Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ξεχνάς; Τόνωσε τη μνήμη σου με 8 έξυπνους τρόπους!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Μαΐου 2016

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να θυμούνται λεπτομέρειες λες κι έχουν χωρητικότητα εγκεφάλου ελέφαντα! Εάν θέλεις κι εσύ να ξεκλειδώσεις τη δύναμη του μυαλού σου, να θυμάσαι τι αποθηκεύεις και να τονώσεις τη μνήμη σου  αυτοί οι 8 έξυπνοι τρόποι θα σε βοηθήσουν.


1 Θρέψε τον εγκέφαλό σου

Το 50 έως 60% του συνολικού βάρους του εγκεφάλου είναι καθαρό λίπος, το οποίο χρησιμοποιείται για να μονώσει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα. Όσο καλύτερη μόνωση έχει ένα κύτταρο τόσο πιο γρήγορα μπορεί να στείλει μηνύματα και τόσο πιο γρήγορα σε βοηθά να σκεφτείς. Η κατανάλωση τροφών με λιπαρά οξέα ω 3 και ω 6 είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη μνήμη και την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Η δράση των ω-3 λιπαρών οξέων είναι ευεργετική και επιδρά στην σκέψη, τη συμπεριφορά ακόμη και τη διάθεσή σου. Τα συγκεκριμένα καλά λιπαρά τονώνουν τη μνήμη και καταπολεμούν το στρες. Μερικές άριστες επιλογές τροφίμων είναι τα λιπαρά ψάρια (κυρίως αντσούγιες, σκουμπρί και σολομός) και τα καρύδια. Επίσης τα μειωμένα επίπεδα των βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β5, Β12 κλπ.) μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική λειτουργία, προκαλώντας αδυναμία συγκέντρωσης, εκνευρισμό και μεταβολές της διάθεσης. Κατανάλωνε άφθονα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

2 Πάρε συμπληρώματα με ω3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για την υγεία του καρδιαγγειακού, των λειτουργιών του εγκεφάλου και την ανάπτυξη. Επειδή δεν συντίθεται από τον οργανισμό η πρόσληψη τους από ένα διατροφικό συμπλήρωμα συνιστάται.

3 Κατανάλωνε αυγό στο πρωινό σου

Ένα αυγό είναι το ιδανικό πρωινό γιατί περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν τα νευρικά κύτταρα να κάψουν γλυκόζη, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τους νευρώνες από βλάβες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που διατηρούν την ταχύτητα των νευρικών κυττάρων. Άλλα τρόφιμα για να προσθέσεις στο πρωινό σου: φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες. Απέφυγε τα τρανς λιπαρά και τα γλυκά. Tα τρανς λιπαρά μειώνουν την ικανότητα των κυττάρων του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους. Καταναλώνοντας ένα υγιεινό πρωινό ο εγκέφαλός σου θα αποδίδει όλη μέρα.

4 Ασκήσου

Η άσκηση δεν ασκεί μόνο το σώμα ασκεί και το μυαλό σου. Η παχυσαρκία και τα πολλά προβλήματα που προκαλεί αυτή μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο. Επιπλέον, χωρίς τακτική άσκηση οι αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ικανότητά τους να αντλούν αποτελεσματικά αίμα επειδή δημιουργείται αθηρωματική πλάκα η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε εμφράγματα και μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών που το αίμα μεταφέρει στον εγκέφαλό σου.

5 Εξάσκησε το μυαλό σου

Σταυρόλεξα, διάβασμα, Sudoku. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να κάνεις οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες σε καθημερινή βάση διατηρείς το μυαλό σου ενεργό, αλλά επίσης καθυστερείς την απώλεια μνήμης. 

6 Μείωσε το στρες

Οτιδήποτε προκαλεί πίεση, ροκανίζει τα τμήματα του εγκεφάλου σου που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη. Μεταξύ των πιο στρεσογόνων παραγόντων που βλάπτουν τον εγκέφαλο είναι η κατάθλιψη, η οποία προκαλεί προβλήματα μνήμης και αδυναμία συγκέντρωσης. Η κατάθλιψη αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, η οποία αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον εγκέφαλο. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η αυξημένη κορτιζόλη συρρικνώνει ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, ειδικά τον ιππόκαμπο, η οποία αφορά βραχυπρόθεσμη μνήμη.

7 Κοιμήσου και η μνήμη σου δουλεύει

Εάν κοιμάσαι κάθε βράδυ 7 – 8 ώρες τονώνεις αποτελεσματικά τη μνήμη σου. Ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες ανάκλησης ξεχασμένων πληροφοριών σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Επιπλέον εάν κοιμηθείς για λίγο στη διάρκεια της ημέρας, ειδικά μετά την εκμάθηση ενός νέου πράγματος, μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τις αναμνήσεις σου.

8 Κατέγραψέ τα

Αν υπάρχει κάτι που θέλεις να θυμάσαι γράψτο. Γράφοντας αυξάνεται η ροή του αίματος στις περιοχές του εγκεφάλου σου που είναι υπεύθυνες για τις αναμνήσεις σου. Γράψε τον εαυτό σου ένα e-mail ή κράτα ένα προσωπικό blog - αυτές οι δραστηριότητες θα βελτιώσουν την ικανότητά σου να θυμάσαι και να απομνημονεύεις τις πληροφορίες.

 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .