10 μύθοι και αλήθειες για την κοινή γρίπη
14 Δεκεμβρίου 2021
Στην εποχή της πανδημίας είναι λογικό όλοι να μιλάνε για την covid-19 και σχεδόν κανείς για την κοινή γρίπη που έχει υποχωρήσει στις υγειονομικές ανησυχίες του πληθυσμού. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει και πέρα από τα ενοχλητικά συμπτώματα απειλεί την υγεία αλλά και τη ζωή μας αφού υπολογίζεται ότι σκοτώνει παγκοσμίως κάθε χρόνο 290.000 με 570.000 ανθρώπους! Συνεπώς είναι σημαντικό να παίρνουμε μέτρα για να προστατευθούμε. Πέρα από τη σωστή διατροφή, τον υγιεινό τρόπο ζωής και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν πρέπει να αμελούμε το εμβόλιο για την κοινή γρίπη. Ένα εμβόλιο γύρω από το οποίο «κυκλοφορούν» αρκετοί μύθοι. Είναι καιρός λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη ώστε να μην παρασύρεται κανείς από τις ανακρίβειες που διαβάζετε στο διαδίκτυο ή ακούτε από τον οποιονδήποτε.
1. Μύθος: Η γρίπη είναι απλά ένα «κακό» κρυολόγημα και δεν είναι επικίνδυνη.
Γεγονός: Η γρίπη μπορεί να είναι επικίνδυνη και να προκαλέσει επιπλοκές, ακόμα και θάνατο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, κάθε χρόνο η γρίπη σκοτώνει 12.000 με 61.000 ανθρώπους στη συγκεκριμένη χώρα.
2. Μύθος: Το εμβόλιο της (κοινής) γρίπης θα σε προστατεύσει απ' όλες τις μορφές γρίπης.
Γεγονός: Υπάρχουν αρκετά στελέχη / μορφές ιών γρίπης και ένα εμβόλιο δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα.
3. Μύθος: Το εμβόλιο για την (κοινή) γρίπη μπορεί να σου μεταδώσει τον ιό.
Γεγονός: Το εμβόλιο ΔΕΝ περιλαμβάνει ζωντανό ιό, συνεπώς δεν θα σου μεταδώσει σε καμία περίπτωση την ασθένεια.
4. Μύθος: Δεν είναι απαραίτητο κάθε χρόνο να γίνεται εμβόλιο γρίπης.
Γεγονός: Η αντίδραση του ανοσοποιητικού ενός ανθρώπου χαλαρώνει όσο περνάει ο καιρός συνεπώς συστήνεται ο ετήσιος εμβολιασμός ως μέτρο πρόληψης.
5. Μύθος: Οι άνθρωποι με αλλεργία στα αυγά δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο γρίπης.
Γεγονός: Παρότι τα περισσότερα εμβόλια για τη γρίπη έχουν δημιουργηθεί με συστατικά που περιέχουν αυγό, οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι πάρα πολύ σπάνιες και γι' αυτό δεν συνιστά λόγο μη εμβολιασμού ενός ατόμου η αλλεργία στα αυγά. Επίσης υπάρχουν και εμβόλια δίχως να συμπεριλαμβάνεται περιεχόμενο αυγού.
6. Μύθος: Δεν είναι ασφαλές το εμβόλιο γρίπης σε έγκυες γυναίκες.
Γεγονός: Όχι μόνο είναι απολύτως ασφαλές σε εγκύους αλλά συστήνεται κιόλας. Το Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ παροτρύνει τις εγκύους να το κάνουν ώστε να περάσουν προστασία και στο μωρό.
7. Μύθος: Το εμβόλιο γρίπης προστατεύει και από covid-19.
Γεγονός: Το εμβόλιο κοινής γρίπης δεν έχει σχεδιαστεί να προστατεύει κυρίως από covid-19. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι είναι πιθανό να περιορίσει τη σοβαρή νόσηση σε κάποιες περιπτώσεις αλλά ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι να γίνονται και τα δύο εμβόλια που έχουν εφευρεθεί για συγκεκριμένα «πράγματα».
8. Μύθος: Δεν είναι πιθανό να έχει κάποιος κοινή γρίπη αλλά και covid-19 ταυτόχρονα.
Γεγονός: Με δεδομένο ότι μιλάμε για διαφορετικούς ιούς, ναι είναι πιθανό κάποιος να έχει ασθενεί ταυτόχρονα και από τους δύο ιούς.
9. Μύθος: Ένας νέος άνθρωπος δεν χρειάζεται το εμβόλιο της γρίπης.
Γεγονός: Η γρίπη δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, όλοι μπορούν να νοσήσουν και μάλιστα σοβαρά αφού ακόμα και η κοινή γρίπη μπορεί να εξελιχθεί πολύ χειρότερα από ένα κοινό κρυολόγημα. Το εμβόλιο μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης ενώ παράλληλα μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης.
10. Μύθος: Είναι καλύτερα να εμβολιαστεί κάποιος όταν η γρίπη θα είναι στην κορύφωσή της.
Γεγονός: Είναι σημαντικό να λειτουργούμε προληπτικά. Συνεπώς το εμβόλιο πρέπει να γίνει αρκετά πριν φτάσει η περίοδος αύξησης κρουσμάτων γρίπης αφού απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη δόση προκειμένου το ανοσοποιητικό να αναπτύξει αντισώματα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .