Shape
carespot.gr
carespot.gr

Υαλουρονικό οξύ: 7 σοβαροί λόγοι ομορφιάς και υγείας να πάρεις κι εσύ

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

10 Μαΐου 2021

Το υαλουρονικό οξύ έχει συνδεθεί με την ομορφιά. Ωστόσο αυτή η ουσία την οποία παράγει το ανθρώπινο σώμα και το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο δέρμα, τους ιστούς και τα μάτια δεν αφορά μόνο την εμφάνιση. Αφορά γενικότερα την υγεία του οργανισμού μας. Γι' αυτό και μπορεί να το «συναντήσει» κανείς σε συμπληρώματα διατροφής, σε ορούς (serum), σταγόνες για τα μάτια, ακόμα και ενέσεις. Για να καταλάβεις κι εσύ πόσο σημαντικό είναι και για την υγεία σου, εκτός από την ομορφιά σου, συγκεντρώσαμε και συνοψίσαμε τους 7 βασικούς λόγους / τομείς που το υαλουρονικό επιβάλλεται να μπει στην καθημερινότητά σου με οποιαδήποτε μορφή. Ιδού!


1) Υγιές και ελαστικό δέρμα: Περίπου η μισή ποσότητα υαλουρονικού που υπάρχει σ' έναν οργανισμό βρίσκεται στην επιδερμίδα (είτε του προσώπου είτε του σώματος) και τη βοηθάει να διατηρείται ενυδατωμένη. Τα χρόνια που περνούν από πάνω μας, η ρύπανση του περιβάλλοντος, οι ακτίνες του ηλίου και το κάπνισμα μειώνουν δραματικά τα επίπεδα υαλουρονικού στο δέρμα με συνέπεια να αφυδατώνεται και να γερνάει. 

2) Ταχύτερη επούλωση πληγών: Πέρα από την ομορφιά, το υαλουρονικό βοηθάει το δέρμα να επουλώνεται ταχύτερα. Μια πληγή κλείνει γρηγορότερα και ένας ερεθισμός περνάει σε μκρότερο χρόνο χάρη στο υαλουρονικό καθώς αυτό δίνει εντολή στα αιμοφόρα αγγεία να αναπαραχθούν με μεγαλύτερη συχνότητα. 

3) Λιπαίνει τα κόκκαλα: Τα χρόνια που περνούν, πέρα από την εμφάνισή μας, επηρεάζουν και τη γενικότερη λειτουργία του σώματος. Για παράδειγμα υπάρχει φθορά στα κόκκαλα και τους συνδέσμους που τα κρατάνε μαζί. Το υαλουρονικό λοιπόν λειτουργεί ως λιπαντικό στους συνδέσμους με συνέπεια να μην πονάμε όταν κινούμαστε. Δίχως την απαραίτητη λίπανση στους συνδέσμους τα οστά τρίβονται μεταξύ τους και ο πόνος είναι ενοχλητικός έως μεγάλος. 

4) Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Όταν το περιεχόμενο του στομαχιού αναγκάζεται να επιστρέψει προς τον λαιμό (δηλαδή συμβαίνει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) προκαλούνται βλάβες στον οισοφάγο. Το υαλουρονικό μειώνει το μέγεθος της ζημιάς και της πληγής στον οισοφάγο ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους ρυθμούς επούλωσης κατά 60%!

5) Ξηροφθαλμία: Όπως προαναφέρθηκε, το υαλουρονικό βοηθάει στη διατήρηση της ενυδάτωσης στο δέρμα. Μόνο έκπληξη λοιπόν δεν προκαλεί ότι διατηρεί και την υγρασία στα μάτια. Άνθρωποι που υποφέρουν από ξηροφθαλμία αισθάνονται την κατάσταση να βελτιώνεται σημαντικά στα μάτια τους. Όχι μόνο τα υγραίνει άμεσα αλλά βελτιώνει γενικώς την υγεία τους. Εξάλλου όχι τυχαία χρησιμοποιείται το υαλουρονικό και κατά τη διάρκεια επεμβάσεων στα μάτια για ταχύτερη επούλωση. 

6) Δυναμώνει τα οστά: Δύο έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέως επιβράδυναν τον ρυθμό γήρανσης / απώλειας μάζας και αντοχής στα οστά των ανθρώπων. Μια κατάσταση που οδηγεί στην οστεοπενία και κατ' επέκταση την οστεοπόρωση. 

7) Ουροδόχος κύστη: Περίπου 3-6% των γυναικών υποφέρουν από πόνους στην ουροδόχο κύστη. Αυτή η διαταραχή προκαλεί κοιλιακό πόνο και δημιουργεί ανάγκη για τακτική ούρηση. Το υαλουρονικό οξύ έχει επιβεβαιωθεί μετά από μελέτες ότι ανακουφίζει αυτούς τους πόνους αλλά και τη συχνότητα για ούρηση όταν εισάγεται κατευθείαν στην ουρήθρα με καθετήρα. 


Extra info1: Σε γενικές γραμμές το υαλουρονικό θεωρείται πολύ ασφαλές αφού έχουν αναφερθεί λιγοστές παρενέργειες. Εξάλλου, μιλάμε για κάτι που το παράγει από μόνο του το σώμα. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν υαλουρονικό οι έγκυες ή οι μητέρες που θηλάζουν. Το ίδιο ισχύει για ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο. 



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .