: Η βιταμίνη D, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, είναι σημαντική για τη σωστή παραγωγή των ορμονών και μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητά σου. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι υπογόνιμες γυναίκες γενικά τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Επίσης, μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, βελτιώνοντας τη συνολική γονιμότητα.

Θα την βρεις στα: Εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος, το μουρουνέλαιο. Επίσης η έκθεση στον ήλιο για 15 λεπτά την ημέρα βοηθά τον οργανισμό να τη συνθέσει στο σώμα.

Βιταμίνη Ε

Τι κάνει: Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα καλά επίπεδα βιταμίνης Ε είναι σημαντικά για τη μείωση της υπογονιμότητας. (Ελλείψεις σε αρουραίους έχουν συνδεθεί με κακή γονιμότητα.) Έχει επίσης ισχυρές έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και για τα δύο φύλα.

Θα την βρείτε στα: Φυτικά έλαια, αβοκάντο, γλυκοπατάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, και σπόρους.

Βρομελίνη

Τι κάνει: Αυτό το ένζυμο συμβάλλει στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχεις επαρκή πρόσληψη βρομελίνης αμέσως μετά την ωορρηξία.

Θα την βρεις: Μόνο στον ανανά.

Συνένζυμο Q10 (CoQ10)

Τι κάνει: Αυτό το φυσικό ένζυμο ήδη είναι γνωστό ότι προάγει την υγεία της καρδιάς, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα μελλοντικό συμπλήρωμα για την ενίσχυση της γονιμότητα, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα. Τα ωάρια και η ποιότητα του σπέρματος έχουν βελτιωθεί αρκετά κατά τις δοκιμές σε ζώα, τόσο πολύ έτσι ώστε να μπορεί πραγματικά να αντιστρέψει μερικά προβλήματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγική παρακμή.

Θα το βρεις στα: Ψάρια, συκώτι, νεφρά και φύτρο σιταριού.

Φυλλικό οξύ

Τι κάνει: Το φυλλικό οξύ ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β και είναι γνωστό ως B9. Είναι ένα πολύ σημαντικό συμπλήρωμα για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα φυλλικού οξέος στη διατροφή τους είχαν μείωση μεγαλύτερη από 20% του αριθμού των μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με άντρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης.

Θα το βρεις στα: φασόλια, χυμό πορτοκαλιού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εμπλουτισμένα δημητριακά.

Σίδηρος

Τι κάνει: Τα χαμηλά επίπεδα πριν από τη σύλληψη, μπορεί να συμβάλουν στην έλλειψη ωορρηξίας. Αλλά εάν έχεις μια υψηλή πρόσληψη σιδήρου κατά την χρονική περίοδο που προσπαθείς να συλλάβεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσεις προβλήματα στην ωορρηξία.

Θα τον βρεις στα: κρέας, αυγά, ψάρια, φασόλια,  ντομάτες, δημητριακά, μπρόκολο, σπανάκι, κολοκύθα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τι κάνουν: Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν παράγονται φυσιολογικά στο σώμα μας, και βοηθούν στην απελευθέρωση των ωοθυλακίων, την αύξηση της ροής του αίματος στη μήτρα και στην εξισορρόπηση των ορμονών.

Θα τα βρεις στα: Σολομό, σκουμπρί, μπακαλιάρο, σαρδέλες, γαύρο, ρέγγα, καρύδια, και αυγά από κότες που τρέφονται ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Σελήνιο

Τι κάνει: Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό ενισχύει την κινητικότητα του σπέρματος στους άντρες και συμβάλλει στο μεταβολισμό των οιστρογόνων στις γυναίκες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα ωάρια να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στην υποβάθμιση της ποιότητας των ωαρίων.

Θα το βρεις στα: Καρύδια Βραζιλίας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια

Ψευδάργυρος

Τι κάνει: Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος στους αντρες διότι βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος και ενισχύει τη γενική ποιότητα του σπέρματος. Είναι όμως εξίσου σημαντικό για τις γυναίκες της αναπαραγωγικής υγείας. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συνδεθεί με πρόωρες αποβολές.

Θα τον βρεις στα: Στρείδια, τζίντζερ, αρνίσια παιδάκια, φυστίκια, μοσχαρίσιο συκώτι, αυγό, καρύδια, κοτόπουλο, γαρίδες, πατάτες, σκόρδο, ψωμί ολικής αλέσεως, καρότα, φασόλια και καλαμπόκι.

L-αργινίνη

Το αμινοξύ αυτό μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά γονιμοποίησης σε γυναίκες με ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματος σε άνδρες.

Θα την βρεις στα: καρύδια, φουντούκια,  φιστίκια, αμύγδαλα, κάσιους, βρόμη, καλαμπόκι, σιτηρά,  καστανό ρύζι, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας,  κοτόπουλο και σοκολάτα.

Β καροτίνη

Τι κάνει: Αυτό το απαραίτητο φυτοθρεπτικό συμβάλλει στην ισορροπία των ορμονών σου. Η ορμονική ισορροπία παίζει τεράστιο ρόλο στη γονιμότητα.

Θα το βρεις στα: καρότα, πεπόνι, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .