Shape
carespot.gr
carespot.gr

Vegan διατροφή 6 σπουδαία οφέλη για την υγεία

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

20 Δεκεμβρίου 2021

Έχεις δοκιμάσει ποτέ μια vegan διατροφή, έστω και για λίγο; Αν όχι, μήπως να το ξανασκεφτείς; Μπορεί να μοιάζει με μόδα που κερδίζει όλο και περισσότερους φαν παγκοσμίως αλλά δεν ακριβώς αυτό. Είναι κάτι πέρα απ' αυτό. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει μια σειρά από ευνοϊκές επιδράσεις στον οργανισμό αφού μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας σειράς σοβαρών ιατρικών ζητημάτων. Μέχρι και βοήθεια στην προσπάθεια για απώλεια κιλών μπορεί να προσφέρει. Λοιπόν, τι λες; Διάβασε πιο κάτω και ίσως κάνεις μια δοκιμή. 


1. Αυξάνει τις δόσεις πολύτιμων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, το μαγνήσιο, το κάλιο, το φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α, Ε και C βρίσκονται σε αφθονία σε μια τέτοιου είδους διατροφή. Επίσης, μια αυστηρά vegan διατροφή είναι πιο πλούσια σε σίδηρο

2. Βοηθάει στην απώλεια παραπανίσιων κιλών. Ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού στρέφεται σε vegan διατροφή με στόχο να χάσει το επιπλέον βάρος στο σώμα του. Παρότι δεν είναι ο βασικός λόγος που κάποιος στρέφεται στη vegan διατροφή, συνιστά μια παράπλευρη θετική συνέπεια. Σε σχετικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι vegan άνθρωποι είναι πιο λεπτοί και να έχουν χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας. 

3. Ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών. Οι χορτοφάγοι έχουν κατά κανόνα σαφώς χαμηλότερους δείκτες σακχάρου στο αίμα και υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και γι' αυτό πέφτουν οι πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη τύπου 2. Επίσης, σε σχετική έρευνα που έγινε αλλά απαιτούνται κι άλλες ακόμη, φάνηκε ότι οι vegan έχουν λιγότερο κίνδυνο κακής λειτουργίας των νεφρών τους καταναλώνοντας μόνο πρωτεΐνη από τα φυτά. 

4. Προστατεύει από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου το 1/3 των μορφών καρκίνου μπορεί να παρεμποδιστεί από ορισμένους ελεγχόμενους από τον άνθρωπο παράγοντες όπως η διατροφή. Π.χ. τρώγοντας κανείς λαχανικά τακτικά μειώνει κατά 9-18% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης η κατανάλωση 6-7 φρούτων καθημερινά ρίχνει κατά 15% τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο. 

5. Ευνοεί την υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών έχει συνδεθεί επιστημονικά με την υγεία της καρδιάς. Οι συγκρίσεις που έγιναν σε vegan και ανθρώπους που έτρωγαν τα πάντα έδειξαν ότι οι πρώτοι είχαν 75% (!) λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και 42% για θάνατο που να προέρχεται από καρδιακό πρόβλημα. 

6. Μειώνει τον πόνο που προκαλείται από αρθρίτιδα. Μία από τις παράπλευρες παρενέργειες της vegan διατροφής έχει να κάνει με την αρθρίτιδα και τους πόνους που προκαλεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να ανακουφίσει ένα μέρος αυτών των πόνων. Κι αυτό οφείλεται στο ότι μια τέτοια διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, προβιοτικά και φυτικές ίνες. 


Extra care: Μια χορτοφαγική δίαιτα έχει αρκετά και σημαντικά οφέλη, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει κανείς ότι χρειάζεται και προσοχή. Κι αυτό γιατί αφενός θα παίρνει ο οργανισμός σε υψηλές ποσότητες θρεπτικά συστατικά που αναφέρουμε στο κείμενο, από την άλλη όμως είναι πιθανό να εμφανίσει έλλειψη σε άλλα. Μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή μπορεί να ευθύνεται για την μειωμένη / ελλιπή πρόσληψη λιπαρών οξέων, ασβεστίου, ψευδαργύρου, σεληνίου και βιταμινών B12 και D. Αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν τα συμπληρώματα διατροφής.  


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .