Shape
carespot.gr
carespot.gr

Βάλε τέλος στον πόνο της ημικρανίας!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

6 Οκτωβρίου 2017

Η ημικρανία είναι πιο περίπλοκη από έναν απλό πονοκέφαλο, αφού πρόκειται για μια διαταραχή του εγκεφάλου και θεωρείται νευρολογική νόσος, η οποία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των ατόμων να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την ημικρανία στις κορυφαίες δέκα αιτίες μακροχρόνιας ανικανότητας για άνδρες και γυναίκες, καθώς προσβάλλει πάνω από 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τι προκαλεί ημικρανία;

Το γονίδιο της καλσιτονίνης πεπτίδιο (CGRP) θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην ημικρανία. Το CGRP είναι ένα πεπτίδιο το οποίο δεσμεύεται στον υποδοχέα του CGRP και πιστεύεται ότι ευθύνεται για τη μετάδοση των σημάτων πόνου που οδηγούν στην ημικρανία. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ημικρανίας;

Τα συμπτώματα της ημικρανίας συνήθως περιλαμβάνουν πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού και τα πιο συνηθισμένα είναι: ναυτία, έμετος και ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις οσμές. Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν επίσης διαταραχές της όρασης, της αισθητικότητας και της ομιλίας, γνωστή και ως «αύρα».

Ποιοι είναι οι τύποι της ημικρανίας;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ημικρανίας:

 1) Ημικρανία χωρίς αύρα, όταν η κεφαλαλγία συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως και τους ήχους.

2) Η ημικρανία με αύρα, η οποία εμφανίζεται με διαταραχές της όρασης, της αισθητικότητας και της ομιλίας.

Πόσο συχνά εμφανίζεται;

Η ημικρανία διαρκεί συνήθως 4-72 ώρες και έχει δύο τύπους εμφάνισης: Δεκαπέντε επεισόδια κεφαλαλγίας τον μήνα, από τα οποία οκτώ ή περισσότερα έχουν χαρακτηριστικά της ημικρανίας, για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών αφορούν την χρόνια ημικρανία ενώ 14 επεισόδια ημικρανίας κάθε μήνα αφορούν την επεισοδιακή ημικρανία.

Πώς μπορείς να ανακουφιστείς από τον πόνο της ημικρανίας;

Περίπου τα μισά από τα άτομα που πάσχουν από ημικρανία λαμβάνουν μόνα τους αγωγή με αναλγητικά. Οι άμεσα διαθέσιμες θεραπείες για την ημικρανία, συνταγογραφούμενες ή μη, έχουν ως στόχο την καταπράυνση των συμπτωμάτων όταν έχουν ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο οι έρευνες δείχνουν ότι οι ολιστικές στρατηγικές που δεν σχετίζονται πάντα με φαρμακευτική αγωγή μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του πόνου και στην πρόληψη των ημικρανιών. Ένας παράγοντας κινδύνου για τις ημικρανίες είναι και οι ορμονικές αλλαγές, όπως η εφηβεία, πριν από την περίοδο της γυναίκας, η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι νέες γυναίκες έχουν συχνά τις πρώτες ημικρανίες τους μόλις ξεκινήσει η περίοδός τους. Οι ημικρανίες είναι επίσης συχνές κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενώ είναι βασικό σύμπτωμα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Για να ισορροπήσεις τις ορμόνες σου ακολούθησε μία υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, ασκήσου με ήπιο τρόπο, κοιμήσου καλά και προσπάθησε να αποφύγεις τις χημικές τοξίνες. Οι τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής που θα σε ανακουφίσουν από τις ημικρανίες.

1) Με διατροφή

Τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη ανακούφιση από τις ημικρανίες περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα 3: Τα καρύδια, οι σπόροι και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός ή οι σαρδέλες, βοηθούν στον έλεγχο της ροής του αίματος και στη μείωση της φλεγμονής.
  • Βιολογικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και ηλεκτρολύτες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον έλεγχο της ροής του αίματος και των μυϊκών λειτουργιών, καθώς και την πρόληψη της ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Παρέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, αντισταθμίζουν τις επιδράσεις της έκθεσης σε τοξίνες και συμβάλλουν στην ισορροπία των ορμονών.
  • Πλούσια σε μαγνήσιο τρόφιμα: Μερικές από τις καλύτερες πηγές είναι το σπανάκι, οι κολοκυθόσποροι, το γιαούρτι, το κεφίρ, τα αμύγδαλα, τα μαύρα φασόλια, το αβοκάντο, τα σύκα, οι μπανάνες και οι γλυκοπατάτες.
  • Άπαχες πρωτεΐνες: Μοσχάρι και πουλερικά που τρέφονται με χορτάρι, όσπρια όπως φασόλια.
  • Τρόφιμα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα άτομα με ημικρανίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερων βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα της βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη). Πηγές Β2 είναι το συκώτι, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια.

2) Με συμπληρώματα διατροφής

Εάν υποφέρεις συχνά από ημικρανίες ή άλλους τύπους πονοκεφάλων, μπορείς να επωφεληθείς από τη λήψη των ακόλουθων συμπληρωμάτων:

  • Μαγνήσιο: Η μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα - και τα δύο σχετίζονται με τις ημικρανικές κρίσεις. 
  • Συνένζυμο Q10: μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των ημικρανιών.
  • Ωμέγα-3 ιχθυέλαια: Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας και των ημικρανιών.
  • 5-HTP: Ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων σεροτονίνης και στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας του πόνου.
  • Feverfew: Ένα βότανο που βοηθά στη μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων της ημικρανίας και των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, της ναυτίας, του εμέτου και της ευαισθησίας στο φως και το θόρυβο.
  • Μελατονίνη: Μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου όταν χρησιμοποιείται με μέτρο.

 3) Με καλόν ύπνο

Η έλλειψη ύπνου και άγχους είναι ικανά να προκαλέσουν ημικρανίες αυξάνοντας τη φλεγμονή και επηρεάζοντας τα επίπεδα των ορμονών. Προσπάθησε να κοιμάσαι για επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, αλλά πρόσεξε να μην το παρακάνεις, καθώς η έρευνα δείχνει ότι ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει την ημικρανία, ειδικά αν δεν ακολουθείς ένα συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου.

4) Με ήπια άσκηση

Σε γενικές γραμμές, η άσκηση είναι χρήσιμη για την πρόληψη πονοκεφάλων επειδή μειώνει το στρες, βοηθά στην ισορροπία των ορμονών, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η αυξανόμενη δραστηριότητα ξαφνικά μπορεί να επιδεινώσει τις ημικρανίες. Ακολούθησε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης που να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό 30 λεπτών αερόβιας άσκησης και άσκησης αντοχής για πέντε ημέρες την εβδομάδα. Μην ασκείσαι κατά τη διάρκεια ημικρανίας.

Πηγές:

Supplementation with omega-3 polyunsaturated fatty acids in the management of recurrent migraines in adolescents.

Συνέντευξη τύπου της Εταιρείας Novartis Hellas για την ημικρανία και το AMG 334 (erenumab), το πρώτο αντι-CGRP μονοκλωνικό αντίσωμα που έχει αναπτυχθεί για την πρόληψη της ημικρανίας, το οποίο λαμβάνει ρυθμιστική έγκριση από τον EMA.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .