Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τριχόπτωση μετά τον τοκετό; Βάλε stop!

4 Φεβρουαρίου 2021

Μόλις έγινες μαμά και βλέπεις τα μαλλιά σου να εγκαταλείπουν το κεφάλι σου και να μαζεύονται στη βούρτσα, το νιπτήρα ή τη μπανιέρα; Το τελευταίο που πρέπει να κάνεις είναι να πανικοβληθείς αφού οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι το φαινόμενο συμβαίνει σε τουλάχιστον το 50% των γυναικών μετά τον τοκετό. Η τριχόπτωση κατά τη διάρκεια και, κυρίως, μετά την εγκυμοσύνη είναι σύνηθες φαινόμενο και θεωρείται φυσιολογική και μπορεί να αντιμετωπιστεί / περιοριστεί αποτελεσματικά. Και, όχι, δεν ευθύνεται ο θηλασμός γι’ αυτή.


Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών κατά την εγκυμοσύνη έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τριχοφυΐας και γι' αυτό παρατηρούν όλοι στις εγκύους πιο πλούσια και λαμπερά μαλλιά. Όμως αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Η μειωμένη απώλεια τριχών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης συχνά ακολουθείται από υπερβολική απώλεια τριχών μετά τον τοκετό αφού το σώμα ρυθμίζει τα επίπεδα ορμονών και η απώλεια των τριχών αρχίζει να επανέρχεται σταδιακά στο φυσιολογικό. Η διαδικασία είναι πιο έντονη 2 με 4 μήνες μετά τον τοκετό αλλά μπορεί να διαρκέσει (λιγότερο πιο έντονα) μέχρι τα πρώτα γενέθλια του παιδιού.


Σε τι βαθμό η τριχόπτωση θεωρείται φυσιολογική;

Πριν από την εγκυμοσύνη, σε μια νορμάλ μέρα, έχανες 80-100 τρίχες. Καταλαβαίνει κανείς πόσο ασήμαντο είναι όταν σε ένα κεφάλι υπάρχουν περίπου 100.000 τρίχες. Μετά την εγκυμοσύνη ωστόσο μπορεί να χάσεις μέχρι και 400 τρίχες τη μέρα και η διαφορά είναι εμφανής ειδικά επειδή γίνεται και σύγκριση με την (κοντινή) περίοδο της εγκυμοσύνης και λίγο πριν απ' αυτή που τα μαλλιά σου ήταν στην καλύτερη κατάσταση. Αν ωστόσο αισθάνεσαι ότι χάνεις περισσότερες τρίχες που ξεπερνούν και το φυσιολογικό μετά τον τοκετό, καλό θα είναι να επισκεφθείς γιατρό ώστε να ξεκαθαρίσεις αν υπάρχει κάτι «πίσω» απ' αυτό.


Πως θα αντιμετωπίσεις το φαινόμενο;

  • Μείνε υγιής: Αυτή είναι η απάντηση σε πολλά ζητήματα, έτσι δεν είναι; Και το να μείνεις υγιής σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις πολλά μικρά αλλά τόσο... μεγάλα πράγματα. Να καταναλώνεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά αντί για πατάτες τηγανιτές για παράδειγμα, να γυμνάζεσαι έστω και λίγο ή να παίρνεις το μωρό σου και να βγαίνετε μαζί βόλτα στη λιακάδα.
  • Πάρε βιταμίνες: Υπάρχουν πολλά, εξαιρετικά και αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για τη δική σου περίσταση. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες ενώ έχε κατά νου ότι εκείνες που περιέχουν και αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα τριχοθυλάκια. Η βιοτίνη και ο ψευδάργυρος δυναμώνουν τα μαλλιά και τα βοηθάνε να αναπτύσσονται ξανά.
  • Δοκίμασε νέο κούρεμα: Αν είχες βαρεθεί την όψη του εαυτού σου και σκεφτόσουν μια σημαντική αλλαγή στην εμφάνιση, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να το τολμήσεις. Άρχισε λοιπόν από τα μαλλιά. Ένα νέο και πολύ διαφορετικό κούρεμα που περιλαμβάνει σημαντική μείωση του μήκους των μαλλιών σου αφενός θα τα δυναμώσει και αφετέρου θα τα κάνει να φαίνονται πιο πλούσια. Ήρθε η ώρα ο / η κομμωτής / τρια σου να δικαιώσει την εμπιστοσύνη.
  • Σαμπουάν / conditioner όγκου: Στη... μάχη κατά της τριχόπτωσης και της υγείας των μαλλιών σου θα βοηθήσουν πολύ τα σαμπουάν και conditioner ενυδάτωσης αλλά και όγκου. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα από την οποία θα διαλέξεις τα κατάλληλα για σένα. 


tip: Αν η τριχόπτωση είναι πιο έντονη απ' όσο πρέπει και επιμένει για μεγαλύτερο διάστημα από το φυσιολογικό, τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείς γιατρό αφού η αιτία μπορεί να είναι δυσλειτουργία του θυρεοειδούς (σ.σ.: υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός ή θυρεοειδίτιδα) 


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .